Annons

Ökad trygghet och knarkbeslag – stora vinster med projektet ”Trygga trappan”

Stockholm Effektivare sätt att använda statistik. Bättre samarbete mellan bostadsbolag och polis. Tillsammans har det minskat skadegörelsen och ökat tryggheten bland boende i Skärholmen. "Stök och allvarlig kriminalitet har gjort att många i området känt oro", säger Ola Palmgren som är ordförande för Hyresgästföreningen i Skärholmen.
Foto: Bengt Alm/Kenneth Samuelsson
På Äspeholmsvägen i Skärholmen är det olagligt att hänga i trapphuset. Stockholmshems satsning har ökat tryggheten rejält hos hyresgästerna, enligt Maria Deronius, bolagets säkerhetschef.

Satsningen är en del av projektet ”Trygga Trappan”, en arbetsmetod som används mer och mer av bostadsföretag runt om i Sverige. Sedan knappt ett år tillbaka praktiseras den även i bland annat Skärholmen och Sätra i södra Stockholm. Metoden huvudsyfte är att öka tryggheten och minska ”häng” och skadegörelse i trapphus, källare och liknande.

– Efterhand som vi har ökat kameraövervakningen i centrum har bland annat en del av narkotikahanteringen flyttat in i centrumnära fastigheter, berättar Christoffer Peyre som är polisinspektör och kommunpolis i Skärholmen.

Läs ocksåBusenkel metod har gett tryggare trapphus i Uddevalla

Anslag i de trapphus som ingår i projektet informerar besökare om att bara den som bor i huset, eller är på väg att besöka någon i det, är behörig att vistats där. För alla andra är det olagligt och betraktas som olaga intrång, vilket kan leda till avhysning av polis men även dagsböter för olaga intrång.

– Det är inte frågan om att mäta hur hyresgästerna kommer och går, utan enbart om avvikelser och störningar i fastigheterna, säger fastighetsbolaget Stockholmshems säkerhetschef Maria Deronius.

Hyreshus Äspholmsvägen Skärholmen
I Stockholmshems hyreshus på Äspholmsvägen i Skärholmen är det förbjudet för obehöriga att hänga i vissa trappuppgångar.

I bland annat trapphus finns det sensorer som registrerar och avslöjar avvikande rörelsemönster. Det är information som tillsammans med statistik kring stök, skadegörelser, nedskräpning och anmälningar från hyresgäster delas med polisen via en digital plattform.

– Med hjälp av den informationen kan vi bli mer träffsäkra i våra insatser och koncentrera dem till olika ”hot spots”. Vi har begränsade resurser och vill inte tråla, säger polisinspektör Christoffer Peyre.

Ordföranden i Hyresgästföreningen i Skärholmen Ola Palmgren berättar att de flesta som bor i området tycker att det är en bra satsning.

Annons

– Det som kan bli bättre är information om de olika insatser som görs. Alla hyresgäster behöver förstå vad som sker, varför det sker och kanske även vad man själv bör tänka på och kan bidra med.

Läs ocksåDe vandrar för mer trygghet hemma
En skylt på en dörr på Äspholmsvägen i Skärholmen informerar att den som hänger i trappen kan få böter.

Maria Deronius, säkerhetschef på Stockholmshem, menar att metoden är en framgång och har bidraget till att den upplevda tryggheten hos bolagets hyresgäster i Skärholmen och Sätra i år har ökat med upp till 14 procent.

– Jag har aldrig tidigare sett en sådan ökning i trygghet.

Finns det några integritetsproblem med metoden?

Läs ocksåHär blir hyresgästerna tryggare tillsammansLuka Savic, 17 år, är en av de frivilliga ledarna i Mellanhedens fritidsförening. Isabella Englesson håller Ricky Englesson i handen.

– Nej. Det handlar inte om att mäta hur hyresgästerna kommer och går, utan enbart om avvikelser och störningar i fastigheten. Den som bor i huset eller ska besöka någon som gör det, berörs inte. Däremot den som vistas i trapphus och källarlokal utan att ha legala skäl till det.

– Förmodligen kan även den som sitter och sover i en port räkna med att bli knackad på axeln och få frågan om hen verkligen ska vara där.

Annons
Hittades 12 kilo kokain och granater

Polisinspektör Christoffer Peyre berättar att ännu har inte någon, som en del i Trygga Trappan-projektet, rapporterats och bötfällts för olaga intrång, men väl i några intilliggande fastigheter.

– Däremot har det hittats såväl narkotika som skjutvapen och granater. Redan under en första veckan gjorde vi insatser som ledde till beslag av bland annat 12 kilo kokain och 13 kilo cannabis. Totalt dömdes det ut 35 fängelseår.

För att undvika att dra uppmärksamhet till sina tillhåll ser många kriminella numera till att städa efter sig, säger Christoffer Peyre.

– De har märkt att vi besöker platser där det är mycket nedskräpning och återkommande avvikelser. Därför tar de med sig hamburgerpapper och annat när de går därifrån.

Fakta: Fakta: Stockholmshems hyresgästenkät

Stockholmshem genomför varje år en stor hyresgästenkät som går ut till en tredjedel av hyresgästerna. I enkäten kan de svarande tycka till om allt från service till trygghet.
Några exempel på svaren i årets enkät:

Totalt betyg trygghet
– Skärholmen: +14 %, från 64 (2021) till 78 (2022)
– Sätra: + 7 %, från 71 till 78

Personlig trygghet i trapphus
– Skärholmen: +15 %, från 64 till 79
– Sätra: +5 %, från 78 till 83

Personlig trygghet källare/vind
– Skärholmen: +19 %, från 56 till 75
– Sätra: +19 %, från 63 till 82

Personlig trygghet i området kvällar och nätter
– Skärholmen: +30 %, från 44 till 74
– Sätra: +16 %, från 55 till 71.

Läs också Outhärdligt ljud i trapphuset – nya tekniken kan ersätta kamerabevakning Brister på Stensiken skapar otrygghet - Maritha: "Har inte varit i källaren på tio år"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.