Ojämn fördelning av bostadsbidrag
Drygt 79 procent av hushållen som fick bostadsbidrag är barnfamiljer och resten är 18-28-åringar med låga inkomster. Barnfamiljerna fick i genomsnitt 2 500 kronor, medan de unga – mestadels studenter – fick 878 kronor per månad. Det visar Försäkringskassans officiella statistik över fjolårets utbetalningar.
Hem & Hyra har jämfört fördelningen mellan de olika länen. Klicka i tabellen för att se hur stor andel av länets hushåll som fick bostadsbidrag, hur andelen barnfamiljer skiljer sig åt och hur många hushåll det handlar om i varje län.
I Östergötland fick över sex procent av hushållen bostadsbidrag. Det är mer än dubbelt så vanligt som i Norrbotten. En förklaring kan vara att det finns många studenter som får bidrag i Östergötland, vilket man också kan se genom att andelen barnfamiljer är ovanligt låg där. En annan delförklaring kan vara att boendekostnaderna generellt är lägre i Norrbotten.
Nio av tio hushåll med bostadsbidrag bor i hyresrätt, men det finns även villaägare, bostadsrättsinnehavare och 177 jordbrukare med i statistiken.
Bostadsbidrag kan sökas av barnfamiljer och av unga under 29 år med låga inkomster.
Storleken beror på inkomstnivån, bostadskostnader och antal barn.
För att få en preliminär bedömning av ifall du har rätt till bostadsbidrag går det att fylla i Försäkringskassans ”Kassakollen” här.
Glöm inte att meddela om du får högre inkomst efter att bostadsbidrag har beviljats. Annars kan du bli skyldig att betala tillbaka en del av bidraget långt senare.
Pensionärer med låga inkomster kan ha rätt till bostadstillägg för pensionärer. Det ansöker man om via Pensionsmyndigheten. Läs mer om det här.