Ombildningssvindel – ledamot tvingas betala tillbaka 7 miljoner
Hem & Hyra har tidigare granskat ombildningskonsulten Restates affärer i flera artiklar. Vi har också rapporterat om en ny bostadsrättsförening i miljonprogramshusen på Malmvägen i Sollentuna som i samband med ombildning från hyresrätter till bostadsrätter har svindlats på miljontals kronor.
Ombildningen har fått rättsliga efterspel, efter att oegentligheter pekats ut i en särskild granskning. Granskningen gjordes av en advokatbyrå som Bolagsverket utsett efter att oroade medlemmar slagit larm. I granskningsrapporten står om en tidigare styrelseledamot att ”den ekonomiska skadan som hans agerande orsakat kan inte överblickas”.
Krävdes på 10,6 miljoner
Utifrån granskningen har föreningen gått vidare och krävt tillbaka pengar från den tidigare ledamoten, som ska ha missbrukat sin förtroendeställning. Han har krävts på nästan 10,6 miljoner för minst elva bostadsrätter som ledamoten ska ha medverkat till att sälja till underpris. Flera lägenheter ska ha gått till utomstående som inte har varit hyresgäster.
Nu döms mannen att betala nästan 7 miljoner kronor för skadorna han orsakat föreningen och han ska också betala över en miljon kronor till bostadsrättsföreningen i ersättning för rättegångskostnader.
Attunda tingsrätt skriver att det är klarlagt att de elva lägenheterna upplåtits för ett pris under marknadsvärdet och att det orsakat föreningen skada.
Privatlån av kvinna utomlands
I ombildningen ingick också ett ovanligt låneupplägg som byggde på att föreningen tog ett dyrt privatlån. Bostadsrättsföreningen lånade 15 miljoner av en kvinna utomlands med hjälp av ombildningskonsulten Restate.
Föreningen undersökte aldrig möjligheten att utöka lånet hos den storbank de hade ett lån hos, utan anlitade i stället den privata långivaren i Österrike. Långivaren var garanterad en skyhög ränta på 8 procent.
För att mörka privatlånet inför storbanken ska flera bostadsrätter ha bokförts som sålda. I själva verket hade ingen av bostadsrätterna sålts vid den tiden. De var fortfarande hyresrätter.
Den utpekade tidigare ledamoten uppges i granskningsrapporten ha agerat vårdslöst.
Representanter från nuvarande styrelsen beskriver att många i föreningen inte förstått allt som hänt, men att det nu efter domen står klart att den tidigare ledamoten missbrukat sin makt.
– Styrelsen är glad över att det svenska rättssystemet fungerar. Vi har kämpat hårt för att få stopp på korruptionen och för att rättvisa ska skipas. Nu har vi svart på vitt att han gjort fel.
Ledamoten: ”Kravet inte befogat”
Den förre ledamoten har tidigare hänvisat till att inte han ensam fattat besluten utan hela styrelsen, och har sagt att kravet som riktats mot honom inte är befogat. ”Om vi i styrelsen gjort fel har vi inte gjort det medvetet eller för att skada föreningen,” har han sagt i en tidigare kommentar.
Granskningsrapporten som föreningen använt i stämningsansökan mot honom har han beskrivit som korrupt. ”Granskaren hävdar att jag har varit en drivande kraft. Men jag har inte upplåtit lägenheter i strid med regelverket eller missbrukat min förtroendeställning. Att det skulle vara så är en stor lögn”, kommenterade mannen tidigare i en intervju med Hem & Hyra.
Hem & Hyra har sökt den tidigare styrelseledamoten för en kommentar gällande domen men han har inte återkommit.
Hem & Hyra har i en rad artiklar granskat ombildningar och konsulten Restate som är störst på ombildningar i Stockholms län. Läs mer om Hem & Hyras granskning i serien Den stora köpfesten.