Annons

Nytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: ”Ha inte farmors guld där”

Sundsvall 21 606 förrådsinbrott i källare och vind anmäldes förra året, visar nya siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå. Det är en rekordhög siffra. "Jag hade bara lust att skrika rakt ut," säger hyresgästen Ingrid Johansson i Sundsvall, en av dem som drabbats.
Foto: Karin Gistedt/Privat

En höstdag i oktober 2022 kom Ingrid Johanssons sambo Gunnvall Nordström upp från parets källarförråd i seniorboendet i Skönsberg i Sundsvall.

– Han tittade konstigt på mig. Sedan sa han att vi hade haft inbrott. Jag hade bara lust att skrika rakt ut. Varför, varför?, säger 67-åriga Ingrid Johansson.

Läs ocksåJuristens råd: "Man ska inte behöva stå ut med inbrott"

Nere i nätförrådet var allt en enda röra. Tjuvarna hade hällt ut någon annans kläder i parets förråd, saker var förstörda och i oordning. Totalt hade ett tiotal av förråden i källaren blivit uppbrutna.

Ingrid och hennes sambo förlorade bland annat fem-sex väskor, en vinterjacka samt kängor och andra skor.

– Förödelsen är att de har varit in i det som är vårat, säger Ingrid Johansson.

Läs ocksåVar femte har haft inbrott i förrådet – här är dina rättigheterTjuv gör inbrott i förråd
Sedan pandemin har antalet förrådsinbrott i källar- och vindsförråd ökat stort. Bilderna är från ett annat tillfälle.

Förlorat saker för 10 000 kronor

Paret gjorde en polisanmälan, köpte nya resväskor, städade och återställde. Samtidigt förstärkte hyresvärden Mitthem dörrarna. Men precis ett år senare, i oktober 2023, var det dags igen. Ett nytt inbrott inträffade, och fler tillhörigheter blev stulna. Totalt beräknar paret att de förlorat saker för runt 10 000 kronor.

– När man ser förödelsen är det förbannelse, man blir arg och vill gråta. Varför skulle vi drabbas en gång till?

Annons

Ingrid Johansson och hennes sambo är inte ensamma om att ha blivit utsatta för förrådsinbrott under de senaste åren. Förra året blev 21 606 inbrott i källare och vind anmälda, visar nya siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå. Det kan jämföras med att det exempelvis anmäldes 15 515 förrådsinbrott under 2019.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

Under pandemiåret 2020 skedde en markant ökning av antalet anmälda förrådsinbrott, något som Hem & Hyra även tidigare rapporterat om. Ökningen har hållit i sig sedan dess, och till och med tilltagit.

”Inte farmors guld”

En av orterna som var mest drabbad förra året var Köping, där 293 förrådsinbrott anmäldes. Det är flest i landet i förhållande till antalet invånare i kommunen.

– Vi har haft det problemet som stuckit ut och det gör det fortfarande i Köping. Det är personer som tar sig in i förråden i hyreshus och bostadsrättsföreningar på olika sätt. Det är ofta missbrukare som behöver tak över huvudet som gör de här sakerna, säger Jan Sköldberg, kommunpolis i Köping.

Saker som stjäls kan vara skrymmande tillhörigheter av värde som förvaras i förråden, som golfutrustning, fiskeutrustning, cyklar, däck och fälgar, enligt Jan Sköldberg. Han uppmanar människor att inte förvara saker som har ett emotionellt eller ekonomiskt värde i förrådet.

– Julgranskulorna skulle jag ha i förrådet. Men inte farmors guld.

Trots att hyresvärden Mitthem försökte stärka förråden efter de första inbrotten vid seniorboendet i Skönsberg i Sundsvall inträffade ett till inbrott ett år senare

Spegling av samhället

Under pandemin fick de internationella stöldligorna som verkade i Sverige det tuffare, och brotten började i högre grad utföras av lokala gärningsmän. Nu kan det ekonomiska läget bidra till att den här typen av brottslighet ökar, enligt Jan Sköldberg.

Annons

– Det är svåra tider, då hamnar fler i beroende, missbruk och arbetslöshet. Kommunerna har det också ekonomiskt jobbigt, och har sparkrav. De har inte obegränsade resurser att hjälpa de här personerna. Det är en liten spegling av hur samhället mår.

Att ha varit med om två förrådsinbrott under kort tid har gjort att 67-åriga Ingrid Johansson i Sundsvall inte längre känner samma trygghet.

– Man känner sig tom. Vi var så dumma att vi städade efter första inbrottet. Gjorde fint. Sedan kommer man ner och det är inbrott igen. Man orkar inte hur mycket som helst. Jag känner många gånger att tryggheten har försvunnit i vårt boende, säger hon.

Fakta: Bästa tipsen för att undvika förrådsinbrott 
Jan Sköldberg, kommunpolis i Köping, listar vad du kan göra som hyresgäst.
  • Försök att påverkar hyresvärden och fastighetsskötaren att förbättra skalskyddet i förrådet. Man kan exempelvis sätta dit kraftigare dörrar, väggar och låsanordningar som försvårar.
  • Bra belysning är också viktigt och något du kan ta upp med din hyresvärd. Belysningen gör att det känns tryggare att vistas vid förrådet. Det gör det även svårare för dem som har onda avsikter.
  • Tänk på vad du förvarar i källarförrådet, så att det inte är sådant som man absolut inte vill blir av med, varken när det gäller affektionsvärde eller ekonomiskt värde.
  • Om du träffar på en person som du misstänker inte ska vara i trapphuset, fråga vad personen gör där. Då känner personen sig observerad, och förstår att den kanske inte ska vara där.
  • Grannsamverkan är jättebra. Man kan hjälpas om och ta ett varv på kvällen i omgivningarna, för att kolla att allt är okej. Fundera på hur ni kan hjälpa varandra och förebygga.
  • Se till att du har en hemförsäkring som skydd om ett inbrott skulle inträffa.
  • Polisanmäl alltid. Även om ingen skulle bli dömd för brottet så ger det polisen information om var brotten sker. Då kan polisen se om det exempelvis behövs extra samverkan med fastighetsbolagen.
Läs också Här slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbranden Susanne sover några meter från mobilmasten: "Vi är försökskaniner"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.