Annons

Nystart för Stockholmarnas nya hyresmodell

Stockholm Hur hög hyra ska stockholmarna betala. Det bestämmas av en hyresmodell som Hyresgästföreningen och tre kommunala bostadsbolag tar fram efter att Fastighetsägarna lämnat samtalen.

Arbetet med att få fram en modell för att sätta rättvisa hyror i Stockholm, den tidigare så kallade Stockholmsmodellen, har genom åren kantats av konflikter. Det har lett till att stockholmare som idag betalar för mycket eller för lite i hyra utifrån läge, standard och förvaltningskvalite, inte fått sin hyra justerad.

För några veckor sedan valde Fastighetsägarna Stockholm att lämna samtalen eftersom de inte tror att en ny hyresmodell kommer att leda till en fungerande hyresmarknad i Stockholm. 

Läs ocksåEfter fem års arbete: Stockholms nya hyresmodell skrotas

Men i dag kom beskedet att Hyresgästföreningen region Stockholm och Stockholms tre stora kommunala bostadsbolag fortsätter samtalen utan Fastighetsägarna Stockholm.

Pelle Björklund, ordförande i Styrgruppen för Hyreskommittén, där samtalet om ett nytt hyressättningssystem pågår. Vad händer nu?

– Vi kommer att fördjupa samtalen med Hyresgästföreningen och jag hoppas att vi i maj kommer att kunna presentera en plattform för hur hyresmodellen ska byggas upp och fungera. Vi kallar det inte ”Stockholmsmodellen” den gick i graven 2011. Nu kallar vi det bara för systematisk hyressättning. En viktig distinktion att det faktiskt är ett nytt arbete som nu pågår, säger han.

Läs ocksåFörsta steget mot Stockholmshyror

Vad händer efter plattformen är klar i maj?

– Vi kommer att besiktiga fastigheter och diskutera hur hyrorna ska sättas, hur läget, standard, förvaltning av fastigheten ska värderas när hyran sätts. Det är mycket fokus på läget men det finns flera andra saker som är viktiga när hyran ska sättas.

Hur länge dröjer det innan den nya modellen är införd?

Läs ocksåStriden om ”Stockholmshyra” fortsätter väcka heta känslor

– Jag tror det dröjer minst tio år innan vi har ett nytt hyressättningssystem på plats fullt ut. Man får inte glömma att det här handlar om bostäder där det bor människor. Vi ska gå djupt in i det här och analysera vad det innebär och hur det slår mot hyresgästerna så det inte blir olyckligt.

Annons

Hur kommer det här påverka hyresgästerna?

– I dag vet ingen varför det är dyrt eller billigt att bo i olika områden. Med ett nytt system ska hyresgästerna förstå varför de betalar den hyra de betalar.

Fastighetsägarna Stockholm har lämnat förhandlingarna och anser att arbetet med en ny modell inte kommer att leda till en väl fungerande hyresmarknad i Stockholm. Vad anser du om den åsikten?

– Jag blev förvånad när de lämnade samtalen och tycker det var ett dåligt beslut.  Jag tycker vi ska ta fram en hyresmodell som är bättre än dagens system och det bästa vore ju om alla parter är med i det arbetet. De tror att regeringen ska lösa frågan med hjälp av lagstiftning medan jag tycker vi ska ta fram en modell och sedan kan man arbeta parallellt med att försöka ändra lagar.

Ni är ju medlemmar i Fastighetsägarna Stockholm som driver en helt annan linje än ni när det gäller Stockholms hyressystem. Hur påverkar det ert samarbete?

– Det återstår att se.

Ett nytt hyressättningssystem berör hundratusentals stockholmare. Hittills har det varit dåligt med informationen från era samtal. Varför?

– Vi har inte haft så mycket att informera om. Det kommer säkert att bli mer information nu när vi tror vi kommer att komma i mål med en ny hyresmodell.

Ett stort tvisteämne i samtalen har varit nollsummespel, som gjorde att Hyresgästföreningen lämnade förhandlingarna 2011, hur ska ni komma vidare i den frågan?

Annons

– Vi har inte ändrat oss när det gäller nollsummespel, men jag är mycket förhoppningsfull över att vi kommer att komma överens. Hur vi ska lösa det kommer vi att redovisa i maj.

Blir det en hyressättningsmodell för allmännyttan nu när Fastighetsägarna har hoppat av förhandlingarna?

– Det är en möjlig väg att gå. I olika delar av landet har kommunala bolag och Hyresgästföreningen tagit fram systematiserade hyressättningssystem som Fastighetsägarna sedan har anslutit sig till och så kan det bli här med.

Simon Safari, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm, är positiv till att samtalen om ett nytt hyressättningssystem fortsätter med de kommunala bostadsbolagen.

– Det är tråkigt att Fastighetsägarna Stockholm inte är med i samtalen men de är välkomna när de vill, säger han.

 Hur ser du på att Pelle Björklund,vd på Svenska Bostäder, stänger dörren för nollsummespel?

– Man måste vara realistisk, nollsummespel är till exempel inte realistiskt för små fastighetsägare som bara har en fastighet. Men upptäcker vi skevheter i hyrorna kan man till exempel frysa hyrorna i vissa lägenheter under några år så de inte får någon årlig höjning, säger Simon Safari.

Läs också Samtal om Stockholmsmodellen återupptas Ordförande ledsen över hyreskollaps

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.