Annons

Ombildningsboom – kommunala hyresrätter ombildas för miljarder

Stockholm Antalet ombildningar ökade rejält i Stockholm under 2021 jämfört med 2020. Ökningen beror på den grönblå majoritetens ombildningspolitik. Förra året sålde kommunala bostadsbolag hyresrätter för över 1,7 miljarder. "Det hade varit roligt om det hade varit fler", säger bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M).
Foto: Paulina Westerlind
Dennis Wedin, bostadsborgarråd (M) i Stockholm stad vill ombilda kommunala hyresrätter i fler bostadsområden.

När Dennis Wedin (M), tillträdde som nytt bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm stad efter valet 2018 lyfte han bland annat fram att han ville ombilda fler hyresrätter i ytterstaden. Den grönblå majoriteten kom överens om att hyresgäster i elva områden i Stockholm skulle få köpa sina hyresrätter av stadens tre kommunala bostadsbolag.

Hem & Hyra har sammanställt siffror som visar att stadens kommunala bostadsbolag, Stockholmshem, Svenska Bostäder och Familjebostäder sålde 805 hyresrätter till bostadsrättsföreningar för en bit över 1,7 miljarder under 2021.

Läs ocksåM erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Utöver det har ytterligare sex ombildningar med över 700 hyresrätter kommit långt i ombildningsprocessen, i fem fall har det röstats för en ombildning vid en köpstämma, men husen är ännu inte sålda.

I en tidigare intervju med Hem & Hyra uttryckte Dennis Wedin att det skulle vara kul att sätta i gång och erbjuda hyresgäster att ombilda i ytterområden i staden.
Frågan är då hur nöjd han är över att 805 hyresrätter har ombildats hittills?

– Det hade varit roligt om det hade varit fler som hade kunnat ombilda. För det är ju trots allt 2 005 lägenheter där en majoritet av de boende uttryckt att de vill ombilda men där det fallit, i många fall kanske för att de inte får lån. Jag är besviken över att det inte kom in några ombildningsansökningar från Rinkeby som har uppåt 95 procent hyresrätter, säger han.

Läs också1 560 allmännyttiga hyresrätter kan ombildas

Vad ska pengarna som bostadsbolagen får in användas till?

– De ska användas för att minska bostadsbolagens skulder och gör att man inte behöver låna lika mycket för att finansiera investeringar och fortsätta bygga i allmännyttan, säger han.

Det är heller inget snack om vad som kommer att hända efter valet 2022 om Dennis Wedin får vara med och bestämma.

Annons
Läs ocksåDennis Wedin (M) blir nytt bostadsborgarråd i Stockholm

– Jag vill möjliggöra fler ombildningar och bredda det till fler områden där det skulle vara möjligt, i framförallt ytterstaden. Blandade boendeformer är ett sätt att motverka segregationen, säger han och tillägger att de ska försöka hitta andra sätt att göra bostadskarriär i Rinkeby och nämnder hyrköp som en idé.

En som inte gillar den grönblå ombildningspolitiken i stadshuset är Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S). Hon är emot ombildningarna och ser väldigt allvarligt på att det försvinner hyresrätter med rimlig hyra i en tid när det är brist på hyreslägenheter i Stockholm.

– Det här är billigare hyresrätter som de flesta har råd att efterfråga. Nyproduktion är jättedyrt att bo i så det har inte alla råd med, säger hon och tillägger att en stor del av lägenheterna som ombildas är treor och större lägenheter, vilket gör att bristen på hyresrätter till barnfamiljer ökar.

Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd, tycker det är allvarligt att kommunala bostadsbolag ombildar hyresrätter när det är brist på hyresrätter.

När det gäller frågan om huruvida lägenheterna som ombildats har sålts till marknadspris eller inte, är S och M inte överens. Dennis Wedin hävdar att värderingen av fastigheterna är korrekt. Lägenheterna kan bara säljas till dem som bor i fastigheterna, och därför är det fel att jämföra med priset på en öppen marknad med budgivning.

Karin Wanngård hävdar dock att lägenheterna har sålts för ett rabatterat pris, långt under marknadspriset. Hon hänvisar till statistik på vad bostadsrätterna har sålts för efter ombildningarna.

– Stockholmarna går miste om hyresrätter och sedan subventionerar man ett fåtal stockholmare som gör miljonvinster på de här affärerna. Kommuninvånare som för stunden har en hyresrätt i ett område där det ombildas får miljoner av skattebetalarna, det är tveksamt, säger hon.

Hon stänger dörren helt för ombildningar om hon får bestämma efter valet i höst.

– Vi kommer inte att sälja, vi kommer inte att ombilda en enda lägenhet. Vi behöver fler hyresrätter inte färre, säger hon.

Annons
Svek att sälja hyresrätter

En annan som är stor motståndare till ombildningar är Simon Safari, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm, som tycker det är ett svek mot alla stockholmare att sälja hyresrätter.

– Det är fruktansvärt och det finns ingen anledning att ta bort fler hyresrätter när det står så många i bostadskön, säger han.

Hem & Hyras genomgång visar att det är tydligt att den förda politiken i Stockholm har resulterat i ett trendbrott. Siffror från fastighetstjänsten Datscha, som för statistik över ombildningsaffärer på minst 40 miljoner kronor, visar att antalet ombildningar har minskat under flera år i Stockholm. Men 2021 bröts trenden och antalet ombildningar ökade rejält igen, till stor del drivet av den förda politiken.

Kommunala hyresrätter ombildas för miljarder

Under 2014 till 2016 ombildades det för 2,2 till 3, 1 miljarder kronor per år i Stockholm stad. Summorna sjönk stadigt kommande år för att landa på ombildningar för 1, 5 miljarder kronor under 2020. Men under 2021 ökade försäljningarna med 900 miljoner kronor till 2,4 miljarder, en ökning med cirka 60 procent jämfört med året innan.

En titt på vilka som ombildade hyresrätter under 2021 visar att de kommunala bostadsbolagen i Stockholm står för majoriteten av ombildningarna. Av 15 ombildningar i Stockholm stad stod de kommunala bolagen för 11 stycken.

Under 2021 sålde Familjebostäder 211 lägenheter för 474 miljoner, Stockholmshem sålde 232 lägenheter för 463 miljoner och Svenska Bostäder sålde 362 lägenheter för 829 miljoner till bostadsrättsföreningar. Totalt såldes 805 kommunala hyresrätter för 1, 76 miljarder under 2021. Ytterligare ombildningar har också kommit långt i försäljningsprocessen.

Fakta: Så många kommunala hyresrätter ombildades i länet
  • Hem & Hyra har jämfört statistik över ombildningar i Stockholms län mellan 2014 till 2021 och mönstret är tydligt. Från att det ombildades hyresrätter för 4 – 5 miljarder kronor per år i Stockholms län mellan 2014 till 2016 så har summan minskat stadigt efter 2017 för att landa på 1,6 miljarder kronor år 2020. Men 2021 ökade summan med cirka 80 procent och slutade på strax över 2,9 miljarder kronor. Av dessa utgjorde nästan 2,1 miljarder försäljningar från kommunala bostadsbolag.
  • Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder sålde lägenheter till bostadsrättsföreningar för över 1,7 miljarder. Utöver det sålde det kommunala bostadsbolaget Armada hyresrätter i Åkersberga till en bostadsrättsförening för 190 miljoner kronor, samt Sigtunahem som sålde hyresrätter för 136 miljoner kronor.

Källa: Fastighetstjänsten Datscha, som för statistik över ombildningsaffärer på minst 40 miljoner kronor.

Läs också Wedin: ”Ombildningar blir kul att börja arbeta med” Hyresgäster vill ombilda lägenheter vid kanalen Simon Safari om stadens budget: "De vill utradera allmännyttan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.