Olika service för grovsopor
En dag kanske du köper en ny soffa, eller tv. Då finns det i regel bara ett ställe att frakta bort den gamla till, om den inte platsar på begagnatmarknaden vill säga. Men för att ta sig till kommunens sortergårdar krävs ofta bil, något som inte alla
hyresgäster har.
Och grovsopor hamnar stundtals i miljöhus eller andra utrymmen där det inte hör hemma. Något som medför extra kostnader för bostadsbolagen. Men det finns värdar som erbjuder insamling av grovsoporna. Hem & Hyra har jämfört vilka möjligheter hyresgästerna har att lämna grovsopor i sitt bostadsområde.
I kvarteret Doktorn i Värnamo är Birgitta Bågenholm ute och strosar. Och för henne är det toppen att hennes hyresvärd Finnvedsbostäder regelbundet, omkring fyra gånger per år, ställer ut container så att hon kan lämna sina grovsopor där.
– Det är jättebra. Jag har ju ingen bil själv och om man har lite större saker så är det bra att man kan kasta det här, säger Birgitta Bågenholm.
Mikael Nordholm är vd för Finnvedsbostäder och han ser fördelar med att regelbundet erbjuda insamling av grovsopor, något de gör i alla sina bostadsområden. Inte minst har mängden grovsopor i miljöhusen minskat och därmed även kostnaderna för att hantera grovsopor som hamnat fel.
– Men vi ser även det här som en ökad service för hyresgästerna, säger Mikael Nordholm.
Av de bostadsbolag som har kunnat uppskatta sin årliga kostnad för hantering av grovsopor hamnar genomsnittet på runt 180 000 kronor.
Exempelvis Ljungbybostäder uppskattar att de lägger omkring 165 000 kronor per år på att ta hand om hyresgästernas grovsopor, som egentligen borde ha lämnats direkt till kommunens sortergård.
Hyresgästen Kristina Östlund i Ljungby tycker inte att det är några problem med att köra till tippen.
– Men visst, det hade ändå varit bra om man kanske kunde ha en container här ett par gånger om året. Nu hamnar mycket i miljöhusen, sådant som inte ska vara där, berättar Kristina Östlund.
Ulla Johansson, även hon hyresgäst i Ljungby, håller med.
– Vi kör till tippen och sätter inte våra grovsopor vid miljöhuset som många gör. Nästan alla har ju bil, varför kan man då inte köra till tippen? Det här blir ju en extra kostnad för hyresvärden, säger Ulla Johansson.
I undersökningen ingår kommunala bostadsbolag med fler än 1 000 lägenheter i Kronoberg och Jönköpings län.
» Olika lösningar för hantering av grovsopor
[ Ljungbybostäder, VsBo i Vaggeryd-Skillingaryd, Kommunhus i Tingsryd och Eksjöbostäder erbjuder ingen hantering av grovsopor utan hänvisar till kommunens insamlingsplatser. Det gör även Växjöbostäder, som dock tillhandahåller så kallade trädgårdsfållor.
[ Finnvedsbostäder i Värnamo sätter regelbundet ut containrar för grovsopor i alla sina bostadsområden. Allbohus i Alvesta ger motsvarande service i vissa områden.
[ Älmhultsbostäder har en egen anvisad plats där hyresgästerna kan lämna grovsopor, om det inte går hjälper bolaget till.
[ Vätterhem har grovsoprum i ett bostadsområde, i övrigt hänvisas till kommunens sortergårdar.
[ NkBo i Norrahammar hänvisar till närmaste sortergård men försöker även hjälpa dem som har svårt att ordna det själva. Gislavedshus och Vidingehem hänvisar till kommunens sortergårdar men ordnar även transport mot betalning.
[ Källa: Bostadsbolagen