Öbo backar från homogen renovering
Varberga. Rosta. Karmen. Centrum. På flera adresser har hyrorna höjts med mellan 30-60 procent efter att Öbo renoverat.
Hyresgästföreningen har pekat på Karlstad där Karlstad Bostads AB, KBAB, sedan länge låtit hyresgästerna välja standard på den invändiga uppfräschningen. Något som Öbo tidigare varit motståndare till eftersom de velat att varje lägenhet i en fastighet ska samma standard.
Men nu backar Öbo.
– Vi har varje år en gemensam diskussion kring affärsplanen. Det här året var uppgiften från styrelsen att tjänstemännen skulle titta på hur vi kan förändra och få ner kostnaderna för hyresgäster efter renovering, säger Karin Sundin, (S), som är ordförande i Öbo till Hem & Hyra.
Hyresgästföreningen ordnade bland annat en resa för Öbo:s styrelse till KBAB i november, men att den skulle fått styrelsen att ändra sig, vill inte Karin Sundin gå med på:
– Hyresgästföreningen har varit en samtalspartner och pådrivare i detta. Men om jag ska vara ärlig så vore det fel av mig att säga att det är Hyresgästföreningen som fått oss att fatta det här beslutet. Det ligger en lång och tuff diskussion som startade för länge sedan och där vi nu kommit fram till att vi väljer att värna hyresgästernas ekonomi lite mer än vad vi kanske gjort tidigare. Styrelsen är inte så populistisk att vi fattar beslut för att Hyresgästföreningen varit arga.
Hur mycket hyreshöjningarna kommer att skilja mellan de tre olika nivåerna bas, normal och plus som Öbo nu inför, kommer variera från fastighet till fastighet beroende på standarden och renoveringsbehoven.
Anledningen till Öbos tidigare motstånd mot att införa nivåer är att det ur förvaltningssynpunkt är bättre att ha fastigheter där alla lägenheter har samma standard.
– Det är en avvägning. Ur ett långsiktigt förvaltningsperspektiv är det bättre att kakla och klinkla allt. Men nu väljer vi en större variation i omsorg av hyresgästerna för vi vill att så många som möjligt ska känna att de har råd att bo kvar.
I Varberga flyttade var femte hyresgäst efter renoveringen, det visade Hem & Hyras granskning i höstas.
Hur mycket har det spelat in att så många hyresgäster i Varberga inte flyttade tillbaka?
– Jag tror att det är summan av alla diskussionerna som fått oss att fatta det här beslutet, inte enbart Varberga. Men vad som får hyresgäster att flytta vid en renovering är komplext. Saker kan ställas på sin spets så att en del som funderat på flytt innan – verkligen gör det.
Jo, men Hem & Hyras undersökning visar ett tydligt samband mellan hur mycket hyran höjs efter en renovering och hur många som inte flyttar tillbaka.
– Så är det. Men det är ändå en komplex situation. Med tanke på den bostadsbrist vi har så kanske en del funderar över om de verkligen behöver 66 kvadrat eller om det räcker med 54. Och det är ju bättre att en stor lägenhet går till en barnfamilj. Och även om det inte är någon tröst för den enskilda hyresgästen, så har Öbo relativt låga hyror jämfört med andra städer i samma storlek.
Först ut att testa den nya renoveringsstegen blir kvarteret Tegelslageriet i det som kallas gula Markbacken. Husen byggdes under åren 1958–1963 och behöver nu renoveras. Ombyggnation beräknas pågå under tre till fyra år med start under 2014.
– Byggkostnaderna har de senare åren skenat iväg och det ger i slutänden högre hyror. Med olika standardnivåer i samma fastighet gör att vi ger människor med olika förutsättningar möjlighet och råd att bo kvar även efter en genomgripande renovering. På köpet får vi ett mer blandat boende, säger Ulf Rohlén som är Öbo:s vd i ett pressmeddelande.