Annons

Oenighet om hyror efter rust

Sandviken Hyresgästföreningen och Sandvikenhus har olika uppfattning om vilka hyror som ska gälla efter en planerad renovering på Barrsätragatan i centrala Sandviken. Bostadsbolaget har sagt att man struntar i renoveringen om man inte får höja så mycket man vill. Hyresgästföreningens förhandlare samlar nu material och argument.

​Barrsätragatan 29, 31 och 33 i Sandviken med 123 lägenheter kallas Dalslänningen och består av typiska miljonprogramshus med tre våningar och platta tak. Här vill Sandvikenhus förutom att stamrusta, renovera badrum och byta ventilation, också sätta in hissar och bygga på två våningsplan med sammanlagt 92 nya lägenheter.

Hälften av hyresgästerna har i en enkät sagt att om hyran höjs med de nivåer Sandvikenhus vill ha tvingas de att flytta.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Sandvikenhus vill ha en ny kvadratmeterhyra på 1 090 kronor. Hyresgästföreningen å sin sida menar att 1 028 kronor måste räcka. Enligt Sandvikenhus förslag skulle en trea komma att kosta 7 266 kronor i månaden och enligt Hyresgästföreningens förslag skulle trerummaren när rusten är klar kosta 6 853 kronor. 

– Det här är inget lätt problem. Det handlar om människor som bott i huset i 40 år och mer och där majoriteten är pensionärer. Nu säger Sandvikenhus i klartext att får de inte som de vill så skiter de i att göra något alls! säger Bo-Inge Andersson, ordförande i Hyresgästföreningen i Sandviken.

Bo-Inge Andersson har tillsammans med förhandlare Britt-Lis Bivall på Hyresgästföreningen  i Gävle tittat på andra fastigheter i Sandviken för att komma fram till rätt bruksvärde på lägenheterna i Dalslänningen.

Annons
Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

– Sandvikenhus har tyvärr inte gett någon öppning utan har hittills bara begärt ett ja eller nej till sitt bud. Jag ska tala med ekonomichefen Johan Persson om det på torsdag, säger Britt-Lis Bivall, förhandlare på Hyresgästföreningen i Gävle.

Britt-Lis Bivall och hennes förhandlarkollega Annica Björsell påpekar båda att det fortfarande är bruksvärdet som avgör hyran och inte vilka kostnader Sandvikenhus har för renoveringen.

– Det som pågår är en prövning av den nya lagstiftningen. Tiden, praxis och i värsta fall en prövning kommer att visa var vi hamnar i det här fallet och i  liknande fall i andra kommuner, säger Annica Björsell.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

Någon regelrätt förhandling har ännu inte hållits så någon strandning som läget beskrivits som i Gästriketidningarna är det inte tal om, men Britt-Lis Bivall räknar med att det kommer att ta tid innan de nya hyrorna är klara.

Annons

– Det är trist att vi inte fått något förhandlingsutrymme men Sandvikenhus har i alla fall backat och sagt ja till att den nya hyran ska trappas upp under fyra år och inte införas direkt som deras ursprungliga tanke var, säger Britt-Lis Bivall.

Hem & Hyra har inte lyckats nå Johan Persson eller andra företrädare för Sandvikenhus för en kommentar.

 

Läs också Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning 175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.