Annons

Outhyrda bostäder i Norrland kostar miljoner – varje månad

Jämtland Det står närmare 700 lediga lägenheter runtom i Norrland som bara väntar på någon som vill flytta in. Men när ingen gör det blir det en tung kostnad för bostadsbolaget att bära. Dugliga hus rivs eller säljs – samtidigt som Sverige i stort lider av bostadsbrist. Hem & Hyra har kartlagt läget i 40 kommuner i Norrland.
Foto: PRIVAT
Ett exempel på hur obalanserad hyresbostadsmarknaden ofta är i glesbygd är Strandvägen 2 i Backe i Strömsunds kommun som ska rivas inom kort. Om bostadsbolagets styrelsebeslut fullföljs. Men eftersom rivningen retat upp byborna som istället vill att det fullt dugliga huset säljs istället så pågår det just nu en het debatt om husets framtid.

Det handlar inte om tillfälligt tomma lägenheter.
Det handlar om bostäder som förgäves väntar på en hyresgäst som aldrig flyttar in. Lägenheter som ratas för att de anses för dyra, för stora, ligger långt från stan, är slitna eller bara är överflödiga i förhållande till en krympande befolkningsmängd och efterfrågan.
Hem & Hyras kartläggning visar att problemet är mer vanligt än ovanligt i Norrland.

I en enkät som skickades ut till alla allmännyttor i de fyra nordligaste länen uppger fler än hälften, 24 av de 45 kommunala bostadsbolagen, att de har svåruthyrda lägenheter som blivit en ekonomisk belastning.

Läs ocksåHyreshuset i Glommers räddades: "De som bott här hela sitt liv var oroliga"

Närmare 700 lägenheter anses oattraktiva och står oftast tomma. Det innebär att bostadsbolagen förlorar intäkter varje månad. Och totalt, räknat på ett år, handlar det om över 40 miljoner.

Ett flertal mindre bolag går miste om flera hundratusen kronor i intäkter varje månad och försöker desperat hitta lösningar för att stoppa blödningen:

  • Inkomstkraven slopas och uthyrningsregler lättas upp.
  • Flerfamiljshus ställs om till seniorboenden för att bättre matcha en åldrande befolkning.
  • Och hus som inte går att sälja rivs – för att det är mer lönsamt än att betala driftskostnaderna i ett glest bebott hyreshus.

– Husen ska ju varmhållas och kommunala taxor betalas även om det saknas hyresgäster, säger Robert Salomonsson, vd för Sorselebo som just nu letar efter köpare till två fastigheter i Gargnäs.

Läget är ofta avgörande

För många hyresgäster väger det geografiska läget tungt och lägenheter som är belägna i mindre samhällen utanför centralorten är därför särskilt tuffa att marknadsföra för bostadsbolagen.
Ännu svårare är det att locka dit yngre hyresgäster.
Arvidsjaurhem har ändå lyckats hitta ett koncept som attraherar ungdomar, berättar vd Mats Lundberg.
– Utanför tätorten får de under 24 år en rabatt som uppgår till 500 kronor i månaden. Rabatten gäller ettor och tvåor i Moskosel, Abborrträsk och Glommersträsk, säger Mats Lundberg.

41 av 45 allmännyttor i 44 kommuner (Östersund har två allmännyttor) svarade på enkäten, som skickades ut i nov/dec 2020. Bolagen har i enkäten fått uppskatta hur många lägenheter som anses svåra att hyra ut och som därför ofta står tomma samt hur stora intäkter som därmed går förlorade per månad. Lägenheter som medvetet tömts på hyresgäster är inte medräknad i statistiken. Stiftelsen Arjeploghus, Bräcke, Bodenbo och Vindelnbostäder deltog inte i undersökningen.
Utflyttning rubbar balansen

Ett typiskt glesbygdsproblem är som bekant avfolkning. Något som Ånge kommun tampats med länge.
Här har antalet invånare krympt med cirka 100 personer varje år sedan 2014. Lika många lägenheter gapar just nu tomma och nästan hälften ska rivas inom kort.

Parallellt med glesbygdens utmaningar att fylla bostäderna så råder det bostadsbrist i mer eller mindre grad i 212 av 286 kommuner i landet, enligt Boverkets senaste rapport från 2020.
Att en kommun har bostadsbrist behöver inte vara generell utan kan innebära att kommunen anser sig ha brist på bara vissa typer av lägenheter eller endast vissa områden.

Läs ocksåHem & Hyra har kartlagt en döende landsbygd – men här är byn som vägrar ge upp

Men det är ändå tydligt att det finns en skevhet inom bostadsmarknaden i Sverige i stort.
Ett faktum som också konstateras av Nicke Grahn (L), ­kommunstyrelsens ordförande i ­Dorotea.
– Ja, bostadsmarknaden är helt klart i obalans. Inte bara i landet utan även lokalt inom kommunen och mellan olika bostadstyper. Det är fantastiskt att nästan alla har råd att köpa sig ett hus om de vill i Dorotea, men de låga priserna konkurrerar ju med hyresbostäderna, säger Nicke Grahn.

Annons

– Så samtidigt som många kommuner i landet behöver fler hyresrätter sitter vi här med ett överskott och behöver riva hus som i grunden är i bra skick, men som det inte lönar sig att renovera.

 

Läs ocksåPlanen som ska ta Härjegårdar ur krisen
River hellre än säljer

Kommunala bostadsbolaget Strömsunds Hyresbostäder har länge dragits med vakanser i orten Backe. Eftersom inte efterfrågan motsvarar tillgången tog styrelsen beslutet i fjol om att riva ett antal hus för att minska glappet. Ett mindre privat fastighetsbolag med verksamhet i Backe ville då köpa de rivningshotade husen, eller till och med hela det kommunala beståndet, om de var till salu.

Men allmännyttan var inte intresserade av en försäljning eftersom det skulle kunna skapa konkurrens på orten för det egna bolaget. Alternativet att sälja alla ortens fastigheter var inte heller aktuellt. Man ville hellre riva än sälja.

– Jag har förståelse för att många blir upprörda och att det här kan vara svårt att förstå. Men eftersom utbudet är större än efterfrågan i Backe så har vi många vakanser som kostar pengar. Vi behöver anpassa oss till det vikande underlaget. Om vi säljer så finns det en risk att vi förlorar ännu fler hyresgäster, till den nya hyresvärden. Då måste vi ändå riva ett annat hus, sa Stefan Jönsson, vd för det kommunala bostadsbolaget Strömsunds Hyresbostäder, i en intervju i höstas när ställningstagandet uppmärksammades av media och debatten tog fart.

Sedan dess har striden fortsatt och i dagsläget tycks det ha öppnats upp för att en försäljning av de hus som ännu inte rivits i Backe ändå kan komma att bli av. Kommunstyrelsen håller även på att se över de ägardirektiv som styr hur allmännyttan ska agera för kommuninvånarnas bästa.

 

Dyra att hyra. Anita Bergstrand och Eivor Johansson är hyresgäster på Stallmästaren som haft svårt att fylla lägenheterna på grund av de relativt höga hyrorna. ”En del som bor här har bytt från tvåor till ettor. Och det kan ju bero på ekonomin”, säger Eivor.
Nytt och fräscht inte för alla

Även nybyggt kan vara svårt att få uthyrt. Vilket Östersundshem fick erfara när det nya trygghetsboendet Stallmästaren stod klart.
Men det berodde inte på ointresse.

Annons

Det kom många till visningen när Östersundshem stolt presenterade de 72 nya lägenheterna på Ryttarvägen, ett stenkast från city.

Men när det var dags för invigning av det första huset hösten 2019 var det bara en handfull som satte sin kråka på kontraktet.
Många ryggade nämligen för hyrorna. En etta på 41 kvadratmeter för 7 207 kronor i månaden och en tvåa för 9 910 kronor matchade inte pensionärernas plånbok.
Östersundshem drogs med höga vakanser länge.

Inte förrän de lockade med två gratishyror började det så smått vända. I början av december stod ändå 11 lägenheter fortfarande tomma.

Men trots att bostadsbolaget fått bjuda på 119 rabattmånader till en kostnad av 1 086 668 kronor låter inte Jessica Sjöberg-Lundqvist, Östersundshems kundservicechef, särskilt bekymrad.
– Jag ser det som att den summan hade vi ändå fått betala för vakanserna om vi inte fått uthyrt, säger hon.

Hyresgästen Eivor Johansson, 79 år, är en av dem som utnyttjat erbjudandet när hon flyttade från Uppsala till Östersund i oktober i fjol.
– Jag ville till Jämtland för att min dotter bor här. Det var ju bra med rabatten, men det var mer för att jag tyckte det verkade vara ett trevligt område nära stan som jag flyttade hit, säger Eivor Johansson.

Vad tycker du om hyresnivån då?
– Det är hög hyra och vi betalar dessutom för vattnet. Jag klarar av det ekonomiskt, men någon hyreshöjning vill jag inte ha.

Att vara hyresgäst på Stallmästaren innebär också en del fördelar utöver det vanliga, exempelvis finns en trygghetsvärd på plats som anordnar olika aktiviteter för de boende, alltifrån gympa till korvgrillning.
– Ja, det finns ett värde i det också. Man behöver aldrig sitta ensam i lägenheten, det finns alltid något att göra om man har lust, säger Eivor.

Glesbygdens utmaningar
Läs också Tyra i Härjedalen: Höjningen okej men värdens stålbad oroar Hyresgäster åker ut när värden hellre river än säljer - för att slippa konkurrens

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.