Nytt hopp för Doris efter 10 år med värstingvärden: ”Tror knappt att det är sant”

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Mohammed Radjaian har av Hem & Hyra utnämnts till Sveriges värsta hyresvärd. Doris Bergqvist i Åmål vet hur det är att hyra av honom och hur bra det kan bli när en ny värd äntligen tar över: "Ni som fortfarande hyr av Radjaian: Lämna!", säger hon.
Luttrade hyresgästen Doris Bergqvist i Åmål ser äntligen ljust på framtiden. Efter år av vanskötsel fick Järnvägshusen en ny ägare som börjat rusta upp. "Jag trodde knappt att det var sant!", säger Doris Bergqvist.
Foto: Anders Lundqvist
Luttrade hyresgästen Doris Bergqvist i Åmål ser äntligen ljust på framtiden. Efter år av vanskötsel fick Järnvägshusen en ny ägare som börjat rusta upp. "Jag trodde knappt att det var sant!", säger Doris Bergqvist.

I tio år hyrde Doris Bergqvist i Åmål av Mohammed Radjaian, mannen som hamnar högst upp på listan när Hem & Hyra rankar Sveriges värsta hyresvärdar.

– Det var skit från början till slut. Bara en massa löften och tomma ord. Ingen ska behöva ha det som vi hade det, konstaterar Doris Bergqvist.

Läs ocksåMögel, ockerhyror och livsfarliga hus - här listar vi landets värsta hyresvärdarVärsta värden 2025.

Vi träffas i hennes lilla kök. Drygt tre år har gått sedan Mohammed Radjaian och hans I & M Fastigheter sålde de så kallade Järnvägshusen på Odengatan och Rösgatan till Rossoneri Group.

Mohammed Radjaian
Mannen bakom I & M Fastigheter, Mohammed Radjaian, hamnar högst upp när Hem & Hyra listar Sveriges värsta hyresvärdar.

De fem hyreshusen var då rejält nedgångna och hyresgästerna i de omkring 40 lägenheterna var hårt prövade av mögel, vägglöss, vattenskador och nedslitna kök.

– Jag vågade inte tro att det skulle bli bättre när de där unga grabbarna från Göteborg tog över. Men, titta här, jag har fått både ny spis och kyl och frys. Nu ska även fläkten bytas ut, säger Doris Bergqvist.

Läs ocksåS-politikern bodde i villa – men lyckades behålla lägenhet i centrala Östersund i 25 årVänster sida av bilden visar en stadsbild, en gågata. Högra delen av bilden en förhandlingssal i Sundsvalls tingsrätt. Över dessa en bild på hyreslagboken med en domarklubba.

Fasaderna på Odengatans tre trähus har fått sig en rejäl uppfräschning. Trasig brädfodring har bytts ut och flagnande färg ersatts med en lindblomsgrön kulör. Skräpet, som tidigare låg i högar på gården, är borta. Den skitiga sanden på lekplatsen är ersatt med träflis.

– Och i vår har de lovat att plantera både rododendronbuskar och fixa oss en ny grillplats, säger Doris och kikar ut genom köksfönstret.

Järnvägshusen i Åmål, 2021 och 2025.
Före och efter. Den första bilden tog Hem & Hyra år 2021. Då hade I & M Fastigheter, kontrollerat av Mohammed Radjaian, ägt husen i tio år. Den andra bilden är tagen 2025, fyra år efter att Rossoneri Group tog över ägandeskapet.

Genom åren har Hem & Hyra skrivit spaltmeter om hyresgästernas kamp för ett värdigt boende.

Redan 2015 larmade Doris Bergqvist och hennes grannar om havererade tvättstugor och livsfarliga eldragningar. I stället för att fixa till tvättstugorna hade I & M Fastigheter köpt in tvättmaskiner som hyresgästerna själva fick bära in i sina lägenheter. Installationen gjordes sedan antingen av hyresgästerna själva eller av icke fackkunniga hantverkare som Radjaian anlitade.

I mitt badrum fanns varken eluttag eller vatten för tvättmaskin framdraget. Så jag fick skruva av duschslangen, koppla den till tvättmaskinen och dra en skarvsladd ut i hallen. Så hade jag det i flera år, säger Doris Bergqvist.

Expressen på besök

De bristfälliga installationerna ledde till översvämningar, fuktskador och mögel. Omsättningen på lägenheterna var stor och under flyktingvågen 2015 flyttade många nyanlända flyktingfamiljer in.

Även de tvingades bo i misär. Hösten 2018 forsade exempelvis gult avloppsvatten genom taket hos en familj på Rösgatan. Vattenskadan blev så stor att hela deras vardagsrumsgolv behövde bytas ut. Men i stället för att färdigställa arbetet lämnades familjen med uppbrutet golv i över ett år.

Hösten 2019 fick Doris och grannarna  besök av kvällstidningen Expressen. Under rubriken ”Här bor nyanlända i misär: ”Kan inte tro att det är Åmål 2019” beskrev reportern Michael Syrén Järnvägshusen som några av landets mest missköta fastigheter där nyanlända tvingades bo med både mögel och skadedjur. Efter kvällstidningens reportage lovade kommunalrådet Michael Karlsson (S) krafttag. Nu skulle både räddningstjänsten och kommunens miljöinspektörer rycka ut och göra en bedömning.

”Om de finner situationen graverande, vilket vi tror att den är, kan vi kräva tvångsförvaltning”, sade Michael Karlsson (S) till Expressen.

Läs ocksåFel namn på kontraktet – hyresgästen kräver gratis boende och ersättning för "mänskligt lidande"siluetten av en man, pengar och en hand som håller en penna i begrepp att skriva i ett kontrakt

Acceptera marknadsföringskakor för att se videon.

Men någon verklig hjälp tycker Doris inte att hon och grannarna fick. Varken av Åmåls kommun eller Hyresgästföreningen, som hon hela tiden varit medlem i.

– Inspektörer och handläggare har varit här otaliga gånger. Men jag måste säga att det varit mest blaha blaha. De har besiktigat och pratat en väldig massa, men sen har väldigt lite hänt. Vi har känt oss väldigt ensamma i det här, säger hon.

Björn Wennersten är Åmåls samhällsbyggnadschef sedan augusti 2020. Han förstår hyresgästernas kritik mot kommunen och säger att den är befogad.

– Vi har saknat rutiner för att arbeta med såna här svåra fall. Samtidigt är våra möjligheter och verktyg begränsade. För att kunna agera på brister inne i lägenheterna krävs det en anmälan från de boende och att vi får tillträde till lägenheten. Det har vi inte alltid fått, säger han.

Björn Wennerström, samhällsbyggnadschef vid Åmåls kommun.
Samhällsbyggnadschef Björn Wennerström erkänner att Åmåls kommun borde ha gjort mer för hyresgästerna medan vanvården pågick. ”Kritiken är befogad”, säger han.

Lärde ni er något av alla år som Mohammed Radjaian lät hyreshusen i er kommun förfalla? 

– Ja, vi har ändrat våra rutiner, styrt upp ansvarsfrågan och jobbar mer intensivt med det förebyggande arbetet. En av våra bygglovshandläggarna ägnar i dag halva sin tjänst åt tillsynsärenden, säger Björn Wennerström.

Även på Hyresgästföreningen är man självkritisk. Hösten 2019 erkände Lennart Björkman, som då var juridisk chef på Hyresgästföreningen i regionen, att föreningen borde ha gjort mer för att hjälpa hyresgästerna. Bland annat genom att vända sig till hyresnämnden tidigare. Hans efterträdare, Magnus Elsing, håller med sin företrädare.

– Vi borde ha vänt oss till hyresnämnden tidigare, säger han.

Mohammed Radjaian hamnar högst upp på listan när Hem & Hyra rankar landets 25 värsta hyresvärdar. På listan finns ytterligare tre fastighetsägare med hyreshus i region BohusÄlvsborg-Skaraborg:

  • Sweden Svea Apartment AB, mellanhandsbolaget som sade upp 83 hushåll i Trollhättan över en natt, och som därefter har gått ikonkurs.
  • Oscar Properties, som lämnade sina hyresgäster i Skövde i sopkaos, med strömavbrott och obrukbara garage. Bolaget har nu gått i konkurs.
  • L-Hus ett AB, som bland annat hyrde ut svartbyggen i källaren i ett av Alingsås Q-märkta hus.

Varför har den här regionen så många dåliga hyresvärdar?

– Det är ofattbart att det finns så dåliga aktörer i branschen. De på listan som verkar i vår region är oseriösa av flera olika skäl. Det borde införas ett körkort och ställas högre krav för att få vara hyresvärd, säger Magnus Elsing.

Magnus Elsing, juridisk chef på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Även på Hyresgästföreningen är man idag självkritisk. ”Vi borde ha vänt oss till hyrenämnden tidigare, säger Magnus Elsing juridisk chef i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

För Doris Bergqvist och hennes grannar var det först i oktober 2021, när Järnvägshusen köptes av Rossoneri Group, som hoppet om förändring väcktes till liv på allvar. Det Göteborgsbaserade bolaget var nystartat och köpesumman 7,1 miljoner kronor.

– Vi såg en potential. De här husen har ett av Åmåls bästa lägen och är i grunden väldigt fina. Sen var de förstås i behov av rejäl upprustning och kärlek, säger Jonatan Lidberg, en av bolagets två ägare.

Läckande kranar och skadat förtroende

Rossoneri Group började med att besiktiga lägenheterna och åtgärda akuta brister. Det var allt ifrån läckande kranar till problematisk elektricitet. Nästa steg blev att sanera trapphus och källare på skräp, byta låssystem samt förbättra ventilationen genom rensning av ventilationskanaler och installation nya takfläktar.

Men, det var inte bara fysiska saker behövde lagas. Även förtroendet hos hyresgästerna behövde byggas upp på nytt.

– Det var en utmaning att få dem att lita på oss så att vi kunde komma in i alla lägenheter och rätta till problemen, säger Jonatan Lidberg.

Jonatan Lidberg, Rossoneri Group, Järnvägshusen i Åmål.
Jonatan Lidberg, från Rossoneri Group, säger att det var en utmaning både att börja rusta upp Järvägshusen i Åmål och att återuppbygga förtroendet hos hyresgästerna.

En femårsplan för upprustningen spikades. Först ut var hyreshuset på Rösgatan 12. Där hade de omfattande vattenskadorna lett till hyresgästerna, en efter en, fått flytta ut så att huset stod tomt. Rossoneri Group bestämde sig för att riva ut allt och återuppbygga de åtta lägenheterna.

–  Mot slutet av 2023 kunde de första hyresgästerna flytta in och i dag är samtliga åtta lägenheter uthyrda. Standarden är i princip densamma som vid nyproduktion, säger Jonatan Lidberg.

På Odengatan, där Doris Bergqvist bor, är ingreppen inte lika dramatiska. Där passar man på att höja standarden när folk flyttar ut och en lägenhet blir tom. Målet är, enligt Jonatan Lidberg, att upprustningen ska ske utan att hyran behöver höjas.

– Vi målar om och lägger in lite nya golv så att det blir fräscht. Men, eftersom vi vet hur priskänsligt det är i den här regionen, försöker vi genomföra den här upprustningen utan hyreshöjning, säger Jonatan Lindberg.

Vad har upprustningen kostat hittills?

– Närmare sex miljoner kronor. Vad slutnotan blir är ännu oklart. Hyreshuset på Rösgatan 10 är ännu orört. Där står sex lägenheter tomma. Men, just nu är det oklart när vi kan dra i gång där. Det kostar ju att renovera och självklart spelar konjunkturen in, säger Jonatan Lindberg.

För Doris Bergqvist har ägarbytet lett till både högre boendestandard och hopp om framtiden. Numera sitter det en lapp i trapphuset med kontaktuppgifter till den nya hyresvärden och till en fastighetsskötare som hjälper till när det uppstår problem.

– I julas fick vi till och med julklapp från vår hyresvärd. Det är knappt att jag tror att det är sant, säger Doris Bergqvist.

Tvångsförvaltning i Borås

Samtidigt som hyresgästerna i Åmål gläds åt ägarbytet fortsätter Mohammed Radjaian att påverka hyresgäster i Borås. En av dem är Ulf Lundberg. Under många år bodde han i Radjaians hus på Billdalsgatan i stadsdelen Norrby.

– I min lägenhet var fukten och möglet det värsta. Det sved i ögonen och jag hade svårt att andas, säger Ulf och visar en låda med medicinburkar och inhalatorer som han tar mot sin astma och kol.

Ulf Lundberg, Borås.
Efter att ha evakuerats från Mohammed Radjaians hälsorfarliga hus på Billdalsgatan i stadsdelen Norrby hamnade Ulf Lundberg i en studentlägenhet på Distansgatan på Hässleholmen.

Genom åren fick Ulf och hans grannar stå ut med farliga eldragningar, mögel, läckande tak, ohyra och bristande brand­säkerhet. Miljö- och konsumentnämnden, räddningstjänsten och Hyresgästföreningen krävde åtgärder som hyresvärden ignorerade.

Till slut beslutade hyresnämnden om tvångsförvaltning, vilket innebär att Mohammed Radjaian inte längre får sköta fastigheten. I stället tog kommunala AB Bostäder i Borås över ansvaret.

– De besiktigade våra lägenheter och slog fast att det var så illa att alla måste evakueras. I princip allt i min lägenhet var så svårt angripet av mögel att det fick kastas. Jag fick varken ta med mig kläder eller möbler, säger Ulf Lundberg.

Taket hemma hos en av hyresgästerna i Borås är fullt med mögel.
När Hem & Hyra besökte Ulf Lundbergs lägenhet i Mohammed Radjaians hus var hela hans vardagsrumstak täckt av mögel.

Flytten gick till en av Bostäder i Borås studentlägenheter på Distansgatan i stadsdelen Hässleholmen. Den var möblerad och med hjälp av vänner har Ulf kunnat inreda de 32 kvadratmeterna med både soffa och bord som han trivs med. Han säger att han mår bättre idag och att han är glad och tacksam över att ha någonstans att bo. Men samtidigt hoppas han att någon gång få återvända till Billdalsgatan.

– Om huset blir beboeligt igen flyttar jag gärna tillbaka. Där hade jag mer utrymme och hade närmare till allt, säger Ulf Lundberg.

Kräver tvångsinlösen

Hur det blir med den saken är dock oklart. Efter att tvångsförvaltningen inleddes i oktober 2024 har AB Bostäder kommit fram till att en renovering skulle kosta omkring 25 miljoner kronor. Ändå vill kommunen köpa huset. Man har lagt ett bud på 2,5 miljoner som värden tackat nej till. Nu har kommun skickat in en stämningsansökan till mark- och miljödomstolen där man kräver att kommunen ska få tvångsinlösa huset för 2,5 miljoner. Enligt Borås stadsjurist Anna Lidskog är risken stor att huset är bortom räddning och måste rivas.

När Hem & Hyra, i februari, frågar om vi får komma in i det förfallna huset blir svaret från Bostäder i Borås nej.

– Vi har ett elföreläggande, det är inte säkert för er eller andra att vistas där. Alla som sett bilder på hur det sett ut i huset kan vara överens om att det inte är acceptabelt för någon att bo där, det var därför vi agerade så snabbt, säger bolagets marknads- och kommunikationschef Sophia Jonsson.

I andra änden av Norrby, på Värmlandsgatan 30, ligger ett hyreshus med 15 lägenheter. Tidigare ägdes även det av Mohammed Radjaian. I dag står en nära anhörig till honom som ägare.

Värmlandsgatan 30, Norrby i Borås.
Fastigheten på Värmlandsgatan 30, i stadsdelen Norrby i Borås, ägdes tidigare av Mohammed Radjaian. I dag står en nära anhörig till honom som ägare.

I slutet av 2020 fick fastighetsägaren ett vitesföreläggande från räddningstjänsten. Anledningen var flera brister i brandskyddet. Ett halvår senare brann huset.
Lyckligtvis kom inga människor till skada men alla som bodde i de 15 lägenheterna fick evakueras medan huset skulle återställas.

När Hem & Hyra besöker huset träffar vi en man som fick kontrakt här efter att ha blivit evakuerad från Radjaians tvångsförvaltade hus på Billdalsgatan. I hans lägenhet står flyttlådorna ouppackade.

– Jag betalar hyran men vågar inte bo här. Varken eldragningarna eller brandskyddet känns säkert, säger mannen, som vill vara anonym.

Mohammed Radjaian har, trots upprepade telefonsamtal och sms från Hem & Hyra, valt att inte ge några kommentarer.

Fakta: Mohammed Radjaian

85 årig fastighetsägare och hyresvärd.

Äger hyresfastigheter i Borås och har tidigare ägt de så kallade Järnvägshusen i Åmål.

Hamnade år 2013 på Hem & Hyras lista över landets värsta hyresvärdar. Har varit med på listan varje år sedan 2019.

Utsågs år 2025 till Sveriges värsta hyresvärd av Hem & Hyra.

Fakta: Järnvägshusens nya ägare - Rossoneri Group

Startades 2021 av Jonatan Lindberg och Victor Sjöblom.

Har sitt säte i Mölnlycke utanför Göteborg.

Äger drygt 200 lägenheter i fyra mindre orter i Dalsland, Sörmland och Värmland.

Har som affärsidé att köpa fastigheter som misskötts av sina tidigare ägare, rusta upp och förvalta dem.

Namnet Rossoneri Group AB kommer av de båda grundarnas fotbollsintresse och favoritlag AC Milan. Rossoneri är italienska för ”de röda och svarta” och AC Milans smeknamn. Namnet syftar på färgen på klubbtröjans ränder.

Värsta värden 2025
Läs också Värden satsar på nya fönster och dörrar – hyresgästen ville sova på hotell Fördubblad förlust – tomma lägenheter fortsätter kosta miljoner: "Måste bli bättre på marknadsföring"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.