Annons

Oliver, 24, ger upp efter åtta år i Alingsåshems kö – ”Lättare att få lägenhet hos en privat värd”

Alingsås Oliver Ekstrand är 24 år. Han har fast jobb och vill sparka igång sitt liv. Men det är svårt när man bor kvar i pojkrummet i mammas radhus. ”Det enda jag vill är att få en egen lägenhet”, säger Oliver.
Titti Törnvall och Oliver Ekstrand
Foto: Kajsa Wedberg
Mycket tid går åt till att leta lägenheter på nätet för Oliver Ekstrand och hans mamma Titti Törnvall.

Olivers mamma, Titti Törnvall, var förutseende. När Oliver och hans syskon fyllde 16 år ställde hon dem i Alingsåshems bostadskö.

Men trots att det nu gått åtta år sedan Oliver började köa bor han fortfarande kvar hemma.

Läs ocksåRekordhöjning i Alingsås - kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjningAlingsåshem och Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen.

– Självklart är jag glad och tacksam över att jag får bo här. Men det känns som livet står och stampar. Det är svårt att bli riktigt vuxen när man inte har ett eget hem, säger Oliver och tar matlagningen som exempel:

– Jag gillar att laga mat och skulle gärna bjuda hem några kompisar på middag. Men det blir inte lika lätt när man måste anpassa sig och ta hänsyn till föräldrar och syskon.

Även mamma Titti är frustrerad. Hon säger att hur mycket hon än gillar att ha sina barn omkring sig vill hon gärna att de ska flyga ur boet när de är redo.

Läs ocksåJeanette satsade 39 års kötid – drömhemmet blev en mardrömJeanette Magnusson hade bott 39 år i samma lägenhet med Poseidon som hyresvärd. Hon använda alla sina köår för att byta till sig en lägenhet där det sedan varit konstanta problem och hon utvecklat svår allergi.

– Det är inte bra för någon att bo hemma när man egentligen kan klara sig själv, säger hon.

Och det kan Oliver. Han är inkassohandläggare och pendlar varje dag med tåg till jobbet i Göteborg. Så pengar till hyra har han. Problemet är att hitta en ledig lägenhet.

Och just nu är Oliver dessutom spärrad från att söka någon av Alingsåshems lägenheter. Allt började i slutet av augusti när Titti såg en lägenhet på Alingsåshems hemsida som kanske kunde vara något för Oliver.

Läs ocksåGrillkungens källarlägenheter förbjuds efter Hem & Hyras granskningI källaren på Alströmersgatan har Ulrik Lindelöv byggt lägenheter som saknar bygglov, men där det trots det bott människor fram till räddningstjänstens besök.
Just nu är Oliver Ekstrand spärrad från att söka någon av Alingsåshems lägenheter.
Just nu är Oliver Ekstrand spärrad från att söka någon av Alingsåshems 3 400 lägenheter.

– Den var visserligen rätt dyr, hyran var på 7 300 kronor i månaden. Men läget var bra, mitt emot polishuset inne i stan. Och det var inflyttning redan den första september. Bara en vecka senare, säger Oliver.

Men det skulle visa sig att det där sista, med den snabba inflyttningen, skulle ställa till det. För när Oliver hörde av sig till bolaget för att visa sitt intresse för lägenheten blev det bråttom.

Annons

– De ville ha svar av mig på en gång. Men någon visning av lägenheten kunde de inte bli, på grund av pandemin. Bara ett filmklipp på Youtube, säger Oliver.

Oliver var fortsatt intresserad. Men tyckte samtidigt att det såg ut som det behövde göras en del med lägenheten. Något som Alingsåshem bekräftade.

– Tydligen hade den tidigare hyresgästen suttit i rullstol. Och det hade slitit så hårt att golven att alltihop behövde slipas om. Dessutom behövde listerna bytas och det saknades ett skåp i köket, säger Oliver.

”Renoveringsobjekt”

Oliver undrade om inte Alingsåshem kunde tänka sig att skjuta fram tillträdesdatumet tills lägenheten var renoverad. Men fick nej.

– När jag insåg att jag skulle behöva flytta in ett renoveringsobjekt. Bo där medan de slipade golven och bytte listerna. Och samtidigt betala full hyra på över 7 000 kronor valde jag att tacka nej. Det var då de sa att jag skulle blockas från kön i ett halvår, säger Oliver.

Beskedet kom som en chock. Varken Oliver eller Titti hade förstått att Oliver riskerade att spärras från kön om han tackade nej.

– Jag förstår fortfarande inte hur vi skulle ha gjort för att undvika detta. Det enda vi sa var att Oliver var fortsatt intresserad. Men att han behövde få veta mer om lägenheten innan han bestämde sig, säger Titti.

Först i början av mars nästa år kan Oliver åter anmäla intresse för Alingsåshems lägenheter. Men förhoppningarna om att få en bostad genom det kommunala bolaget är små.

– Jag tror att det är lättare för mig att få en lägenhet hos en privatvärd. Trots att jag har så många köpoäng hos Alingsåsbostäder. Hittar jag ingen mindre lägenhet så får jag kanske slå mig ihop med en kompis och hyra en större med högre hyra, säger Oliver.

Var bor du om ett år?

Annons

– Då måste jag ha hittat något eget. Det är inte kul att närma sig 25 år och säga att man bor hemma hos morsan.

Hur ser då Alingsåshem på det som hänt Oliver? Hem & Hyra kontaktar Lotta Bohlin, bolagets kundservicechef. Enligt henne var det Alingsåshems regler vid ”normalt inre underhåll” som gjorde att det inte gick att skjuta fram Olivers tillträdesdatum och göra i ordning lägenheten innan han skulle flytta in.

– Normalt inre underhåll som tapetsering, målning av snickerier, att lägga nya linoleumgolv eller att slipa parkett sker på inflyttande hyresgästs tid. Vi ställer alltså inga lägenheter för att göra dessa underhållsåtgärder.

Lotta Bohlin menar att hyresgästerna ofta uppskattar att de får vara med och tapeter, färg på linoleumgolv med mera.

– Dessutom kan vi inte garantera att ett beställt jobb hos en entreprenör blir gjort så snabbt. Behovet av underhåll fastställs vid vår förbesiktning av lägenheten innan publicering, säger Lotta Bohlin.

”Tydliga regler”

För Oliver Ekstrand kom det som en chock att han blev spärrad från kön när han valde att backa ur. Han tycker att informationen var bristfällig.

Lotta Bohlin menar dock att Alingsåshems regler är ”…tydliga, kommunicerade och transparenta”.

– Jag kan inte uttala mig om vad som sades i just det samtalet men vi förklarar samma information som också står på vår hemsida, i samband med att man ångrar sig. Det är ju först i samtalen om att en sökande ångrar sig som det blir aktuellt, så innan dess är det ju svårt att informera, utöver vad vi skrivit på hemsidan. När man ångrar ett ja-tack efter visning, blir man spärrad, säger hon.

Läs också Man döms – tände eld på hyresvärdens torp Hyresgästföreningen kritiska efter granskning – "Går inte blunda för hur det ser ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.