Annons

Olofs cykel stals ur förrådet

Göteborg Risken att bli av med din cykel ökar om du bor i hyreshus. Värst drabbade är barnfamiljer. I området Järnbrott i Göteborg har flera hyresgäster på kort tid mist cyklar ur sina låsta förråd.
Foto: Linn Bergbrant
”Det var en lättnad att de andra cyklarna stod kvar, att de inte tagit alltihop. Men man blir arg, frustrerad och kränkt. Någon är inne och pillar på mina grejer. Och det är mina surt hoparbetade pengar som de tar”, säger Olof Pettersson som vill att hyresvärden förbättrar säkerheten.

– Jag ser att dörren till förrådet är avlyft och blir helt iskall. Ser med en gång att min cykel är borta. Och jag ser barnens förskräckta miner.

Bara ett halvt dygn tidigare, vid sjutiden på söndagskvällen, har Olof Pettersson varit nere i familjens låsta källarförråd på Rundradiogatan i Järnbrott. Nu, halv åtta måndag morgon, blir det ingen cykeltur med småtjejerna till skola och förskola.

Läs ocksåCykeltjuven togs på bar gärning – tack vare sociala medier

Elcykeln som Olof haft sedan förra sommaren och betalat 39 000 kronor för har stulits under natten.

Olof Petterssons elcykel som blev stulen.

– De visste mycket väl vilken källarskrubb de skulle ta. Det var bara vår som var uppbruten, vid gångjärnen. Ett ögonblicks verk med en kofot. Jag tror att det är någon som bor här. Det har försvunnit väldigt mycket, under lång tid.

En bit bort i samma hus upptäcker Josef Bryngelsson ungefär samtidigt att dörren till hans källarförråd står på vid gavel. Hänglåset är borta – liksom hans låsta cykel, en racerhybrid värd närmare 10 000 kronor som han haft i mindre än ett år.

Läs ocksåVi testar bästa skydden mot cykeltjuven
Josef Bryngelsson.

– De hade röjt runt lite, men hade inte tagit något annat. Jag tror att de primärt var ute efter cyklar, konstaterar han.

– Det är tröttsamt. Vill man bryta sig in så kan man. Jag hade inte ett jättebra lås. Men jag litade ganska mycket på det inbyggda skyddet, att det är vi som bor här som rör oss och inte stjäl från varandra.

Cykelstöld är ett av våra vanligaste egendomsbrott. Förra året anmäldes över 69 900 cyklar stulna runt om i landet. Antalet har ökat med närmare 16 procent jämfört med för tio år sedan.

Läs ocksåJuristens råd: "Man ska inte behöva stå ut med inbrott"

I Västra Götaland polisanmäldes 9 506 cykelstölder, varav 4 601 bara i Göteborg (se faktaruta nedan).

Bor du i flerfamiljshus ökar stöldrisken, visar statistiken från Brottsförebyggande rådet. Här drabbas var sjunde hushåll som äger någon cykel – en nästan dubbelt så hög andel jämfört med hushåll i småhus.

Om du har barn som bor hemma försämras oddsen. Inte minst eftersom hushållet då ofta har fler cyklar att stjäla.

Samtidigt kommer tjuven oftast undan. Polisen lyckas sällan identifiera en misstänkt person. Uppklarningsprocenten är därför nära noll.

Annons

Olof Pettersson i Järnbrott gav upp direkt. Polisanmälan var mest en formsak för försäkringens skull. Inte heller Josef Bryngelsson räknar med att få tillbaka sin cykel.

Josef Bryngelssons cykel stals ur hans låsta källarförråd.

Båda tycker att de som hyresgäster har gjort vad de själva kunnat för att skydda sig mot stöld, och att hyresvärden borde ta större ansvar för säkerheten.

– De har svarat att de ökar sin bevakning. Men inga superkonkreta åtgärder, som att de tänker byta låsen eller något annat. Det är samma källarnyckel för hela längan, femton uppgångar som sitter ihop, säger Josef Bryngelsson.

Huset saknar cykelrum, och enligt Olof Pettersson har hyresvärden rått honom att ta med cykeln upp i lägenheten.

– Men jag bor på tredje våningen utan hiss, och vi är två vuxna och två barn i en trea. Alla har varsin cykel. Det går ju inte, säger han.

Olof Pettersson har själv bekostat en rejäl låsbalk till sitt källarförråd.

Efter stölden har han köpt en kraftig låsbom till familjens förråd. Men han vill också att hyresvärden förbättrar skalskyddet, förstärker förråden och byter till ett digitalt låssystem.

– De har ett ansvar. Låsta utrymmen som Poseidon äger och hyr ut till mig ska vara säkra, jag betalar ju för dem. Vartenda förråd är lappat och lagat. De som bor här är oroliga över stölder. Det är ju fler som har blivit av med cyklar. Som hyresgäst ska man känna sig trygg där man bor. Det är en rättighet.

Värden har varnat de boende för obehöriga i huset.

Poseidons distriktschef i Väster, Chreismer Ericzon, skulle gärna slippa både inbrottsskador och borttappade nycklar.

– Vi lägger ner enorma pengar på det, så det skulle underlätta för alla om vi kunde ha digitala lås, säger han.

Men digitala lås kostar. Ofta tar fastighetsägare ut det på hyran, eftersom de nya låsen räknas som standardhöjande. Därför måste en majoritet av hyresgästerna i huset först godkänna en sådan åtgärd.

LÄS MER: Frölundabor vill inte betala för digitala lås

Annons

– Det brukar vara en femtiolapp i månaden. Jag hade varit den förste att skriva på om jag hade bott i ett sådant hus. Att få något stulet i förrådet ger en självrisk, så den där femtiolappen kan vara värd det, säger Chreismer Ericzon.

Vilket ansvar har ni som fastighetsägare för säkerheten, utan hyreshöjande åtgärder?

– Vi försöker göra vad vi kan, och ha godkända lås på dörrarna. Finns det ett lås så ska det fungera, eller lagas inom skälig tid. Vi svetsar på brytbleck. Men en tjuv tar sig in överallt. Vi gör våra ronderingar, men oftast är det hyresgästerna som upptäcker saker först.

Ett fungerande skalskydd räcker inte heller alla gånger, konstaterar Chreismer Ericzon.

– Tråkigt nog har det visat sig att vissa av de här tjuvarna bor i våra fastigheter. Oftast får vi reda på det efter ett tag. Då tar vi alltid kontakt med personen. Med digitala lås kan vi spärra nycklar om vi misstänker att de missbrukas eller kopieras och sprids till obehöriga. Men vi är inga poliser, det får vi inte vara.

Peter Grellsgård.

Att alla hyresgäster har tillgång till hela källarkulverten, som hemma hos Olof Pettersson och Josef Bryngelsson, är inte ovanligt. Men inbrottsskydd måste vägas mot andra faktorer, menar Poseidons säkerhetschef Peter Grellsgård.

– Utifrån ett säkerhetsperspektiv önskar man ju att man kunde dela in husen i så små sektioner som möjligt. Men det är inte alltid praktiskt lösbart. Det kan till exempel finnas ett par tvättstugor som servar hela huset, eller andra gemensamma utrymmen. Vi får heller inte försvåra utrymning vid brand, säger han.

LÄS MER: Polisen: ”Det handlar om fastighetsägarnas goda vilja”

Peter Grellsgård råder alla hyresgäster att tänka igenom vad de förvarar i förråd och cykelrum.

– Försäkringsskyddet täcker inte jättehöga nivåer i de här miljöerna, just för att det är gemensamma ytor. Kanske är den egna lägenheten bästa stället, där man verkligen har koll på vem som har tillträde.

Fakta: Försvåra för tjuven
  • Felanmäl sådant som trasiga rutor, slocknad belysning och krånglande lås.
  • Se till att dörrarna stängs ordentligt bakom dig, och lämna dem inte uppställda.
  • Varsko hyresvärden om något händer. Polisen gör punktinsatser vid brott, men återkopplar inte alltid till fastighetsägaren. Din hyresvärd kan skapa sig en helhetsbild och åtgärda på sikt.
Fakta: Anmälda cykelstölder i Västsverige

Förra året polisanmäldes 9 506 cykelstölder i Västra Götaland. Det motsvarar nästan var sjunde försvunnen cykel i landet.

Bara i Göteborg anmäldes 4 601 cyklar stulna. Flest cyklar stals i stadsdelen Centrum (898 stycken), följt av Majorna-Linné (799), Lundby (711) och Örgryte-Härlanda (526).

Läs också Polisen: "Det handlar om fastighetsägarnas goda vilja" Kvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångest

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.