Ett nytt sätt att bo i hyresrätt – villaliv på 35 kvadrat
Kompakt men här finns allt som behövs: uteplats, kök, vardagsrum, sovrum, dataspelsplats och toalett med tvättmaskin. Allt på 35 kvadrat, ett loft och ett eget första boende.
– Jag var redo, ville klara mig själv och slippa ha mamma och pappa så mycket runtomkring, säger Olle Larsson.
När han visar runt är det tydligt att han har koll och ordning. Alla prylar på sin plats. Det gör honom inte så mycket att antalet kvadratmeter inte är fler.
– Det är ganska skönt att inte samla på sig det man inte behöver. Jag tycker inte att det känns litet, men det som kommer hit brukar tycka det.
Olle Larssons lägenhet är den första i sitt slag i Laholm. Men det kommer fler. Enligt Laholmshems femårsplan ska det byggas totalt 10 hus med fyra ungdomslägenheter i varje. Inspirationen kommer från skånska Perstorpsbostäder.
Där sjösatte vd:n Henry Roos sitt hjärteprojekt 2016 när det var inflyttning i åtta små marklägenheter. Han hade då länge ruvat på idén med små ”hus”. Knixet var att inte överstiga 35 kvadratmeter för att komma ner i pris, och att bygga kompakt enligt Boverkets regler för små bostäder. För att hålla nere antalet kvadratmeter som räknas som boyta hamnade sovplatsen på ett loft med snedtak.
2017 var Henry Roos på besök hos Laholmshem och vd Stefan Lundström som funderade på hur de skulle bygga ungdomsbostäder. Att det skulle byggas sådana var önskemål från stadens politiker.
På den vägen är det och nu har Laholmshem byggt sina första ungdomsbostäder enligt Henry Roos modell.
– Det finns olika koncept för ungdomsbostäder men poängen med dessa, för Laholm som är en utpräglad småhuskommun, är att de passar in. De ser ut som villor och smälter in i miljön.
Efter två sådana villor, fyra lägenheter i varje, i centrala Laholm är dags för mindre Våxtorp söder om centralorten. Här bor cirka tusen personer och beräknad inflyttning i åtta lägenheter beräknas bli i höst.
– Här finns företag, skola och äldreboenden. Ska vi behålla ungdomarna där måste de ha någonstans att bo.
Den som hyr en ungdomslägenhet ska vara mellan 18-25 år och vanligt kösystem gäller. De tre första åren ges en rabatt och hyran landar på cirka 4 500 kronor. Efter tre år, eller när hyresgästen fyllt 25 år, höjs hyran till den ”normala”, cirka 7 000. Det tros bidra till omsättning. För stimulera det ännu mer blir hyresgästerna efter ett år prioriterade i de vanliga kön.
– Så själva tanken med detta är att bygga för ungdomar men också ge dem en positiv väg in i allmännyttan, säger Stefan Lundström.
Enligt honom har fått en hel del frågor med farhågor om det går att särbehandla en viss grupp på detta sätt.
– Det finns en viss rädsla för det, men ja, man kan särbehandla på detta sätt när det gäller ungdomar. Det görs ju också i många andra fall, som till exempel biljettpriser på tåg och buss.
Enligt Henry Roos har lägenheterna i Perstorp varit populära och det har varit mindre omsättning än han trodde det skulle bli. I Perstorp byggdes ”villorna” med investeringsstöd och därför kan deras hyror ligga runt 4 500 kronor utan rabatter. De vänder sig till unga men har inga strikta regler att hyresgästerna måste vara en viss ålder.
Varför bygger ni inte fler?
– Vi är hårt ansatta ekonomiskt och det finns andra som bygger här nu, så vi ligger lågt, säger Henry Roos.
Här kan du läsa mer om hur lägenheterna i Perstorp kom till.
För några år sedan ändrade Boverket byggreglerna för små bostäder. Bostäder upp till 35 kvadratmeter behöver nu inte vara ”avskiljningsbara”. Alla funktioner, utan hygien, kan vara på samma plats. Det måste finnas plats för att sova och äta men inte hela dygnet. Tillgänglighetskraven är likadana som andra bostäders.