Oklart vem som ska betala upprustningen av Delfinen 15

Landskrona Fastigheten Delfinen 15 i Landskrona är tvångsförvaltad. Nu ska de mest akuta problemen åtgärdas men vid större ingrepp är det oklart vem som ska betala.

I förra veckan blev det klart att fastighetsägaren till Delfinen 15 i Landskrona inte fick tvångsförvaltningen hävd av Svea hovrätt. Alltså fortsätter det kommunala bostadsbolaget i Landskrona att förvalta fastigheten.

Nu är planen att ta itu med de akuta bristerna. Men hur mycket som kommer att åtgärdas är ännu inte klart. Det säger Landskronahems ordförande och kommunstyrelsens ordförande, Torkild Strandberg (FP).

Läs ocksåFå försök med nya verktyget mot värstingvärdar – juristen som testat: "Fungerar bra"Halvkroppsporträtt på Susanne Lindmark, som har långt brunt hår som ligger över axlarna och en mörkblå skjorta. I bakgrunden i oskärpa ser man två fönster med gardiner, några ljusa bord och röda stolar, en grön växt, en tavla. Hyresgästföreningen i region Norrland är den region av Hyresgästföreningen som använt förvaltningsföreläggande mest hittills. Men totalt användes det juridksa verktyget bara mot 13 hyresvärdar under de tre första åren efter lagändringen.

− Ambitionen är inte att huset omedelbart ska omvandlas till en toppfastighet. Uppdraget är att se till att boendet blir drägligt. Hyresgästerna kan förvänta sig att det blir en säker fastighet och att de mest akuta problemen blir lösta. När det är klart får vi se hur vi går vidare.

Utöver de akuta bristerna är fastigheten i stort behov av renovering. De enda pengarna förvaltaren har att tillgå är hyrorna. Vem ska betala?

− I den mån hyrorna inte täcker kostnaderna för det som måste åtgärdas får vi ha en diskussion om hur det ska finansieras.

Läs ocksåTvå decennier med skandalhusen i Tobo – hyresgästen Kintu: ”Ingen ska bo så här”Anna Patzauer Personne, Kintu Kawumba, Gunilla Silverun och hennes hund Nina kommer gående mot kameran på en oasfalterad väg som ser ut att vara blöt. Bakom dem syns ett gult tvåvåningshus. Runt omkring dem höga buskar och träd utan blad. De så kallade skandalhusen i Tobo finns med på Hem & Hyras Värsta värden-lista.

I hyresnämnden protokoll framkommer att hyresgäster fått allergiska reaktioner och bett från insekter. Är det rimligt att de ska bo kvar i en miljö som är skadlig för deras hälsa?

− Nej, och det är just därför som fastigheten nu tvångsförvaltas. Om det är så att miljön är hälsovådlig måste vi överväga andra lösningar som till exempel att hitta andra boende till hyresgästerna.

Vad kommer att hända med huset när tvångsförvaltningen upphör om tre år?

Läs ocksåNytt hopp för Doris efter 10 år med värstingvärden: "Tror knappt att det är sant"Luttrade hyresgästen Doris Bergqvist i Åmål ser äntligen ljust på framtiden. Efter år av vanskötsel fick Järnvägshusen en ny ägare som börjat rusta upp. "Jag trodde knappt att det var sant!", säger Doris Bergqvist.

− Detta är en tillfällig lösning. Om inte den nuvarande fastighetsägaren löser problemen köps den förhoppningsvis av någon med ett långsiktigt intresse. Fastigheten är belånad och ägaren får inga inkomster eftersom hyrorna går direkt till förvaltaren. Därför tror jag att fastigheten kommer att säljas.

Ni vill ha bort oseriösa fastighetsägare från Landskrona. Vilken betydelse har det att Landskrona stad lyckades få Delfinen 15 tvångsförvaltad?

− Det är en oerhört viktig signal. Men inte bara en signal utan även ett bevis på handlingskraft. Vårt budskap är att man inte är välkommen i Landskrona om man behandlar hus och människor på det här sättet. Det här är ett pilotfall. Det finns fler dåliga fastigheter som står på tur. Vi tar det här på stort allvar.

Har du besökt Delfinen 15?

− Jag har inte varit inne i fastigheten. Däremot har jag varit och tittat utanför. Det är en förförlig miljö. Fönster som inte går att stänga, mögel och farlig el. Det är ett hus man blir sjuk av att vistas i. Jag visste att det fanns nedgångna bostäder i Landskrona men jag var visste inte att det fanns så här dåliga exempel.

Läs också Hyresgästföreningen ansöker om tvångsförvaltning: ”Kände att vi måste göra något” Akutläge när hyresgäster saknar värme – nu portar hyresnämnden ägaren från skandalhusen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.