Annons

Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar

Nyheter Andrahandshyresgäster betalar ofta för mycket. Det kan handla om hundratusentals kronor över tid. Följ Hem & hyras listor för att lära dig reglerna - så kräver du tillbaka överhyra.
Överhyra och ockerhyra
Foto: Gry Ellebjerg/Getty

Bostadsköerna i landet kan vara långa. Fastighetsägarna ställer höga krav på blivande hyresgäster. Det råder brist på lägenheter. För många är det idag helt enkelt svårt att hitta någonstans att bo och lösningen kan bli att hyra i andra hand. Men det är lätt att bli utnyttjad och blir ofta betydligt dyrare än vad som är tillåtet.

Den som hyr ut sin lägenhet fullt möblerat får som mest lägga på 15 procent, sett till förstahandshyran. Till detta tillkommer extrakostnader för exempelvis parkering, bredband eller elektricitet som andrahandshyresgästen ska stå för. Men är lägenheten omöblerad ska grundhyran i sig vara oförändrad. Det ska helt enkelt inte gå att tjäna pengar och bli rik på att hyra ut en hyresrätt i andra hand.

Läs ocksåAllt svårare att få hyra bostadsrätter - Antonya fick inte hyra av sin mammaKvinna framför flerbostadshus.

Det spelar ingen roll om det är en privatperson eller ett företag, en mellanhand, som hyr ut i andra hand. Reglerna gäller både för den som hyr hela bostaden eller är inneboende.

Så funkar det – hyra i andra hand

Trots detta är det mycket vanligt att andrahandshyresgäster månad efter månad betalar för mycket. Det brukar kallas överhyra eller ockerhyra men finns en lösning. Den som har betalat för mycket kan i efterhand få tillbaka pengar. Man måste då vända sig till domstol inom tre månader från tidpunkten då man lämnat lägenheten. På det sättet är det möjligt att få tillbaka överhyra för som mest 24 månader bakåt i tiden.

Annons
Hyreslagen styr hyran och ska sätta stopp för överhyra.
Hyreslagen styr hyressättningen och sätter stopp för ockerhyra.

Hyresgäster som vill få tillbaka pengar måste vända sig till hyresnämnden för att få sin sak prövad. Detta går att göra på olika sätt:

  • Medlemmar i Hyresgästföreningen kan få juridisk hjälp med att driva sitt återbetalningskrav i nämnden.
  • Det går även att vända dig till privata jurister som tar betalt för sina tjänster.
  • Du kan också välja att driva kravet på egen hand i domstolen, det kostar ingenting men kan ta tid och kraft.

Så kan du få tillbaka överhyra

För att du ska kunna få tillbaka pengar är det viktigt att det finns bevis på vad som har hänt. Följ Hem & Hyras checklista så ökar chanserna att du får tillbaka tusentals kronor. Se till att ha följande:

  • Ett andrahandskontrakt eller något motsvarande som visar att det har funnits ett hyresförhållande mellan dig och den som du har hyrt lägenheten av.
  • Något som visar vad förstahandshyran ligger på, det kan vara ett förstahandskontrakt eller avier från fastighetsägaren.
  • Det måste även gå att visa vad andrahandshyresgästen faktiskt har betalat under perioden. Det kan exempelvis vara kvitton eller dokumentation av överföringar via bank eller Swish.

Utöver det rent ekonomiska kan en ockerhyra även vara ett brott. Den som hyr ut i andra hand måste ha tillstånd av fastighetsägare eller hyresnämnd. Att strunta i det och hyra ut svart och samtidigt ta ut för mycket pengar är ett brott och kan dessutom leda till att uthyraren förlorar sitt hyreskontrakt.

Annons

Hem & hyra har rapporterat om en flera fall som slutat med åtal och uppsägning för ockervärdar som brutit mot lagar och regler. Läs här om exempel från Malmö, Stockholm eller Göteborg.

Läs ocksåBåda sidor överklagar historisk Airbnb-dom

Fakta: Så räknar du ut hur mycket pengar du kan få tillbaka

Räkna ut överhyra - kräv tillbaka

Det går att få tillbaka det som kallas överhyra eller ockerhyra efter beslut i hyresnämnden. I bakgrunden ligger en enkel matematisk uträkning:

Förhandlad förstahandshyra – andrahandshyra = överhyra (det du kan få tillbaka)

Så här kan det se ut om vi även räknar in ett giltigt påslag på 15 procent för full möblering:

  • Kalle har ett förstahandskontrakt för en lägenhet med en förhandlad månadshyra på 5 000 kronor.
  • Kalle hyr ut den fullt möblerad till andrahandshyresgästen Åsa för 8 000 kronor i månaden under ett års tid.
  • Eftersom lägenheten är fullt möblerad har Kalle rätt att varje månad lägga på 15 procent, 750 kronor, vilket ger en totalhyra på 5 750 kronor för Åsa.
  • Men Åsa har alltså i stället betalat 8 000 kronor per månad vilket är 2 250 för mycket. Under de tolv månader som hon har bor i lägenheten blir det 27 000 kronor – överhyra som hon har rätt att få tillbaka av Kalle.
Läs också Han för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan” Hockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagen Mellanhanden Svea Apartments tvingas återbetala ockerhyra – drabbad hyresgäst: "Jag hoppas de går under"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.