Nye hudikchefen om makt och goda livsmiljöer
Kalixuppväxte Stefan Söderlund, 56, är i grunden civilingenjör med inriktning på samhällsplanering och miljö. Och det var som samhällsbyggare han 2005 kom till den kommunala sektorn. Närmare bestämt som stadsbyggnadsdirektör i Sundsvall.
Där avancerade han snabbt till topptjänsten som kommundirektör och vd för kommunkoncernens moderbolag.
I nio år var Stefan Söderlund chefernas chef i Sundsvalls kommun innan han och den politiska ledningen kom överens om att det var dags att gå skilda vägar i samband med att rollen förändrades.
Du slutade när kommundirektörens ställning försvagades. Gillar du att ha makt?
– Ha, ha. Den frågan har jag fått tidigare. Men nej. Det var inte på grund av att rollen försvagades utan på grund av att den ändrades som jag slutade.
– Jag hade varit kommundirektör och byggt mitt ledarskap utifrån en plattform som politiken hade gett mig och när förutsättningarna förändrades radikalt tyckte jag det kändes konstigt att sitta kvar. Efter nio år var det också dags för något nytt. Så det var inte makten i sig jag var ute efter.
Därefter blev det västkusten och ett nytt tungt uppdrag som koncernchef för Göteborgs kommunala bolag?
– Stämmer. Det var i ett skede när man i Göteborg byggde upp ett nytt ägarbolag och en koncernstruktur för styrning. Det var det uppdraget jag hade.
Och när det var utfört längtade du tillbaka till Norrland?
– Ja, det är ganska jobbigt att veckopendla som jag gjorde i nästan tre år. Nu känns det skönt att ha ett jobb som intresserar mig på alla plan och som jag kan dagpendla till.
Vad är det som är så roligt med bostäder och hyresgäster?
– Jag har i alla mina uppdrag jobbat med samhällsutveckling i någon form och då ofta den fysiska men också med inslag av hur man skapar ett gott samhälle för de som lever i det. Och där har jag sett vilken stor nytta de allmännyttiga bostadsbolagen gör.
– Det handlar om en bredare nytta än att bara leverera bostäder till människorna. Nämligen att leverera livsmiljöer och förutsättningar för ett gott liv. Något som jag tycker är jätteintressant att jobba med. Och Hudiksvallsbostäder är ju en kraftfull aktör i Hudiksvall.
Men Hudiksvall har bostadsbrist. Vad tänker du göra åt det?
– Glädjande nog har vi precis gått in i en fas där vi investerar och bygger nytt. Vi ska öppna upp Kattvikskajen, det centrala hamnområdet som kan bli helt fantastiskt. Det finns också en stark vilja från kommunen som ägare att vi ska fortsätta bygga och då även i de mindre orterna.
Hur har coronakrisen påverkat ditt sätt att ta dig an uppdraget?
– Ja, det blev ju lite speciellt. Jag hade planerat att träffa alla 90 medarbetarna i enskilda samtal. Men jag hann bara börja innan vi såg att smittspridningen i Hudiksvall tog fart. Då fick vi hastigt betämma att alla som kan ska jobba hemifrån. Samtidigt skapar det en möjlighet för mig att gå igenom och lära känna företaget.
Hur är det att gå från en stor organisation i en storstad som Göteborgs kommunkoncern till ett jämförelsevis litet bostadsföretag i Hälsingland?
– Nu är ju Hudiksvallsbostäder en betydande verksamhet att få jobba i med 300 miljoner i omsättning, 3 miljarder i fastighetsvärden och 90 anställda. Här finns alla utmaningar man kan tänka sig om man vill jobba med det jag gjort tidigare.
Har du någon relation med Hyresgästföreningen?
– Nej, just därför träffade jag Hyresgästförningen i förra veckan så att de fick berätta om fomerna för hur vi hanterar gemensamma frågor och hur vi träffas. Det är en av många saker jag måste lära mig mer om.
Hur bor du själv?
– Jag har faktiskt nytt flyttat från villa till en lägenhet med bostadsrätt i Sundsvall. Barnen har flugit ut för länge och huset blev till sist onödigt stort.
Du passade inte på att flytta till Hudiksvall?
– Nej, vart vi bor bestämmer min fru. Ha, ha. Det har jag lovat henne. Själv kan jag nog bo var som helst och Hudiksvall är en trevlig stad. Förutsättningarna för min anställning var dock att jag pendlar. Med tåg tar det en knapp timme. Den tiden kan jag använda till att jobba, läsa eller vila.