Annons

Hyresgästen Heaven vann till sist – ombytta roller efter två år lång tvist

Klippan När Heaven Tesfaye äntligen fick sitt första riktiga hyreskontrakt slutade det med att hyresvärden stämde henne på 43 000 kronor. Men nu är det i stället hon som ska få betalt.
Heaven Tesfaye och beslutet från tingsrätten.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Det tog nästan två år men nu ska Heaven Tesfaye få tillbaka 22 500 kronor från hyresvärden.

Heaven Tesfaye drömde om en fristad men hamnade i stället i bråk med hyresvärden som anklagade henne för att ha stört grannarna och förstört lägenheten. När hon flyttade ut vägrade värden betala tillbaka hennes deposition på 22 500 kronor. Och inte nog med det – han stämde henne på 43 000 kronor.

Det har gått snart två år sedan Heaven Tesfaye lämnade trerummaren i skånska Ljungbyhed. Nu går hon till slut segrande ur striden. Hon slipper hyresvärdens krav och får sina pengar.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Jag är jätteglad, det är så skönt att det är över, säger hon.

Heaven Tesfaye
Heaven Tesfaye fick till slut rätt mot sin tidigare hyresvärd.

Flydde från Etiopien och våldsam relation

Det var från början kvinnojouren i Malmö som hjälpte Heaven Tesfaye och hennes tre söner att få lägenheten. Då var hon fyrtio år och hade flytt från både Etiopien och en våldsam relation, vilket Hem & Hyra tidigare har berättat om. Nu fick hon för första gången i livet ett eget förstahandskontrakt.

Men det blev inte som hon hade hoppats på. Hyresvärden anklagade henne för att störa grannarna, ha förstört en källardörr och lämnat kvar en studsmatta på gården. Det gick så långt att hyresvärden stämde Heaven Tesfaye i tingsrätten. Den gången slutade det med att han drog tillbaka stämningsansökan. Samtidigt hotade han med att stämma henne på nytt. Skälet var påstådda skador i lägenheten.

Läs ocksåHyresvärden vill behålla pengarna – Martin tvingas gå till domstol efter oljeläckanMartin Hultén stämde sin värd när han inte fick tillbaka depositionen på 18 000 kronor.

Hon såg ingen annan utväg än att flytta.

– Jag kände mig jagad och jag förstod aldrig varför han gjorde så. Det var väldigt stressande. Jag var orolig hela tiden, barnen också, har hon förklarat.

Heaven Tesfaye utanför huset där hon bor i Klippan.
När Heaven Tesfaye stämde sin hyresvärd i tingsrätten för att få tillbaka sin deposition svarade han med att kräva henne på 43 000 kronor.

Betalade för dörr som inte fanns

När Heaven Tesfaye till slut lämnade lägenheten behöll den privata hyresvärden depositionen som hon hade betalat för att över huvud taget få ett hyreskontrakt. Dessutom hade värden tagit betalt för en säkerhetsdörr som han aldrig satte in. I flera år betalade hon 167 kronor i månaden för dörren. Till slut hade den kostat henne 6 000 kronor. Hon menade att hyresvärden var skyldig henne totalt 22 500 kronor. Han höll inte med.

När Hem & Hyra för ett år sedan skrev om Heaven Tesfaye riktade hyresvärden grova anklagelser mot henne. Så grova att de inte gick att återge. Han hotade dessutom med att anmäla både henne och tidningen för förtal om Hem & Hyra berättade om tvisten. Heaven Tesfaye hade lämnat en totalförstörd lägenhet efter sig, hävdade han. Det såg ut som om att ”ett tiotal knarkare hade bott där”. Men några bevis ville han inte presentera, även om han påstod att det fanns både besiktningsprotokoll och bilder.

Heaven Tesfaye
Heaven Tesfaye hemma i sin nya hyrestrea i Klippan.

Hyresvärden krävde 43 000 kronor

Heaven Tesfaye var oförstående till anklagelserna och valde till slut att stämma hyresvärden i tingsrätten för få tillbaka depositionen. I början av året såg det ut som om hon skulle kunna sätta punkt för turerna med hyresvärden. Tingsrätten hörde aldrig av värden och beslutade därför till Heaven Tesfayes fördel i en så kallad tredskodom. Men precis när det verkade som om striden var över vände det igen. I ett motkrav ville hyresvärden plötsligt ha 43 000 kronor av sin före detta hyresgäst. Pengarna skulle gå till renovering och obetalda hyror.

– Jag blev så orolig. Jag visste inte hur det skulle gå och var på väg att ge upp, säger Heaven Tesfaye.

Annons
Läs ocksåTidigare äldrebostäder hyrs ut dyrt till desperata – ”bättre att bo på gatan”Cervins väg Spånga

Det blev en lång nervös väntan. Ett halvår senare, i början av oktober, skulle de mötas i tingsrätten. Men dagen innan förhandlingen i domstolen backade plötsligt värden och drog tillbaka sitt krav. Han ville inte längre ha 43 000 kronor av sin före detta hyresgäst och dessutom gick han nu med på att betala ut de 22 500 kronor som Heaven Tesfaye från början hade krävt tillbaka.

– Jag är så lättad att det är över nu, säger Heaven Tesfaye.

Under tiden som processen har pågått har Heaven Tesfaye utbildat sig till undersköterska och fått fast anställning inom hemtjänsten. Och hon vet precis vad hon ska använda pengarna till:

– Nu ska jag ta körkort. Kanske räcker pengarna till en gammal bil också, säger hon.

Valentin Sava bor nu på en annan ort - men väntar fortfarande på de pengar han betalt i deposition för lägenheten i Ljungbyhed.
Valentin Sava bor nu på en annan ort – men väntar fortfarande på de pengar han betalt i deposition för lägenheten i Ljungbyhed.

Fler drabbade av samma sak

Men Heaven Tesfaye är inte den enda drabbade. Hem & Hyra har i en tidigare granskning visat hur hyresvärden hållit inne pengar för tidigare hyresgäster.

Valentin Sava, som också flyttat från huset i Ljungbyhed, är ytterligare en av de som har väntat på att få tillbaka sin deposition.

– Jag har inte fått någonting, säger han.

Bild på en mobil med en sms-konversation. "Hej Stefan, kan du snälla svara till mig på riktigt när ska få jag mina pengar från deposition?", "Jag har svarat dig många gånger eller hur? Jag kontaktar dig när jag är redo. Under tiden så är jag tacksam om du INTE kontaktar mig?".
Gång på gång har Valentin velat veta vad som händer med hans deposition.

Han flyttade ut i maj 2023. Under det nästan ett och ett halvt år som gått sedan dess har han flera gånger hört av sig till värden för att fråga vad som händer med pengarna. För ett par dagar sedan fick han ett sms-svar från hyresvärden: ”Jag kan titta på detta i veckan”, stod det. Men den deposition på 22 800 kronor som han betalat har han alltså ännu inte sett röken av.

Valentin Sava tycker att det är bra att Heaven Tesfaye fått sina pengar från värden.

– Jag hoppas att han ska ge tillbaka till mig också men jag är inte säker på att det blir så, säger han.

Hyreshus i Ljungbyhed.
Här i Ljungbyhed bodde Heaven Tesfaye i över tre år.

Bara bostadsrätter i huset

Tvåvåningshuset i Ljungbyhed fungerar som ett vanligt hyreshus men består egentligen av bostadsrättslägenheter. Sexton personer var i våras skrivna i huset men ingen av dem satt i bostadsrättsföreningens styrelse. I styrelsen sitter däremot Stefan Johansson, som är den som hyr ut och skriver kontrakt med hyresgästerna. När vi ringer honom hänvisar han vidare till sitt juridiska ombud.

Annons

Själv vill Stefan Johansson inte svara på några frågor. Vi undrar varför han inte betalar tillbaka depositioner och varför hans före detta hyresgäster måste gå via tingsrätten för att få sina pengar. Men i stället avslutar han samtalet.

Tidigare har han skyllt på hyresgästerna:

– Jag gör mitt bästa i alla lägen. Däremot har jag haft och har dåliga hyresgäster.

Även om Stefan Johansson har sagt till Hem & Hyra att det fanns besiktningsprotokoll och bilder som skulle bevisa att Heaven Tesfaye hade förstört lägenheten är det inget som har framkommit till tingsrätten. Och hyresvärdens juridiska ombud säger nu att hon rekommenderade Stefan Johansson att nå en förlikning eftersom den bevisningen saknades.

LÄS ÄVEN:

Blåst på 22 500 kronor – Heavens dröm om en fristad blev till en strid mot värden

Blåst på pengarna – Valentin har väntat på 22 800 kronor i ett år

Värden slår tillbaka mot hyresgästerna: ”De som är vettiga äger sina bostäder”

Experten: Så kan du kräva tillbaka depositionen

Fakta: Vad är deposition?
  • En deposition är den summa pengar som hyresgästen kan lämna som säkerhet under hyresperioden. Det är inget som en hyresvärd ska kräva per automatik utan det ska finnas särskild skäl.
  • Den betalas när man flyttar in och ska betalas tillbaka när hyrestiden är slut. Om du har bott mer än två år i lägenheten har du också rätt att få tillbaka pengarna. Det står i hyreslagen.
  • Om hyresvärden menar att hyresgästen har orsakat skador i lägenheten och att depositionen därför inte kan betalas tillbaka ligger bevisbördan hos värden.
  • Tänk på att alltid begära ett kvitto på att du lämnat en deposition. Det är du som hyresgäst som måste kunna visa att du har deponerat pengarna.
  • Om hyresvärden hävdar att han eller hon ska behålla depositionen på grund av skador i lägenheten är det värden som ska kunna bevisa att det är hyresgästen som har orsakat skadorna.
  • Om du inte får tillbaka dina pengar kan du driva kravet via tingsrätten.
Läs också Efter Hem & Hyras granskning: ”Oseriösa företag måste stoppas” Alla blev uppsagda – har fortfarande inte fått tillbaka deposition: ”Risk för konkurs” Fyrabarnsfamiljen uppsagd två gånger på ett år – så räddades de i sista stund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.