Nytt centrum i Åsa väcker debatt
Kungsbacka kommun håller på att ta fram ett nytt planprogram för Åsa. Den anrika badorten, som ligger i södra delen av kommunen, har vuxit från en liten by med ett knappt tusental invånare på 1960-talet till att ha nästan 4 000 invånare idag.
2013 fick Åsa även en pendeltågsstation, där Öresundstågen mellan Göteborg och Halmstad stannar. Detta har ytterligare ökat ortens popularitet. Men samhällsplaneringen har inte riktigt hängt med i svängarna. Åsa saknar ett ordentligt centrum och eftersom nästan alla nybyggen varit villor så har samhället den lägsta andelen lägenheter i Kungsbacka kommun.
Detta vill kommunen ändra på. För att få veta vad åsaborna själva tycker inleddes arbetet med en invånardialog. Mellan 10 december och 8 januari visades en utställning på flera platser i samhället och människor fick komma med synpunkter på stadsutvecklingen.
Gensvaret lät inte vänta på sig. Via facebook, mail, brev, lappar i lådor och muntliga kommentarer har åsabornas åsikter strömmat in. Nästan alla är överens om att ett ordentligt centrum behöver skapas, men däremot finns väldigt olika åsikter om hur höga nya hus ska få vara. Kommunen föreslår att hus med 4-6 våningar ska kunna byggas på vissa platser, men en stor del av kommentarerna är negativa till detta och vill behålla den nuvarande låga bebyggelsen.
”En berlinmur mot havet, helt förkastligt”. ”Tanken på höga hus i Åsa… är skrämmande. Vi bor på landet.” ”Vi flyttade hit för 25 år sedan för att komma till en mysig by”. Så lyder några av kommentarerna som planeringsstrateg Johanna Stenberg och hennes kollegor nu ska gå igenom.
– Det är väldigt delat vad man har för självbild. Bor man på landet när man är åsabo, eller bor man i en tätort som behöver utvecklas? Man kanske kan tycka att 4 000 invånare inte är så mycket landet, men vi måste också ha en ödmjuk inställning till människors åsikter, säger Johanna Stenberg.
Samtidigt efterlyser många invånare fler lägenheter. Problemet är hur man ska få byggbolagen att vilja bygga lägenheter om inga hus får ha mer än två eller tre våningar.
– Vi vill få rimliga förutsättningar så att det kan bli rimliga hyror. Det är en problematisk nöt att knäcka. Men vi är jätteglada att den här diskussionen äger rum redan nu, innan vi färdigställer själva planprogrammet i vår, säger Johanna Stenberg.