Annons

Öbos jakt på svartuthyrare – 500 har blivit av med sina lägenheter

Örebro Mannen hyrde en lägenhet av Örebrobostäder trots att han bodde i Dalarna. Han är en av drygt 500 personer som har blivit av med sin lägenhet i bostadsbolagets jakt på svartuthyrare.
Bilden visar en del av huset där Öbo har sitt kontor.
Foto: Mattias frödén
Hyresgästerna med de högsta hyrorna får den lägsta höjningen.

Det var i oktober förra året som mannen uppmanades att säga upp sitt lägenhetskontrakt efter att Öbo fått uppgifter om att han utan tillstånd hyrde ut bostaden i andrahand. Själv bodde han sedan senhösten 2017 på en ort i Dalarna, där han hyrde en lägenhet.

Mannen ville först inte lämna ifrån sig Örebrolägenheten, men efter att Öbo tagit ärendet till hyresnämnden gav han med sig. I februari kom han överens med Öbo om att avsäga sig bostaden.

Läs ocksåJakten på svartuthyrare gav 252 lägenheter

– Det händer då och då att hyresgästen inte accepterar en uppsägning och att ärendet hänskjuts till hyresnämnden, men det är inte särskilt ofta, säger Karin Blaxmo, chef för uthyrningsenheten på Öbo.

Hon leder det arbete bostadsbolaget inledde hösten 2015 med att få stopp på oriktiga hyresförhållanden såsom den illegala andrahandsuthyrningen och svarta kontrakt. Resultatet så här långt är att drygt 500 personer har blivit av med sina hyreskontrakt. Eller med andra ord, mer än 500 av Öbos 22 501 lägenheter har friställts åt personer som står i bostadskön.

– Det är vi nöjda med, säger Karin Blaxmo.

Läs också"Öbo reagerar inte på misstänkt svartuthyrning"

Men även om arbetet har varit framgångsrikt så finns misstanken om att man kanske bara sett toppen av isberget.

Annons

– Jag tror att vi har kapat mycket av det här isberget men det kommer hela tiden nytt som vi får ta itu med.

Tipsen om den illegala uthyrningen fortsätter att komma in till Öbo och ofta är det oroliga grannar som hör av sig.

Läs också340 fast i jakten på svartuthyrning hos Öbo

– De kan till exempel reagera på att det är en stor omflyttning i en viss lägenhet. De vet inte vem de har som granne och det skapar otrygghet, berättar Karin Blaxmo.

Det finns enligt henne inga särskilda grupper som ägnar sig åt att olagligt hyra ut lägenheter. Det går heller inte att peka ut några särskilda områden i Örebro.

– Det här förekommer i alla samhällsskikt och i alla områden, hävdar Karin Blaxmo.

För att komma åt den illegala verksamheten har Öbo blivit mer noggrant med att kontrollera att den person som kan vara aktuell för en lägenhet verkligen har behov av en bostad.

Annons

– Vi har blivit mer frågvisa vid uthyrningstillfället, innan vi skriver kontrakt. Om du har en villa i Örebro så vill vi veta vad du ska göra med den. Likadant om du har en annan lägenhet. Det händer att personer tar illa upp när vi ställer de här frågorna och då får vi förklara varför vi gör det. Samtidigt måste man komma ihåg att de allra flesta har rent mjöl i påsen, säger Karin Blaxmo.

Hur vanligt är det att de som hyr i andra hand får betala överhyror?

– Det är sällan vi ser sådant eller får sådan information. Men visst, det har absolut hänt att en andrahandshyresgäst har berättat om att de har fått betala för mycket i hyra.

Karin Blaxmo känner inte till något fall där andrahandshyresgästen klagat hos hyresnämnden på att han eller hon har fått betala för mycket i hyra.

Fakta: Kan få tillbaka oskälig hyra

Hyresgästen måste ha hyresvärdens samtycke för att få hyra ut sin lägenhet i andra hand. Detta gäller också när han eller hon lånar ut lägenheten utan att ta ut någon hyra. Den som upplåter sin hyreslägenhet utan lov riskerar att förlora den.

En andrahandshyresgäst som har betalat en oskälig hyra kan vända sig till hyresnämnden och begära att få tillbaka den del av hyran som är oskälig.

Den som hyr ut sin lägenhet helt eller delvis möblerad har rätt att göra ett påslag på hyran, men det finns ingen uttrycklig lagregel som anger hur mycket man får lägga på. Hyresnämnden har ofta godtagit ett hyrespåslag på cirka 10–15 procent för en fullt möblerad lägenhet, men det är viktigt att komma ihåg att nämnden bedömer detta från fall till fall.

Källa: hyresnamnden.se

Läs också Hyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvar Hemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.