Annons

Öbo får sälja studentbostäder

Örebro Trots att Socialdemokraterna inför valet 2014 lovade att inga försäljningar var aktuella, kan 300 av drygt 2200 studentlägenheter komma att säljas - om Öbo:s styrelse vill.

I en artikel i Hem & Hyra inför valet 2014 menade kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad (S), att Öbo skulle klara framtida renoveringar utan försäljningar. Och att de enda försäljningar som skulle kunna bli aktuella var småskaliga så kallade fastighetsreglerande försäljningar.

Men i veckan klubbade kommunledningen i Örebro (S, Kd och C) igenom ett förslag som öppnar för att 300 av cirka 2200 studentlägenheter säljs.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Pengarna från en eventuell försäljning, ska kunna användas till underhåll och renovering, enligt kommunstyrelsens förslag och beslut.

Men det är Öbo:s styrelse som själva bestämmer om de vill sälja eller inte. I och med beslutet lämnade kommunledningen i Örebro över ansvaret om en eventuell försäljning till Örebrobostäders styrelse.

Annons

Hyresgästföreningen är kritiska själva synsättet och kopplar det till sin pågående kampanj och namninsamling mot överföringen av Öbo-pengar till kommunen.

Läs ocksåBritt-Marie tar fighten när hyresvärden vill sälja hennes lägenhet: "Det handlar ju om människor"En kvinna står utanför ett hus som Öbo vill sälja.

– Å ena sidan tar kommunen ut 30 miljoner ur Öbo för att använda pengarna i den egna budgeten som en extra skatt från hyresgästerna och å andra sidan vill de sälja studentlägenheter för att de tycker att det behövs pengar till renoveringar. Låt pengarna stanna i Öbo så finns det pengar till renoveringar utan att de behöver sälja studentlägenheter, säger Eva Sten som är sekreterare i Hyresgästföreningen Örebro.

Även Vänsterpartiet är kritiska till att Öbo fått lov att sälja studentlägenheterna. Ung vänster Örebro planerar att redan nästa vecka hålla en demonstration för att protestera mot en eventuell försäljning.

Annons
Läs också Ballonghundar och Ramonesskivor – Susanne bygger världar i miniatyrformat Trollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå" Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.