Annons

Värden vill renovera – hyresgäster upptäckte planerna på hemsida

Göteborg Privatvärden Västerstaden vill renovera och bygga till på Bangatan i Majorna. Men det finns inga färdiga bygglov. All information går enbart via bolagets hemsida, där texten ändras efterhand. Nu mobiliserar hyresgästerna.
Foto: Gustaf Görfelt
Hyresgästerna Zahra Bayati, Birgit Larsson, Camilla Dahlin, Christina Blom, Frida Jonsson, Hilda Alfredsson och Fredrik Alfredsson oroar sig för chockhöjda hyror vid en renovering. Rahim Haghizadeh, längst till vänster, driver Bangatans Frukt & Grönt i husets bottenvåning. Han har hittills inte fått någon information från Västerstaden. "Allt jag vet har jag fått höra av hyresgästerna", säger han.

– Det är förtvivlan och irritation bland grannarna. Vi har startat en facebookgrupp och bildat en lokal hyresgästförening som ska ha sitt första möte på tisdag, säger hyresgästen Fredrik Alfredsson.

En värd som vill renovera och hyresgäster som organiserar sig mot befarade hyreshöjningar. Berättelsen är inte ny. Men det som händer på Bangatan är ändå ovanligt.

Läs ocksåVärden kräver att Karin ska förhandla hyran själv

För det första har privatvärden Västerstaden gått ut med information innan det finns färdiga bygglov eller ägarbeslut. Om planerna verkligen kan förverkligas är alltså inte klart.

För det andra har Västerstaden enbart gått ut med planerna via sin hemsida, inte skickat ut några brev eller liknande till hyresgästerna. Efter en tid satte bolaget upp lappar i trapphusen som hänvisade till hemsidan. Ett digitalt informationsmöte utlovades också, men ställdes sedan in.

För det tredje har informationen på hemsidan varit svårtolkad och även ändrats flera gånger. Inte bara genom nya uppdateringar, utan också genom att Västerstaden reviderar i text som de publicerat tidigare.

Läs ocksåBrev till alla Västerstadens hyresgäster: ”Betala inte”

Klart är i varje fall att förvaltaren Västerstaden och husens ägare, familjen Olbing, vill bygga på de tre husen på Bangatan med tre nya våningar vardera. Hyran i de nya lägenheterna förväntas enligt hemsidan hamna på nivån 7 000 – 8 000 kronor för en etta, respektive 9 000 – 11 000 kronor för en tvåa.

Samtidigt planeras stambyte i husen. I de gamla lägenheterna ska kök och badrum renoveras, med samma materialstandard som i de påbyggda lägenheterna.

Detta har skapat stor oro för en framtida hyreschock.

Läs ocksåStrandade förhandlingar om Västerstadens hyror

Hyresgästen Frida Jonsson är en av dem som nu gått med i den nybildade lokala hyresgästföreningen.

– Det stora flertalet av hyresgästerna här har inte råd med sådana hyresnivåer som de nämner. Vi som bor här är kulturarbetare, pensionärer, studenter och fattiga akademiker. Hyrorna i husen är låga idag, och jag är 100 på att det är en stor anledning till att många flyttat hit, säger Frida Jonsson.

Rädsla för uppsägning

Enligt Västerstaden kommer husen att behöva tömmas vid påbyggnaden. Till att börja med nämndes ingenting om evakueringslägenheter, utan enbart att hyresgästerna ska erbjudas förstahandskontrakt i andra delar av Västerstadens bestånd.

Detta fick många boende att bli rädda för att de ska sägas upp och inte kunna flytta tillbaka efter renoveringen.

Annons

Förra veckan ändrades dock texten på hemsidan och nu står det att evakueringslägenheter kommer att erbjudas med möjlighet att flytta tillbaka.

– Det gjorde att lite av den första ångestklumpen släppte. Samtidigt blir man nervig av det här att det hoppar och far. Är det en utarbetad strategi att lämna knapphändig information, eller beror det på något annat, säger Fredrik Alfredsson.

Fredrik Alfredsson.

Han och de andra hyresgästerna betonar att de inte har något emot byggplaner eller att behöva flytta ut tillfälligt. Däremot vill de ha kvar dagens hyresnivåer.

”Västerstadens avsikt är att upprätthålla en öppen dialog med hyresgäster och Hyresgästföreningen” skriver bostadsbolaget på sin hemsida. Men Fredrik Alfredsson ger inte mycket för dialogen hittills.

– Den har varit obefintlig. När vi försökt kontakta Västerstaden har vi inte fått några ordentliga svar, säger han.

”Skapat egna sanningar”

Västerstadens vice vd Hans Stridh har dock en helt annan bild. Han säger att han fått ta emot och besvara en strid ström av telefonsamtal och mejl ända sedan detaljplanen vann laga kraft 2018.

– Människor har varit oroliga, ovissheten har gjort att de skapat sin egna sanningar. Jag har personligen svarat på säkert 150 mejl. Till sist har vi kommunicerat med Hyresgästföreningen: hur ska vi hantera detta?

Enligt Hans Stridh blev beslutet att gå ut med information trots att inte bygglov givits än.

– Gängse praxis är att inte föregripa besluten, men hyresgästerna har skrikit efter information. Då har vi valt att vara transparenta. Och på grund av coronapandemin går det inte att ha fysiska möten, säger Hans Stridh.

Han säger att det är han själv som skriver på hemsidan, och att han fyller på texten när han får nya frågor från hyresgästerna. Märker han att något varit oklart så ändrar han det.

De tre husen på Bangatan 32, 36 och 40 berörs av planerna.

Hans Stridh betonar också att allting fortfarande är oklart. Kommunen förväntas ge bygglov inom kort. Men sedan ska ägarna ta ett formellt beslut i mars. Frågan är om de anser att det är ekonomiskt lönsamt att gå vidare och genomföra påbyggnaden.

Annons

Även renoveringen är osäker, enligt Stridh.

På hemsidan står att renovering ska genomföras i samtliga lägenheter. Men till Hem & Hyra säger Hans Stridh att det inte är säkert att det blir så, eftersom standarden skiljer sig kraftigt åt mellan husen och även mellan olika lägenheter.

– Vi har inte kommit till den frågan än. Det är en teoretisk diskussion, vi kanske inte ens behöver genomföra stamrenovering i alla husen.

Hyresgästerna efterlyser samråd och att få vara med och välja renoveringsnivåer. Vad svarar ni på det?

– Det är massor av olika delmoment i den här processen. Men om vi går vidare ska allt ske i samråd, framför allt med Hyresgästföreningen.

”Väldigt många saker oklara”

Kim Weinehammar på Hyresgästföreningen Västra Sverige ska träffa hyresgästerna i morgon.

– Väldigt många saker i det här är fortfarande oklara. Att enbart kommunicera via sin hemsida är inget man normalt gör. Sedan är också frågan hur mycket av det som står där som egentligen stämmer, säger Kim Weinehammar.

Kim Weinehammar, Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Hyresgästföreningens råd till hyresgästerna fram till mötet är att sitta still i båten.

– Gör inga flyttplaner eller överenskommelser, skriv inte under något. Innan de ens fått bygglov kan de inte göra någonting, säger Kim Weinehammar.

LÄS MER: Västerstaden kräver att Karin ska förhandla hyran själv

Läs också Smällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhet Hyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.