Offensiv mot skenbyten
Skenbyten och svarta lägenhetsaffärer är något som sannolikt förekommit i landets större städer så länge som det funnits stor bostadsbrist.
Det är en brottslighet som är svår att upptäcka och det förekommer sällan att hyresgäster tvingas flytta efter att det upptäckts att de fått hyreskontraktet på ett oschyst sätt.
Men de senaste tre veckorna har hyresnämnden i Stockholm fått in tre ansökningar om att hyreskontrakt ska upphöra och hyresgästerna tvingas flytta. Orsak i samtliga tre fall enligt fastighetsägarna: Hyresgästerna har bytt till sig de stora lägenheterna på Östermalm och i Vasastan genom att byta med lägenheter som egentligen inte finns eller som de inte bott i.
I två av fallen har hyresgästerna tillskansat sig stora Östermalmsvåningar på samma adress. Den ena en sjurummare, den andra en sexrummare. Fastigheten, som ägs av kommunala Svenska bostäder är uppförd i slutet av 1800-talet och är kulturminnemärkt.
Hyresgästerna har fått våningarna genom att lämna lägenheter i byte i en och samma fastighet. Också den belägen på Östermalm. Men den ena lägenheten finns inte ens och i den andra bor det helt andra hyresgäster. I båda fallen har hyresgästerna enbart varit folkbokförda på adressen i omkring tre månader.
Trots det sa gav Svenska bostäder under 2013 sitt godkännande. Men nu har man alltså sagt upp hyresgästerna.
– Vi fick information av polisen som vi i vanliga fall inte har. Det gjorde att vi nu agerat. Bostäderna i dessa områden är oerhört eftertraktade, säger Pelle Björklund, vd för Svenska bostäder.
I det tredje fallet har hyresgästen det senaste året levt ett kringflackande liv med sin familj. Hon sålde en bostadsrätt på fyra rum i Farsta i södra Stockholm. Sedan folkbokförde hon sig på en lägenhet i Vällingby i andra änden av staden, sedan i en hyrestvåa i Sundbyberg. En och en halv månad senare ansökte hon om att få byta lägenheten mot en stor trea i Vasastan i Stockholms innerstad. Fastigheten ägs av en privat värd.
Som förevändning för att byta från en stor lägenhet i innerstaden till en mindre i Sundbyberg angav den dåvarande hyresgästen att han ville ha en lägenhet med lägre hyra och att han hade vänner i närheten. Bytet gick igenom, men när den privata värden började luska så visade sig det inte finnas någon tvårummare med det lägenhetsnumret i fastigheten i Sundbyberg. Dessutom påstår en representant från fastighetsägaren att hon aldrig träffat personen som upprättat hyreskontraktet. ”Detta är rent bedrägeri och ingenting annat”, skriver hon i ett mejl.
Samtliga tre ärenden lämnades in till hyresnämnden i slutet av januari. Det finns inget i de handlingar som Hem & Hyra tagit del av som styrker att det förekommit svarta pengar i samband med lägenhetsbytena, men mot bakgrund av den granskning som Hem & Hyra nyligen gjorde, förefaller det troligt.
– Det är inget jag vill spekulera i, men det förefaller inte orimligt, säger Pelle Björklund.
Kristian Halldin, analytiker på polisen, som kartlagt den illegala handeln med lägenhetskontrakt med lägenhetskontrakt inom den organiserade brottsligheten i Stockholm, är inne på samma tankegångar.
– Det kan inte utslutas ekonomiska transaktioner, det kommer nog att komma fram.
Enligt en undersökning i Dagens Industri ligger priserna på den svarta bostadsmarken i Stockholm på omkring 200 000 kronor per rum. Om hyresgästerna betalat så mycket kommer de alltså att förlora mellan 600 000 kronor och 1,4 miljoner på att deras hyreskontrakt sägs upp.