Öbo vill höja med 3,5 procent – ”hyresnivån är relativt låg”
– Vårt yrkande ligger i linje med rekommendationerna från Sveriges Allmännytta (tidigare Sabo) och organisationen Fastighetsägarna. Sedan gör alla bostadsbolag en bedömning utifrån sina lokala förutsättningar, säger förhandlings- och uthyrningschefen Carl Johan Baatz.
Han berättar att Öbo grundar sin begäran på fyra punkter.
• Bolagets budget för 2020.
– Vi har ett avkastnings- och resultatkrav från vår ägare (Örebro kommun) och för att budgeten ska gå ihop ser vi att vi behöver en hyreshöjning som är i nivå med vårt yrkande.
• En prognos för samhällsutvecklingen i stort.
Här har Öbo tagit fram ett antal parametrar, bland annat kostnadsutvecklingen och den allmänna tillväxten i Sverige. Här finns också ett index som specifikt mäter kostnadsutvecklingen kopplat till fastighetsägande.
• En långtidsprognos för Öbos utveckling tio år framåt.
– Vi försöker bedöma hur Öbos ekonomi kommer att utvecklas över tid. Det handlar om sådant som investeringar, underhållsbehov, utvecklingen för räntor och taxor. Så klart är det en grovhuggen prognos eftersom det är svårt att sia om hur det ser ut om tio år.
• Hyresnivåerna i jämförelse med bruksvärdet på Öbos lägenheter.
– Vår bild är att Öbos generella hyresnivå är relativt låg sett mot de bruksvärden som våra lägenheter bedöms ha, säger Carl Johan Baatz.
Hyresgästföreningen i Örebro tycker att Öbos bud är orimligt. Det säger ordföranden Dan Hersan i ett pressmeddelande:
– Vi anser att Öbos krav på hyreshöjningar enbart bör motiveras av verkliga behov och kostnadsökningar som man inte klarar av att möta på annat sätt, till exempel genom effektiviseringar och besparingar. Vi vill slå vakt om och utveckla hyresrätten som en bra boendeform för alla. En viktig fråga är då att hålla hyrorna på rimliga nivåer så att hyresrätten inte blir så dyr att bara de som inte har nåt annat alternativ väljer hyresboende.
Hem & Hyra har publicerat vilka hyror som är klara samt yrkanden för 2020 från ett 40-tal värdar i Örebro, Sörmlands, Värmlands och Dalarnas län. Artikeln och en lista som uppdateras kontinuerligt kan du läsa här.
En lägenhets bruksvärde är det praktiska värde den har ur hyresgästens synvinkel.
Storlek, modernitet, planlösning, tvättstuga, läge och service och underhåll spelar in.
För att ta ett konkret exempel: En lägenhet med en planlösning som gör den lätt att möblera har exempelvis ett högre bruksvärde än en i övrigt likvärdig lägenhet, men med en sämre planlösning.
Källa: Hyresnämnden.