Nytt metodstöd ska minska antalet vräkningar
Förra året förlorade nästan 400 barn sina hem i samband med vräkningar runt om i landet. Ofta för hyresskulder som var mindre än 10 000 kronor. (Se här hur många barn som vräktes i just ditt län.) Även pensionärer är en utsatt grupp. Allt fler 65-plussare blir av med sina hem.
Att vräka en hyresgäst innebär både personligt lidande och stora samhällskostnader, och är därför något alla vill undvika. Nu har Kronofogden i samarbete med länsstyrelserna i Västernorrland, Norrbotten och Västerbotten tagit fram ett konkret stöd som visar hur man kan arbeta för att förhindra vräkningar.
I modellen föreslås att hyresvärden och socialtjänsten ska träffas varje månad för att gå igenom de hyresgäster som är sena med hyran, och tillsammans hitta lösningar för att det hela inte ska sluta med en avhysning.
Men även andra aktörer föreslås ingå i det förebyggande arbetet, som exempelvis kommunens budget- och skuldrådgivare, kyrkan eller flyktingsamordnare. Personer som kan mötas någon gång i kvartalet för att diskutera och utbyta erfarenheter kring det vräkningsförebyggande arbetet.
– Det handlar om lära känna varandra och det arbete man sysslar med. Och om jag som hyresvärd ska hänvisa till skuldrådgivaren känns det ju bra att jag vet vem det är min hyresgäst får träffa, säger Anna Wiberg som arbetar förebyggande hos Kronofogden.
Det är lätt att se att metoden har förutsättningar att fungera väl på mindre orter, men hur ska det gå i storstäderna?
– Vi har Malmö som gott exempel på att man kan få med sig alla aktörer även i större städer. Det här går att få till överallt. Och det finns många goda exempel att lära av i stödmaterialet som vi har tagit fram, säger Anna Wiberg
I foldern poängteras även vikten av en avsiktsförklaring. Att få samarbetet förankrat på alla nivåer och för att se till att samarbetet kan fortsätta även om personal byts ut.
Kronofogdens stödmaterial är i första hand utarbetat för de allmännyttiga bostadsbolagen. Men det utesluter inte att privata hyresvärdar ansluter sig.
– Allmännyttan har en sammankallande roll, men förhoppningsvis kan privatvärdarna vara med i det större nätverket och skaffa sig ingångar den vägen. Genom lokal samverkan i ett tidigt skede kan vi tillsammans nå det gemensamma målet – att få fler att bo kvar, säger Anna Wiberg.
Några tips eller råd att sprida information på andra språk än svenska finns dock inte med.
– Så långt har vi inte kommit, men det får bli nästa steg, att sprida goda exempel även om hur man kan arbeta med det, säger Anna Wiberg.