Olaglig vinstutdelning bakom hyreskrav
Som vi tidigare berättat vill Allbohus höja nästa års hyror med 5,5 procent. Motiveringen är ökat underhåll, borgensavgift och vinstkrav. Höjningen motsvarar 273 kronor för en lägenhet på 72 kvadratmeter.
När det gäller borgensavgiften så följer den lagstiftningen, det gör däremot inte vinstutdelningen.
Så här ligger det till: Kommunen vill att bolaget går i vinst med 3,9 miljoner kronor och av detta vill kommunen ta 2 miljoner kronor i vinstutdelning. Det strider mot lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag. Enligt den får kommunen, om bolaget gör ett vinstresultat, ta ut en procentsats på sitt egna insatta aktiekapital och utdelningen får inte överstiga hälften av bolagets vinst.
Procentsatsen ska motsvara statslåneräntan året innan plus en procent. Det innebär att kommunen kommer att kunna ta ut uppskattningsvis max 4 procent i utdelning 2011. Allbohus har ett aktiekapital på 25 miljoner kronor, men bara 5 miljoner kronor är kommunens egna insatta kapital, resten är genererat av hyresgästernas pengar. Det betyder att kommunen inte kan ta ut mer än 200 000 kronor i vinstutdelning 2011.
– Ja, så tolkar även länsstyrelsen lagstiftningen i sin rapport och det är den strikta tolkningen. Vi har diskuterat detta internt i många år och ägaren hävdar ändå att det ska räknas på 25 miljoner kronor. Men om ägaren nu tolkar det till 25 miljoner kronor så får de ta ut 1,1 miljoner kronor, inte 2 miljoner kronor. Detta är inte rätt, säger Hagart Valtersson, styrelseordförande i Albohus, och tillägger:
– Detta minskar ju våra möjligheter till underhåll. Vi skulle behöva förstärka underhållsbiten med 10 miljoner kronor per år, annars släpar vi efter allt för mycket och jag hade önskat att kommunen helt hade avstått från avkastning så att vi fick satsa på underhållet.
Måste ni ge vinstutdelning som inte följer lagen?
– Det är ju koncernstyrelsens direktiv till dotterbolagen. Vi kan inte vägra att betala ut. Men vi har meddelat att detta inte är linje med nuvarande regelverk sedan är det upp till koncernledningen att bry sig eller att inte bry sig. I detta läge har man satt ned sin fot och är inte intresserad att lyssna på oss, tyvärr, säger Hagart Valtersson.
Även Hyresgästföreningen är kritisk till kommunens agerande.
– Man förväntar sig att en kommun ska följa lagstiftningen, precis som alla andra. Vi tolkar lagen på samma sätt som länsstyrelsen, som även är tillsynsmyndighet, och i den nya lagstiftningen har även begränsningen av värdeöverföring förtydligats. Detta är en dubbelbeskattning och vi kan inte ta hänsyn till det i hyresförhandlingarna, säger Dennis Nilsson, förhandlare för Hyresgästföreningen.
En av de ansvariga för vinstkravet är Sven Sunesson, vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott som även utgör koncernledningen.
Varför tar ni ut 2 miljoner kronor i vinstutdelning?
– Det här är kostnader för det kapital som koncernen har lån på och det fördelas mellan bolagen, säger Sven Sunesson.
Men det följer inte lagen?
– Vi har läst lagen fram och tillbaka och det finns olika sätt att tolka detta på, det är ganska otydligt som vi ser på det.
Enligt länsstyrelsens tolkning gör ni fel?
– Det är möjligt men jag har inga kommentarer till det just nu. Det är svårt att diskutera summor fram och tillbaka. Egentligen så bör du prata med ordföranden Robert om detta, han är mer inkopplad, säger Sven Sunesson.
Varför följer ni inte lagen?
– Jag har inget svar på det för tillfället, säger Sven Sunesson.
Jan-Eric Rydberg, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen i Alvesta, tänker inte gå med på någon hyreshöjning på grund av vinstkravet.
– Det är förjävligt att kommunen ska se oss som en kassako. Jag tycker att kommunen ska dra tillbaka sitt vinstkrav så att pengarna läggs där de gör nytta, säger han.
Hem & Hyra har utan framgång sökt kommunalrådet Robert Olesen.