Annons

Oklart hur beslut om ombildningar i Göteborg ska tolkas

Göteborg Göteborgs kommunala bostadskoncern ställde sig bakom en rapport som förespråkar ombildningar. Samtidigt antogs ett tilläggssyrkande som delvis motsäger rapporten. Nu tvistar politikerna om vad de egentligen beslutat.
Foto: Flickr/Schwarzwert

Hem & Hyra skrev om de olika turerna igår.

På Framtidenkoncernens styrelsemöte klubbades rapporten ”Blandade upplåtelseformer i stadens utvecklingsområden”. Alla partier ställde sig bakom den utom V som reserverade sig och MP som lade ner sina röster.

Läs ocksåSkiljeman föreslås även vid nyproduktion: "Risken är att husen inte byggs"

Men dessutom antog en majoritet bestående av S, MP och V ett tilläggsyrkande från Socialdemokraterna.

I tilläggsyrkandet står bland annat: ”det är viktigt att säkerställa att antalet och andelen lägenheter med låga hyror ökar. Det är styrelsens mening att nyproduktion, inte ombildningar, ska vara strategin för att uppnå blandade boendeformer. AB Framtiden ska följaktligen inte arbeta utifrån ett generellt eller siffersatt mål om att öka antalet ombildningar.”

Exakt vad detta betyder finns det delade meningar om.

Läs ocksåInga Ullaredspriser när Gekås satsar på hyresrätter – höga hyror ger svalt intresseEn kvinna i leopardmönstrad blus som tittar ut genom ett öppet fönster högt upp i ett höghus och i bakgrunden lägre liggande sjuvåningshus, gator och höstgulnade träd - samt en vinjett "Nytt, dyrt & tomt".

Vänsterns Roger Höög menar att tilläggsyrkandet i praktiken sätter stopp för ombildningar.

Framtidens styrelseordförande Kjell Björkqvist (L) tycker däremot att yrkandet är svårbegripligt och delvis motsäger rapporten, som S ställt sig bakom.

– Jag förstår inte hur vi ska bära oss åt för att andelen lägenheter med låg hyra ska öka. När man bygger nytt får man inte låga hyror i dagens läge. Och att nyproduktion utgör huvudstrategin, med ombildningar som komplementär strategi, står redan i rapporten. Jag förstår det här som att S inte säger nej till ombildningar, utan det beror på hur och var, säger Kjell Björkqvist.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

Men det är inte en tolkning Amalia Rud Pedersen (S) håller med om.

Annons

– Nej, det vi säger är att om det ska ske ombildningar så ska frågan komma från hyresgästerna. De kommunala bostadsbolagen ska inte aktivt gå ut och försöka verka för ombildningar, säger Amalia Rud Pedersen.

I rapporten finns inga siffersatta mål om antalet ombildningar, men däremot siffror över hur man vill att sammansättningen av upplåtelseformer ska se ut om 15 år. Det är dessa mål som tilläggsyrkandet vänder sig mot, enligt Amalia Rud Pedersen.

– Man kan inte låsa sig vid procentsatserna. Det här är långsiktiga frågor, det finns ingen quick fix.

Hur har ni tänkt er att andelen billiga hyresrätter ska öka?

– Vi måste hitta nya sätt att bygga mer smart. Det finns olika sätt att göra det, även om det inte var något vi diskuterade på styrelsemötet i går, säger Amalia Rud Pedersen.

Nu blir uttolkningen en huvudvärk för bostadsbolagens direktörer. Det är nämligen deras delikata uppgift att genomföra koncernstyrelsens beslut.

– Det kommer att ta ett tag innan frågan om ombildningar kommer upp i praktiken, vi får ta ställning till det då, säger Kjell Björkqvist.

Kristofer Lundberg är ordförande för Hyresgästföreningen region Västra Sverige. Han är avvaktande.

Annons

– Tilläggsyrkandet kan bli en broms på planerade ombildningar, men vi kan inte sätta hela vår tilltro till det. I stället måste hyresgästkollektivet förstå att det bara är dess kamp och organisering som kan vinna opinionen. Bara så kan vi sätta nödvändig politisk press på makthavare och därmed stoppa varje försök till ombildning, säger Kristofer Lundberg.

Han ser det som att det just nu är många avgörande bostadsfrågor som ligger i vågskålen.

– Nu måste hyresgäströrelsen ta ett samlat grepp om bostadsfrågan kopplat till kampen mot Januariavtalet, och därmed ta kampen mot ombildningar, utförsäljningar och marknadshyra. Dessa tre avgörande frågor hotar hyresrätten som boendeform, säger Kristofer Lundberg.

LÄS MER:

Politiskt beslut begränsar ombildningar i Göteborg

Rapport föreslår ombildningar i Göteborgs förorter

Läs också Tusentals lediga hyresbostäder i Sveriges största kommuner - trots bostadsbrist Joel hade 14 grader inomhus i nybyggd lägenhet: ”Jag har nog Sveriges mest luftade element”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.