Annons

Ombildningskonsult och tidigare styrelseledamot åtalas för bedrägeri efter plundring av Sollentunaförening

Sollentuna Ombildningskonsulten och en tidigare styrelseledamot åtalas efter en ombildning i Sollentuna där en bostadsrättsförening plundrats på miljontals kronor. Konsulten från Restate åtalas för grovt ocker och grovt bedrägeri medan den tidigare ledamoten åtalas för grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman.
Restate åtal
Foto: Ida Karlsson/Getty Images
En ombildningskonsult och en tidigare styrelseledamot åtalas efter plundring av en bostadsrättsförening i Sollentuna.

Den tidigare styrelseledamoten och en annan person åtalas för grovt bedrägeri för att ha vilselett Länsförsäkringar att bevilja och betala ut ett lån på över 1,5 miljoner kronor för en bostadsrätt som enligt åtalet redan var såld till den tidigare ledamoten. Frun till den tidigare ledamoten åtalas också för grovt penningtvättbrott för att hennes konto använts vid affären.

Ska ha gått miste om 5,7 miljoner

Den tidigare ledamoten åtalas även för grov trolöshet mot huvudman (det avser bostadsrättsföreningen) för att ha missbrukat sin förtroendeställning genom att fem lägenheter sålts till underpris i stället för till marknadspris. Enligt åtalet har bostadsrättsföreningen gått miste om 5,7 miljoner kronor till följd av upplägget.

Ombildningskonsulten från Restate åtalas för grovt ocker för att ha fått bostadsrättsföreningen att teckna ett privatlån med skyhög ränta från en kvinna i Österrike för att sy ihop affären i samband med ombildningen.

Möjligheten att utöka lånet hos den storbank de hade lån hos undersöktes inte, utan föreningen anlitade i stället den privata långivaren efter Restates rekommendation. Storbanken Nordea fick inte veta något om det extra lånet.

Svindyrt privatlån – 1,5 miljoner kronor i ränta

Föreningen betalade över 1,5 miljoner kronor i ränta för privatlånet, enligt polisens förundersökning. Det föreningen betalade i ränta motsvarade en effektiv årsränta på över 16 procent, enligt polisens uppgifter.

Sollentuna åtal
Bostadsrättsföreningen betalade över 1,5 miljoner kronor i ränta för lånet som de tecknade med en privat långivare i Österrike med hjälp av Restate.

Restates dåvarande delägare och även ombildningskonsulten berättar i förhör med polisen att bolaget har använt sig av samma upplägg med den privata långivaren även vid andra ombildningar där det har varit svårt att få till finansieringen.

Miia Vuolama, brottsförebyggande specialist vid Ekobrottsmyndigheten, har tidigare reagerat på upplägget med det privata lånet och sagt att myndigheten ser en stor risk att man medverkar till penningtvätt och oseriös långivning när man anlitar privata långivare. Även dåvarande justitieministern reagerade på upplägget.

Restate köpte bostadsrätt till underpris

Vid affären såg konsulten också till att Restate fick köpa en bostadsrätt till kraftigt underpris i samband med ombildningen. Det skulle utgöra arvodet för Restates administration av det extra lånet.

En motsvarande lägenhet av samma storlek värderades vid ombildningen till 1,6 miljoner kronor. Insatspriset som Restate betalade var 875 000 kronor så bolaget fick med det här upplägget 725 000 kronor i arvode för administrationen av privatlånet, enligt polisens beräkningar.

Annons

Den ansvariga ombildningskonsulten uppger i polisförhör att han totalt fick ungefär en miljon kronor betalt i provision av Restate för sitt arbete med ombildningen.

Konsult åtalas för grovt bedrägeri

Konsulten åtalas också för grovt bedrägeri för att ha vilselett Nordea att på felaktiga grunder betala ut ett lån på över 134 miljoner kronor till bostadsrättsföreningen.

Enligt åtalet vilseleddes banken att tro att en summa på 14,8 miljoner kronor utgjorde pengar från elva hyresgäster som ville köpa sina lägenheter när summan i verkligheten utgjordes av det extra lånet. Flera bostadsrätter bokfördes alltså som sålda trots att de fortfarande var hyresrätter.

Höjde arvodet med 1,3 miljoner

Restates förhandlingsmetoder i samband med ombildningen har också beskrivits som anmärkningsvärda i en rapport från en granskare utsedd av Bolagsverket. Bland annat omförhandlade Restate avtalet för arbetet med ombildningen i ett sårbart läge för föreningen och höjde sitt arvode på 3,6 miljoner till 4,9 miljoner.

Konsulter
Ombildningskonsulten Restate fick köpa en bostadsrätt till underpris i samband med ombildningen.

Bostadsrättsföreningens styrelse menar att åtalen speglar verkligheten och alla oegentligheter.

”Vi hoppas att de brott som begåtts ska få konsekvenser. Föreningen plundrades på tillgångar. Det är viktigt att föreningen kompenseras för de förluster som vi drabbats av,” skriver styrelsen i ett uttalande.

Alla de åtalade nekar till brott. Den tidigare ledamoten har sagt i en tidigare intervju med Hem & Hyra att han inte ensam fattat besluten och inte gjort något felaktigt. ”Jag har inte upplåtit lägenheter i strid med regelverket eller missbrukat min förtroendeställning. Att det skulle vara så är en stor lögn”, kommenterade mannen tidigare i en intervju med Hem & Hyra.

Restate: ”Har inte gått som vi hoppats”

När Hem & Hyra vid ett annat tillfälle frågade Restates vd Patrik Rosén om ombildningen i Sollentuna var han kortfattad.

Annons

”Sollentuna har varit ett av få fall där ombildningen inte har gått som vi hade hoppats,” sa han då.

Han har inte velat kommentera varför ersättningen till Restate plötsligt höjdes med 1,3 miljoner kronor. Han har inte heller svarat på hur han ser på att Restate fick köpa en bostadsrätt till kraftigt underpris samtidigt som bolaget anlitades som ombildningskonsult.

”Kan inte uttala oss”

Hem & Hyra har sökt Patrik Rosén och den ansvariga ombildningskonsulten för att fråga om åtalen om grovt ocker och grovt bedrägeri. Vi har också ställt frågor om hur många gånger privatlån använts vid ombildningar och om en miljon kronor är en vanlig ersättning till en konsult vid en ombildning.

Restates vd Patrik Rosén svarar via mejl. ”Vi kan tyvärr inte kan uttala oss om detaljer i detta under pågående rättsprocess. Vi står givetvis bakom och stöttar vår medarbetare och utgår från att allt har skötts enligt gällande regler tills någonting annat har bevisats,” skriver han.

Hem & Hyra har även sökt den tidigare ledamoten och hans fru, men utan resultat.

Läs mer om ombildningen i Sollentuna här.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester
Fakta: Granskning av ombildningar
Köpfesten Restate
Restates vd, Patrik Rosén

 

Hem & Hyra har tidigare granskat ombildningskonsulten Restate, störst på ombildningar i Stockholms län. Vi har också avslöjat hur bostadsrättsföreningen i miljonprogramshusen på Malmvägen i Sollentuna plundrats på miljontals kronor i samband med Sollentunahems ombildning från hyresrätter till bostadsrätter.

Ombildningen har tidigare fått flera rättsliga efterspel.

En dom i hovrätten i april slog fast att den tidigare styrelseledamoten, som nu återigen står åtalad, ska betala tillbaka nästan 10 miljoner kronor som bostadsrättsföreningen ska ha gått miste om. Bostadsrätter såldes till underpris till personer som inte varit hyresgäster. Bland de som köpt finns personer som har kopplingar till den tidigare ledamoten.

Läs mer om Hem & Hyras granskningar av ombildningar i serien Den stora köpfesten.

Läs också Konsulten hjälpte föreningen att ombilda med svindyrt privatlån: ”Vi fick 1,2 miljoner i ockerränta” Hovrättens dom: Tidigare styrelseledamot måste betala 10 miljoner kronor efter ombildningssvindel Justitieministern om Sollentunasvindeln: ”Bara ytterligare ett exempel” Värden vill betala hyresgästerna för att ombilda: ”Extremt oseriöst att göra så” Svensk ombildningsfinans i konkurs – krävdes på över en halv miljon efter härva

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.