Annons

Olovlig andrahandsuthyrning: Konstnär åker ut från Södermalmslägenhet rekordsnabbt

Nyheter Bara några månader efter att konstnären fått tillträde till lägenheten sa värden upp kontraktet. Orsak: Hon hade kontrakt på en annan hyresrätt på annan ort och hyrde ut tvåan på Södermalm i Stockholm i andrahand. Hyresgästen försökte utan framgång driva ärendet ända upp i Högsta domstolen. Nu vägrar hon flytta ut och riskerar att vräkas.
Booking, andrahandsuthyrning
Rekordsnabb uppsägning. Det gick bara några månader mellan att konstnären fick tillträde till lägenheten och hon sades upp. Orsak: Hon har hyrt ut lägenheten i andrahand utan tillstånd. Dessutom hade hon en annan lägenhet där hon var folkbokförd.

Ett förstahandskontrakt till en tvåa på Södermalm i centrala Stockholm är hett efter eftertraktat. Det kan krävas 10-tals år i bostadskön för att få nycklarna.

Men det kan också gå snabbt att åka ut om du inte står skriven på adressen och dessutom hyr ut lägenheten olovligen i andra hand. Det har en kvinna i 70-årsåldern som försörjer sig som konstnär och bland annat ställt ut på Liljevalchs vårsalong, fått erfara.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Hon fick nycklarna till lägenheten i början av förra året. Då hade hon en annan hyresrätt omkring 20 mil norrut i Sverige. Den ville hon aldrig släppa taget om, trots att hon skrev kontrakt på lägenheten på Söder. Hon informerade inte heller värden, kommunala Stockholmshem, om den andra bostaden vid kontraktsskrivning.

Två månader efter att hon fått tillträde till lägenheten på Söder skrev hon sig återigen på lägenheten norrut. Därefter folkbokförde en man och en kvinna sig på tvåan i Stockholm en kortare tid. Ett anonymt tips gjorde att värden påbörjade en utredning om boendeförhållandena. När värden ringde på öppnade en kvinna med ett spädbarn.

”Använder den andra lägenheten som ateljé”

Hyresgästen medger att hon haft en inneboende under två månader. Hon sa upp dennes kontrakt när hon insåg att hon blivit lurad. På vilket sätt framgår inte riktigt av hyresnämndens beslut. Den andra lägenheten, också den hyrd av en kommunal värd, såg hon som en ateljé och sommarstuga. Hon har varit med i Liljevalchs vårsalong och är med i många konstklubbar. Hyresgästen framförde också att hon vill byta lägenheten mot en på Gärdet eller Östermalm, men värden var inte intresserad av en sådan överenskommelse.

Såväl hyresnämnden som hovrätten anser att det klarlagt att konstnären hyrt ut lägenheten i andrahand. Under tiden hon varit folkbokförd på lägenheten norrut, som hon uppger att hon har som ateljé och sommarstuga, så ha en barnfamilj varit folkbokförd på lägenheten i Stockholm.

Annons

Vägrar flytta – riskerar att vräkas

I hovrätten så yrkade konstnären på skadestånd. För vad framgår inte av hovrättens protokoll, men rätten avvisar det yrkandet eftersom det inte är inom ramen för målet.

Konstnären gjorde ett försök att få Högsta domstolen att pröva ärendet via en så kallad klagan över domvilla. Det är en begäran om att en dom eller ett beslut som inte längre kan överklagas, ska undanröjas på grund av att det förekommit ett grovt rättegångsfel som kan antas ha påverkat utgången av målet.

Läs ocksåFlyttade till London – krävde att syskonbarnen skulle få överta lägenheten

En mycket liten del av alla klagomål över domvilla får bifall. Högsta domstolen avslår hyresgästens begäran.

Konstnären har inte frivilligt lämnat lägenheten efter hovrättens beslut, så nu är ärendet överlämnat till Kronofogden. Hon riskerar med andra ord att vräkas.

Den första oktober 2019 skärptes lagen kring andrahandsuthyrning och överhyra. Läs mer om vad det innebär här

Annons
Läs ocksåSönerna slogs med kniv – mamman mister lägenhetenGenrebild våld kniv knivslagsmål knivskärning.

Kontrollerna som gjorde att konstnären miste sitt kontrakt är en del i Stockholmshems arbete med att komma till rätta med olovlig andrahandsuthyrning. Under 2023 gick 207 lägenheter tillbaka till bostadskön genom detta arbete. Enligt Linn Bernhardsson, chef för den hyresjuridiska enheten på Stockholmshem, har uppsägningen av konstnären skett rekordsnabbt. Det är mycket ovanligt att det bara går några månader mellan tillträde och uppsägning.

 

 

Läs också Värdens anklagelse: Bott utomlands och hyrt ut utan tillstånd i tolv år Hyresgäster hade för varmt i lägenheter – får 2,6 miljoner i kompensation Förnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.