Annons

Nytt fall av köfusk – använde vännens ködagar för att gå före i bostadskön

Göteborg Paret fick lägenhet tack vare kvinnans många ködagar på Boplats Väst. Men allt var fejk. Kvinnan bodde kvar i sitt gamla hem, medan mannen rundade bostadskön och kunde flytta in i den nya lägenheten med sin familj.
Med hjälp av vännens kötid fuskade sig mannen före i bostadskön hos Boplats Väst.
Foto: Pixabay

Sommaren 2022 söker en man och en kvinna lägenhet i Göteborg via den kommunala bostadskön Boplats Väst. De registrerar varandra som medsökande.

Mannen är i 45-årsåldern och har bara köat i nio månader. Han har alltså ännu inte tillräckligt många ködagar för att få en lägenhet. Men det har kvinnan: över sex år. Snart får paret erbjudande om en trea hos en kommunal hyresvärd i Hjällbo.

Läs ocksåFusket i bostadskön – här är de vanligaste bluffarnaLånga bostadsköer öppnar upp för bostadsfusk.

För att få lägenheten signerar de varsitt intyg om att de tänker använda den nya bostaden som sitt huvudsakliga hem. I samma intyg lovar de att säga upp sina tidigare hyreskontrakt.

Flyttlasset går senare samma höst. Men det är bara mannen som flyttar in, tillsammans med sin familj. Kvinnan bor kvar i sin gamla lägenhet.

Bluffade sig förbi bostadskön

Efter bara några månader ansöker kvinnan om att mannen ska få ta över kontraktet själv.  Den nya hyresvärden anar oråd och låter Störningsjouren granska fallet. Utredningen tyder starkt på köfusk.

Värden hävdar att de båda hyresgästerna medvetet har lurat bostadsbolaget för att mannen ska få lägenheten. Uppsägningen är ett faktum.

Annons

Kvinnan svarar med att säga upp sin del av hyresavtalet. Hon ska senare lämna landet och bli registrerad som utvandrad. Men mannen vill bo kvar i lägenheten. Han bestrider uppsägningen.

Läs ocksåSå går köfusket till – och här är värdarnas knep för att avslöja detBostadsförmedlaren Malin Dahlgren på Boplats Väst har bra koll på hur köfusket ser ut.

Erkänner: skulle inte bli sambo

När fallet når hyresnämnden berättar mannen uppriktigt att han och kvinnan är goda vänner. Den där sommaren pratade de om hur svårt det var för honom att skaffa en bostad åt sig och sin familj. Kvinnan ska då ha erbjudit sig att använda sina ködagar på Boplats Väst för att hjälpa honom.

Mannen medger att de aldrig har tänkt bo ihop, men säger att han inte trodde att det var viktigt för hyresvärden. Han hade ”ingen aning” om att man inte får använda sig av någon annans köpoäng för att få en lägenhet.

Hyresnämnden konstaterar att det är uppenbart att mannen varit fullt medveten om att hans egna ködagar inte skulle räcka till en bostad via den kommunala bostadskön. Tack vare vännens längre kötid kunde han gå före många andra i kön genom att bluffa om avsikten att bo ihop.

Läs ocksåHan för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan”Karl Larsson leder arbetet mot misstänkt bostadsfusk på Störningsjouren i Göteborg.

Han visste också att han inte skulle få kontraktet om hyresvärden kände till den verkliga bakgrunden, slår hyresnämnden fast. Mannen har därmed aktivt varit med om att vilseleda värden. Så får man inte göra, och därför blir han av med kontraktet.

Annons

Måste lämna tillbaka lägenheten till bostadskön

Mannen överklagar hyresnämndens beslut. Men hovrätten kommer fram till samma slutsats – mannen har fått lägenheten genom att vilseleda hyresvärden. Därför måste han flytta ut, så att lägenheten kan gå tillbaka till bostadskön.

Mannen har små barn, och för att hinna hitta något nytt får han ett visst uppskov med flytten. Men han måste lämna ifrån sig nycklarna till lägenheten senast vid nyår.

LÄS MER Fusket i bostadskön – här är de vanligaste bluffarna

LÄS MER På jakt efter bostad? Här får du tips på vägen

Fakta: Då blir fusket brottsligt
  • Bedrägeri: Om du lurar eller vilseleder någon för att du själv eller någon annan ska tjäna på det, och motparten förlorar pengar eller annat av värde. Straffet är fängelse i upp till två år.
  • Förfalskning: Om du tillverkar ett falskt dokument för att det ska framstå som ett riktigt intyg eller bevis. Då riskerar du fängelse i upp till två år. Vid lindrigare fall är straffet böter eller fängelse i max ett halvår.
  • Osant intygande: Om du lämnar falska uppgifter i ett intyg eller annat skriftligt dokument, till exempel om vem du är. Då riskerar du böter eller fängelse i upp till ett halvår. Hit hör även om du använder ett falskt dokument om ett avtal eller liknande.
Läs också Beslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökare Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.