Nytt på sopfronten i Tvåstad
I Trollhättan och Vänersborg har hushållen hittills sorterat sina sopor i gröna påsar för matavfall och röda för restavfall; allt som inte kan återvinnas. Efter en gemensam upphandling tar en ny entreprenör över den 1 juni. Nu blir färgen på soppåsen oviktig. I stället gäller det att hålla reda på olika kärl för mat- respektive restavfall.
Hyresgästerna har inte haft särskilt många frågor inför nyordningen enligt lokala fastighetsägare som Hem & Hyra ringt runt till. Hur de boende påverkas beror på vem de bor hos.
Kommunala Vänersborgsbostäder bommar igen sopnedkasten i sina servicehus som en direkt konsekvens. I övriga fastigheter är det gjort sedan tidigare. I områden där det finns sophus har dessa fått en extra lucka och i övriga finns nu ett extra kärl. Jerker Emanuelsson, arbetsledare på Vänersborgsbostäders förvaltningsavdelning, hoppas på en smidig övergång.
– Det blir en inkörsperiod för alla, att sortera rätt är en konst i sig, säger han.
Privata Lundqvist Byggförvaltning AB i Trollhättan har stängt sopnedkast successivt under en längre tid. Lagom till systemskiftet bommas sopnedkasten i de sista tre fastigheterna igen, vilket påverkar 160 lägenheter. Vissa fastigheter får två kärl i soprummet, i andra flyttas hanteringen utomhus.
Lundqvist uppmanar sina hyresgäster att fortsätta använda grön påse för matrester. Då kan vaktmästarna flytta påsar som hamnat i fel tunna.
– Det är upp till oss på bostadsbolaget att se till att det fungerar. Men jag tror att det kommer att gå bra och känner mig lugn, säger byggnadsingenjör Håkan Kärnestedt.
Hos privata hyresvärden B.A. Johansson Fastighetsförvaltning AB i Vänersborg blir sopnedkasten kvar. Tanken är att hyresgästerna ska slänga påsen med restavfall där. Matavfallet får de slänga i ett nytt kärl utomhus.
– Vi ska försöka göra det så enkelt som möjligt. Tyvärr kommer nog inte alla att klara av det, vi får se hur det blir. Kanske får vi bygga miljöhus för sophanteringen i framtiden, säger förvaltaren John McAllister.
Privatvärden Sörlandet Fastighets AB i Vänersborg har sökt bygglov för miljöhus på gården. Innan de finns på plats gäller en tillfällig lösning med igenbommade sopnedkast och öppna soprum. Extraarbetet krånglar till vardagen lite just nu, men fastighetsskötaren Kjell Johansson ser ändå positivt på ändringen.
– Man måste se det här på längre sikt, det är bra för samhället om vi sorterar soporna. Och jag hoppas det blir bra med miljöhusen, då får vi allt mer samlat och kan även utöka sorteringen av förpackningar, säger han.
Hos Tvåstads största hyresvärd, kommunala Eidar i Trollhättan, är arbetet med ändrade rutiner i full gång. Allt blir inte klart i tid, det finns till exempel ännu ett antal fastigheter med sopnedkast som ska stängas.
– Det är inte så lätt och kostar mycket tid och pengar, vi har ju så många bostadsområden, säger områdeschefen Marita Darefelt.
Eidar har gått ut brett med information till hyresgästerna, på möten och via lappar. Till hösten fortsätter värden med sopkampanjer.
Marita Darefelt förväntar sig en lång inkörsperiod, men är övertygad om att den nya hanteringen kommer att fungera bra.
– De flesta hyresgäster köper detta, även om folk är väldigt inkörda på att sortera i röda och gröna påsar. Det är jag själv också, säger hon.
Hösten 2011 gjorde Trollhättan och Vänersborg en gemensam sophämtningsupphandling.
Det billigaste alternativet var ett system med separata kärl för olika typer av sopor.
Hushållen fortsätter att sortera soporna i två påsar. Restavfall i en och matavfall i en annan.
Soppåsens färg spelar inte längre någon roll. Det viktiga är att slänga påsen i rätt sopkärl.
Från 1 juni 2013 körs matresterna till en biogasanläggning i Halmstad. Restavfallet hamnar i Uddevalla, där det används för att producera fjärrvärme och el.
Förpackningar berörs inte av det nya systemet. De ska, som tidigare, sorteras och lämnas till återvinningsstationer.