Annons

Nyseparerade Piotr nekas bostad av värden Einar Mattsson – för att han har barn

Stockholm Trots att Piotr Kundu uppfyller krav på inkomst och kötid godkänns han inte som hyresgäst. Värden Einar Mattsson menar att han blir för trångbodd – trots att två av barnen bor hos sin mamma.
Piotr Kundu
Foto: Ida Karlsson
"Ett modernt samhälle måste kunna se till olika familjekonstellationer. Einar Mattsson behöver anpassa sig till dagens situation", säger Piotr Kundu.

– Einar Mattson har nekat mig lägenhet två gånger trots att jag har varit först i kön med en kötid på 17,5 år.

Chockad upptäckte Piotr att värden inte kunde godkänna honom med hänvisning till att bara fyra personer accepteras i hushållet. Einar Mattsson menar att han är vårdnadshavare för fler barn än vad de kan godkänna enligt deras regler för trångboddhet. Detta trots att två av de fyra barnen bor hos sin mamma och Piotr därmed skulle uppfylla värdens krav på antal hushållsmedlemmar.

Läs ocksåNyseparerade Piotr nekades lägenhet – så svarar Einar Mattssons vdMagnus Molin vd Einar Mattsson

Nekas trots att två barn bor hos mamman

Piotr var aktuell för två treor – en på 90 och en annan på 87 kvadratmeter. Han hade skickat in lönespecifikation och familjebevis, men nekades senare kontrakt för att han har fyra barn.

Beskedet fick han av både Einar Mattsson och Bostadsförmedlingen i Stockholm – trots att endast två av barnen kan vara skrivna hos honom, eftersom de andra har skola i Sundbyberg där de bor med sin mamma.

Bostadsförmedlingen hänvisar till att varje barn som en förälder har vårdnaden om räknas.

Läs ocksåVärd säger nej till ensamstående Lisa – ”lägenheten avsedd för två vuxna och två barn”

Einar Mattsson tar inte hänsyn till folkbokföringen eller att barnen kan bo hos en av föräldrarna efter en separation. Hyresvärden menar att Piotr behöver en femma, något han inte har kötiden för.

Frejgatan 91
Piotr Kundu var aktuell för en trea på Frejgatan 91 men nekades kontraktet på grund av Einar Mattssons krav.

– Om jag skulle ha en trea på 90 kvadrat och mitt ex en fyra på 97 kvadrat – det är nästan 190 kvadrat fördelat på två lägenheter. Då kan man knappast prata om trångboddhet, säger Piotr.

På det här sättet kan han knappt komma i fråga för någon av Einar Mattssons lägenheter.

Läs ocksåEnsamstående Lisa nekades lägenhet – så svarar Bostadsförmedlingens vd

– Alternativt så måste jag säga upp vårdnaden för mina barn utifrån hur de resonerar, vilket är helt absurt, säger han.

Einar Mattsson har stått fast vid sitt beslut, trots upprepade frågor från Piotr.

Annons

– Många separerade föräldrar har inte råd med större lägenheter och kan med det här kravet inte ens få en etta i en förort. Det är djupt diskriminerande för alla föräldrar i separation som är i akut behov av bostad, säger han.

”Man går från hopp till förtvivlan”

Svårigheten att få tag i boende har blivit en extra påfrestning i en redan utsatt situation, berättar Piotr. Nu bor han inneboende hos sin mamma.

– Det blir lite som att jag är hemlös. Man går från hopp till förtvivlan och kommer inte vidare i livet, efter separationen. Man står och stampar. Det är tungt.

Piotr vänder sig mot att kravet inte redovisats från början. Villkoret dök upp först när han erbjöds en lägenhet efter över 17 år i bostadskön.

Dessutom är kravet omodernt, menar han. En fjärdedel av alla hushåll i Sverige är inte kärnfamiljer, påpekar han.

– Ett modernt samhälle måste kunna se till olika familjekonstellationer. Einar Mattsson behöver anpassa sig till dagens situation.

Han tror att många i samma sits inte vågar ifrågasätta villkoren eftersom den som är bostadssökande är i ett underläge.

Begreppen blandas ihop

Roland Sjölin, jurist, Hyresgästföreningen region Stockholm som tidigare arbetat med familjerätt, menar att det inte är ovanligt att hyresvärdar ställer den här typen av krav och att begreppen blandas ihop.

Men antalet barn som någon är vårdnadshavare för ska inte ska vara avgörande vid förmedling av en lägenhet, förklarar han.

Annons

– Här verkar man inte förstå skillnaden på vårdnadshavare, umgängesförälder eller boendeförälder.

Roland Sjölin
Antalet barn som någon är vårdnadshavare för ska inte ska vara avgörande vid förmedling av en lägenhet, förklarar Roland Sjölin, jurist, Hyresgästföreningen region Stockholm.

Vårdnadshavare handlar om det juridiska ansvaret för barnen, som att hämta ut pass eller ha kontakt med skolan. Det behöver inte betyda att barnen bor hos vårdnadshavaren.

Boendeförälder är den förälder där barnet har sitt stadigvarande boende. Om tiden delas i stort sett lika är båda boendeföräldrar. Om barnen bor hos föräldern mindre än halva tiden, eller bara ibland, kallas man umgängesförälder. Föräldrarna kan skriva en överenskommelse där det framgår hur mycket barnen bor hos respektive förälder. Avtalet måste godkännas av socialnämnden. Det kan visas upp för hyresvärden, tillsammans med papper som visar var barnen går i skola och är folkbokförda. Då har värden inga skäl att neka med hänvisning till antalet hushållsmedlemmar, förklarar Roland Sjölin.

Men skulle situationen förändras krävs en ny process i socialnämnden.

– Att vara umgängesförälder gör oftast ingen praktisk skillnad för hyresvärden. Det är inget som leder till mer slitage eftersom barnen inte bor heltid i lägenheten, säger Roland Sjölin.

Einar Mattsson tillhör de värdar hos Bostadsförmedlingen som ställer krav på hushållsmedlemmar. Andra hyresvärdar som exempelvis Stockholmshem, Primula, Familjebostäder och Svenska bostäder har inga villkor om antal hushållsmedlemmar, uppger Bostadsförmedlingen.

Hem & Hyra har ställt frågor till Bostadsförmedlingen och hyresvärden Einar Mattsson om varför de nekat Piotr en bostad. Läs svaren här.

Läs också Jeanette satsade 39 års kötid – drömhemmet blev en mardröm Här är Stockholms 50 mest attraktiva hyresrätter – vi listar drömlägenheterna med längst kötid

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.