Annons

Ohållbara förklaringen: hyrde inte svart, matade bara fiskarna

Göteborg Läkaren har i flera år varit skriven i ett hus nära havet i Bohuslän. I hans lägenhet i Göteborg har i stället flera andra personer bott. Men mannen nekar till att ha hyrt ut svart. I stället hävdar han att han har haft fiskvakter på besök flera gånger om dagen.
Personerna som dagligen vistades i mannens lägenhet var bara där för att mata fiskarna, menar han.
Foto: Pixabay
Personerna som dagligen vistades i mannens lägenhet var bara där för att mata fiskarna, menar han.

Den stora privatvärden har flera gånger försökt få ut mannen från lägenheten i Göteborg. För några år sedan var hyreskontraktet uppe för prövning i hyresnämnden. Då bedyrade mannen att han skulle söka jobb i Göteborg när hans läkaruppdrag i Bohuslän var slut. Därför behövde han ha kvar lägenheten.

Sedan dess har läkaren bott kvar uppåt kusten, i samma hus som tidigare. Där är han fortfarande skriven.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

I vintras hade värden samlat nya bevis på misstänkt svartuthyrning. Utöver att mannen själv bodde och jobbade på annan ort verkade en annan familj bo i hans lägenhet.

Var där för att mata fiskarna

För att få uppsägningen godkänd vände sig värden på nytt till hyresnämnden. Kravet: att mannen skulle flytta ut före sommaren. Och mycket riktigt gick ett flyttlass från lägenheten vid den tidpunkt då kontraktet skulle upphöra. Men det var familjen som flyttade ut.

Annons

Mannen själv har tagit strid för lägenheten. Han förnekar att han har hyrt ut svart. Personerna som vistats i hans lägenhet är i stället några bekanta som har hjälpt honom att mata hans akvariefiskar två gånger om dagen. Den vuxna fiskvakten har ofta haft med sig sina två tonårsbarn, eftersom de är intresserade av fiskar.

Läs ocksåAndrahandshyresgäst länsade lägenhet på möbler - därför döms hon inte för stöldEn tvådelad bild. Den ena halvan visa ett skåp, den andra utdrag av skickade sms med meddelande som "Snälla mina möbler", "Snälla ring mig" och "tillbaka mina möbler".

Men att de skulle bo där stämmer inte, menar läkaren. Tvärtom använder han numera sin lägenhet själv under veckorna eftersom han tillfälligt jobbar som hyrläkare nära Göteborg. På helgerna bor han i sommarstugan där han är skriven.

Grannar styrker värdens version

En granne i samma trapp vittnar däremot om att mannen inte har synts till i hyreshuset på länge. Grannen säger också att ett gäng unga personer bodde i lägenheten innan barnfamiljen flyttade in. När förstahandshyresgästen synts till har han varit på parkeringen. Då har han träffat personerna som bott i hans lägenhet, utomhus.

Nyligen var ärendet uppe för prövning i hyresnämnden. Nämndens ledamöter anser att värdens bevisning är övertygande. Mannen har hyrt ut svart, och det finns bilder på när barnfamiljen flyttar ut. Det var länge sedan han själv var skriven på lägenheten. Jobbet som hyrläkare i Göteborgsområdet hade inte startat när uppsägningen kom i vintras, så det duger inte heller som skäl.

Annons
Läs ocksåHyrde ut och lämnade landet – klättrade sedan in genom fönstretMannen som hyrt ut lägenheten återvände och klättrade in genom fönstret.

Hyresnämnden avfärdar historien om fiskmatarna som ett påhitt i efterhand. Beslutet blir därför att mannen ska flytta ut omedelbart.

Men än så länge slipper mannen lämna ifrån sig nycklarna. Han har nämligen överklagat beslutet till hovrätten. Hyresvärden har velat få ut honom direkt, utan att invänta beslut i högre instans. Men hyresnämnden har bestämt att mannen får behålla lägenheten i väntan på att hela rättsprocessen är över.

Läs också Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – klassas som svartuthyrare: ”De har skapat ett problem som inte finns”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.