Nytt avtal efter dödsolycka
Det var en plåtslagerifirma som fick bära skulden efter dödsolyckan på Drottninggatan i Stockholm, då en 14-årig pojke träffades av en istapp och avled. Målet gick hela vägen till Högsta domstolen men beslutet stod fast. Det gjorde att många snöröjare valde att skriva om sina avtal. Ansvaret flyttades över till landets fastighetsägare.
Problemet var att plåtslagarna var de som satt på kunskaperna. Det ledde till en situation där branschen snabbt fylldes av fler oseriösa aktörer och att riskerna för en ny olycka befarades ha ökat. Nu har ett nytt avtal äntligen träffats mellan Fastighetsägarna och Plåtslageriernas Riksförbund. Avtalet gäller röjning av snö, is, istappar och allt som hör den verksamheten till. Det väntas stabilisera branschen.
– Det har varit många frågeställningar att vrida och vända på, både juridiska och praktiska. Men responsen på det nya avtalet har hittills varit väldigt positivt och förhoppningsvis kan det reglera en i dagsläget ganska vildvuxen bransch, säger Henrik Boman, chefsjurist och ansvarig för avtal på Plåtslageriernas Riksförbund.
Ett mål har varit att kvalitetssäkra arbetet och på så sätt höja säkerheten. För att undvika tragedier som den för tio år sedan Ett steg var att arbeta fram en utbildning som ger licensierade snöskottare.
– Ambitionen har hela tiden varit att minimera riskerna så mycket det går. Men naturen är naturen och olycksfall kommer alltid att inträffa. Det här i alla fall ett rejält, och nödvändigt, steg i rätt riktning, säger Henrik Boman.
På Fastighetsägarna är man glada att parterna äntligen, efter 1,5 års förhandlingar, har kommit överens. Per Forsling. som har arbetat med det nya avtalet, beskriver tiden efter olyckan som ”knepig”.
– Det har varit problem med mycket snö de senaste vintrarna och då har det dykt upp allt möjligt folk på taken. Det har varit många lycksökare i den här branschen.
Det är nollvision som gäller när det kommer till istappar, förklarar han, och Fastighetsägarna gör allt för att undvika fler olyckor. För att göra proffesionaliseringen mer synlig så kommer man att ta fram en särskild väst som de boende kan spana efter på taken i vinter.
– Jag hoppas att det kommer att bli en vanlig syn. Plåtslagarna håller på att ta fram den nu och det kommer bli något väl synligt där det står ”licensierad snöskottare” eller något på ryggen. Förhoppningsvis får vi ut den på gatorna redan i höst, säger Per Forsling.