Oklara affärer sätter stopp för flyktingboende i Älgarås

Töreboda ”Läget hade varit helt annorlunda om vi kunnat använda husen i Älgarås”, säger Bengt Sjöberg, moderat kommunstyrelseordförande i Töreboda. Töreboda kommun köpte tre hus i Älgarås som tidigare används som flyktingboende. Men husens standard och ouppklarade affärer med säljare och Migrationsverket gör att husen står tomma, trots behov av plats för flyktingar.
Bengt Sjöberg (M), kommunstyrelseordförande i Töreboda hoppas att asylboendet i Älgarås kan rustas upp och bli allmännyttiga hyreshus.
Foto: Privat/Karin Gistedt
Bengt Sjöberg (M), kommunstyrelseordförande i Töreboda hade önskat att husen i Älgarås nu kunnat användas för flyktingar från Ukraina, men oklarheter i affärerna med säljarna och Migrationsverket sätter stopp.

Husen i Älgarås var asylboende från 2007 och 14 år framåt. Hem & Hyra har tidigare berättat om husen och försäljningen.

När ägaren EHCC flaggade för att de inte tänkte kosta på någon renovering köpte kommunen byggnaderna med övertagande i december förra året. Enligt köpteavtalet skulle kommunen även överta den fordran som EHCC har på Migrationsverket för det extra slitage som lägenheterna haft under tiden som det var boende för asylsökande.

Läs ocksåSå fortsätter bluffsajter lura bostadssökare med nytt knep – trots hot om böter"Kontakta hyresvärden" och tre dagars full tillgång. I själva verket är annonsen på bostadshub.se hämtad från Boplats Sverige och går att titta på gratis där, samtidigt som kunden efter tre dagar får betala för ett abonnemang för 299 kronor i månaden.
På gården vittnar övergivna pallkragar om det liv som levts i husen på Törebodavägen i Älgarås.
Husen och gårdarna står övergivna, men kommunledningen i Töreboda hoppas att problemen snart ska vara lösta och att man kan låta nya hyresgäster flytta in.

Bengt Sjöberg berättar att Töreboda kommun nu fått i uppdrag att ta fram platser för den flyktingvåg som nu väntar i spåren av kriget i Ukraina.

– Men tyvärr kan vi inte använda husen i Älgarås, säger han. Vi måste reda ut våra mellanhavanden innan vi kan göra något.

– Vi köpte och tillträdde fastigheterna den 15 december, men innan dess hade det varit flera inbrott. Bland annat har hela värmesystemet skurits ner. Det är åtgärdat nu, men vi är inte överens med säljaren om vem som ska betala kostnaderna. Det gör att vi i nuläget kan använda lägenheterna.

Läs ocksåNytt hopp för Doris efter 10 år med värstingvärden: "Tror knappt att det är sant"Luttrade hyresgästen Doris Bergqvist i Åmål ser äntligen ljust på framtiden. Efter år av vanskötsel fick Järnvägshusen en ny ägare som börjat rusta upp. "Jag trodde knappt att det var sant!", säger Doris Bergqvist.

Men, Bengt Sjöberg, säger att Töreboda kommun har lyckats få fram mellan 50 och 70 boendeplatser i lägenheter främst i centrala Töreboda.

– Och det är förutom platser i gymnastikhallar och liknande, som kan ordnas i yttersta nödfall, säger han och fortsätter:

– Läget hade självklart varit helt annorlunda om vi kunnat använda lägenheterna i de tre husen.

Läs ocksåS-politikern bodde i villa – men lyckades behålla lägenhet i centrala Östersund i 25 årVänster sida av bilden visar en stadsbild, en gågata. Högra delen av bilden en förhandlingssal i Sundsvalls tingsrätt. Över dessa en bild på hyreslagboken med en domarklubba.

Grannkommunen Gullspång har genom det kommunala bostadsbolaget Gullspångsbostäder erbjudit 18 lägenheter för flyktingar i bolagets bestånd i Otterbäcken, Gullspång och Hova berättar Mariestads-Tidningen.

Bengt Sjöberg säger att det finns ett stort engagemang för att ta emot flyktingarna från Ukraina och att alla försöker att hjälpas åt för att hitta lösningar. Men husen i Älgarås får stå tomma ännu en tid.

 

 

 

Läs också Fel namn på kontraktet – hyresgästen kräver gratis boende och ersättning för "mänskligt lidande" Värden satsar på nya fönster och dörrar – hyresgästen ville sova på hotell

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.