Annons

”Omvandlingarna kan förstärka segregationen”

Nyheter ​Under 2007 och 2008 har över 21 000 kommunalägda hyresrätter sålts till privata bolag eller bostadsrättsföreningar. Men nu tycks affärerna ha kommit av sig, enligt en rapport från Boverket.– Fastighetskrisen gör att många planer läggs på is. I ett par kommuner säger man också att det här var en politiskt het fråga kring valet, men att den har mattats av nu, säger Ulrika Hägred, analytiker.
Den statliga myndigheten Boverket har studerat de 22 kommuner som har varit mest aktiva med att sälja sina hyresrätter. De har tillsammans gjort sig av med drygt 21 000 lägenheter.
Stockholm har en särställning och står för mer än hälften av försäljningarna i dessa kommuner, nästan 13 000 lägenheter. Hälften av dem har sålts till andra bostadsbolag och hälften till bostadsrättsföreningar.
Det kan jämföras med Göteborg, där 450 lägenheter omvandlades till bostadsrätt och Malmö, där man över huvud taget inte har diskuterat några försäljningar, enligt Boverkets intervjuer med kommunerna.
 
I andra, mindre kommuner har förändringen varit mer omvälvande. Både Åtvidaberg och Lomma har hela det kommunala bostadsbeståndet sålts till privata fastighetsägare.
Det finns olika skäl bakom försäljningarna. Ungefär hälften av kommunerna uppger att det gjordes av ekonomiska skäl: pengarna man får in ska användas till att bygga nya hyresrätter, rusta upp och underhålla de som blir kvar i kommunal ägo, eller bara till att förbättra ekonomin i bolagen.
Hälften uppgav i stället främst ideologiska eller bostadspolitiska skäl: till exempel att man vill ha mer blandade upplåtelseformer eller att människor ska få möjlighet att äga sin bostad.
 
Boverket har också försökt undersöka vilka följder försäljningarna får för konkurrensen, valfriheten, segregationen, bland annat.
I hälften av de kommuner som har sålt till privata fastighetsägare har det kommit in en ny aktör på bostadsmarknaden.
– Där kan man se att konkurrensen har ökat. Däremot har vi inte sett att valmöjligheterna ökar eftersom man inte har lyckats omvandla så många lägenheter i stadsdelar som domineras av hyresrätter, säger Ulrika Hägred.
När det gäller segregationen kan man inte heller se någon positiv effekt, eftersom nästan alla omvandlingar har skett i ganska eller mycket attraktiva och centralt belägna områden.
– Det ser snarare ut som om omvandlingarna kan komma att förstärka boendesegregationen i kommunerna, säger Ulrika Hägred.

Annons
Annons
Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester Var du bor avgör om du idrottar: ”Krävs sex gånger så mycket i utsatta områden” Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden” Forskaren om bilden av Gottsunda: "Viktigt med flera olika slags berättelser" Tanums Bostäders försäljningsplaner läggs på is I Växthuskafét frodas både blommor och integration

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.