Öbos hyror höjs mer än snittet
Det är underhållsbehovet som gör att Öbo egentligen ville ha betydligt mer än de nu fick. Öbos utgångskrav var 2,49 procent, vilket hade inneburit en höjning med 124,50 kronor per månad för den som nu har en hyra på 5000 kronor.
Nu landade höjningen sett till helår på 1,25 procent, men eftersom januarihyran redan är betald – innebär det en höjning på 1,36 procent för hyresgästernas plånböcker från och med februari. Beräknat på en hyra på 5000 kronor i månaden betyder det en kostnadsökning med 68 kronor per månad.
Att förhandlingen dragit ut på tiden beror på att parterna stått långt ifrån varandra och har krävt fyra förhanslingstillfällen. Hyresgästföreningen och Öbo har visserligen samma syn på underhållsbehovet: det är stort och det kräver pengar. Men trots det ville Hyresgästföreningen inte gå med på Öbos ursprungliga hyreskrav.
– Vi måste även ta hänsyn till hyresgästernas ekonomi och en höjning med 2,49 tycker vi är alldeles för mycket. Dessutom tycker vi att de pengar som plockas ur bolaget till Örebro kommun borde stanna i Öbo nu när läget är som det är med renoveringsbehovet, säger Gunnar Bladh som är ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation i Örebro.
– Vårt långsiktiga behov är den stora stötestenen. Underhållsbehovet de tre kommande åren är högt och vi hade behövt mer, så är det. Men nu får vi dra ner på underhållet och även försöka hitta andra sätt att spara, säger Ulf Rohlén som är vd på Öbo.
Innebär inte det här att en större hyreshöjning skjuts på framtiden?
– Nja, inte nödvändigtvis. För det som ändå var positivt vid den här förhandlingen var att Hyresgästföreningen ser att underhållsberget finns där. Så utöver den årliga justeringen ska vi pang på sätta oss ner och titta på bruksvärdet på fastigheter där vi anser att vi ligger lågt, säger Örebrobostäders vd Ulf Rohlén
De nya förhandlingarna kan alltså komma att innebära ytterligare höjningar av hyran för specifika fastigheter där Öbo anser att hyran ligger för lågt utifrån det så kallade bruksvärdet. Bruksvärdet är det mått som ska justera hyror utifrån standarden och läget på bostaden. Nu ska fastigheter gås igenom där standarden anses högre än vad hyran speglar.
Parallellt med det kommer Öbo och Hyresgästföreningen återuppta arbetet med differentierad hyressättning i hela beståndet, där lägenheter med lågt bruksvärde kan få sänkt hyra och de med med högt kan få sina hyror höjda. Det var ett system som skulle införas för 4-5 år sedan efter närmare tio års arbete, men som snubblade på mållinjen efter att de privata fastighetsägarna motsatt sig det. Och en av anledningarna till att Öbo behöver mer pengar nu, är att systemet aldrig infördes.
– Vi var ju nästan färdiga men det sprack tyvärr. Det ligger däri att vi inte fått in de pengar vi behöver, säger Ulf Rohlén.
Ni ser ingen fara i att det blir som senast – att de privata motsätter sig?
– Blir det ingen trepartslösning den här gången gör vi det själva. För vi behöver pengarna. Kortsiktigt är 1,36 procent en okej lösning men vi vill ha mer.
Hyrorna i Örebro kommer därmed höjas mer än genomsnittet i de fyra län som utgör Hyresgästföreningens Region Mitt (Örebro, Värmland, Södermanland och Dalarna). I dessa län är snitthöjningen nu strax över 0,8 procent.