Nyköping: Väggmålningarna i Brandkärr lyser upp området
Fekade Gebremichael är en av många positiva som jag möter under några timmars vandring i Brandkärr. De 250 kvadratmeter stora målningarna på två av husfasaderna i området är mycket uppskattade.
– Det här är något alla pratar om. Det är fint och man blir nyfiken säger Fekade.
Han funderar över budskapet i den ena av målningarna, den med björnen och barnet som är på väg in i solnedgången.
– Jag tror den handlar om att vi kan leva tillsammans men också om att vi alla tillhör naturen.
Gun-Britt Lindblad skiner upp i ett stort leende när målningarna kommer på tal.
– Jag tycker om konst och det här är det bästa de har gjort över huvud taget i området, säger Gun-Britt som jobbar i köket på Brandkärrsskolan och som har bott här sedan 80-talet.
Väggmålningarna är resultatet av en process som startade för två år sedan. Politikerna i Nyköping ville satsa på ett konstprojekt i Brandkärr – ett klassiskt miljonprogramsområde med hög arbetslöshet, låg utbildningsgrad och en stor andel invånare med utländsk bakgrund. Otryggheten och kriminaliteten är hög och i somras förekom en skjutning mot en port (ingen skadades) och upplopp där sten kastades mot polisen.
Politikernas satsning mynnade ut i att hela 2017 års konstbudget i Nyköping – en miljon kronor – gick till de två 250 kvadratmeter stora väggmålningarna. Bostadsbolagen Nyköpingshem och HSB upplät varsin husvägg efter att, i samarbete med kommunen, ha fått välja ut fyra gatukonstnärer vars stil de gillade.
Konstnärerna kontaktades och de fick därefter presentera varsin skiss som Brandkärrsborna – men även utomstående – fick rösta om. Två konstverk skulle väljas ut. Bart Smeets målning med björnen och barnet vann överlägset medan Natalia Raks Butterfly Queen kom på andra plats.
Reaktionerna har till allra största delen varit positiva. Det har visserligen ifrågasatts om det verkligen är okej att låta hela konstbudgeten gå till ett enda område. Andra invändningar har varit att pengarna kan användas till något vettigare i Brandkärr, exempelvis till integrationsarbetet.
– Men då får man förklara för dem att det rör sig om pengar som bara används för konstinköp och att Brandkärr fick alla de pengarna det här året, säger Helena Karlsson som är chef för kommunservicekontoret i området.
Hon tror att målningarna kan innebära ett lyft.
– Det är många som stannar till och pratar om dem.
47-åriga Carina Almström har bott i Brandkärr i nästan hela sitt liv. Det är här hon hör hemma, det är området hon älskar. Och målningarna tycker hon om, de är fina. Men Carina är också kritisk till flera saker, bland annat till att det var så få som röstade. Det kan bero på att projektet inte var tillräckligt förankrat hos de boende, anser hon.
– Vi ställdes inför fullbordat faktum där målningarna bara presenterades som något som var bra för oss. Vi borde ha fått tycka till tidigare i processen. Kanske hade folk bara velat ha en målning och att man gjort något annat kulturellt för resten av pengarna.
Björnen och barnet: Målningens placering vid en förskola och skola gjorde att Bart Smeets valde ett motiv som barn gillar och kan relatera till.Konstverket är målat med sprejfärg. Bart Smeets, även kallad Smates, är från Belgien och en av världens mest kända gatukonstnärer. Hans målningar är ofta detaljrika och realistiska.
Butterfly Queen: Natalia Rak är naturintresserad och fascineras av att se världen genom ett mikroskop. Det inspirerade henne till Butterfly Queen (Fjärilsdrottningen). Butterfly Queen är målad med akrylfärger och roller. Natalia Rak, även känd som Rak, är en internationellt erkänd gatukonstnär från Polen. Mystik, metaforer och kvinnor förekommer ofta i hennes verk.
Konstverken är 250 kvadratmeter stora (10 x 25 meter). Konstnärerna stod i varsin skylift när målningarna uppfördes under några veckor i augusti.
Röstningen skedde under sista veckan i februari på flera olika ställen i Brandkärr. Under en kväll hade man extraöppet på kommunservicekontoret.
Alla som ville fick rösta, även utomstående.
De som röstade fick se bilder på de fyra förslagen och sedan markera vilket förslag de gillade bäst. Nästan 600 personer röstade.