Öppnade post till barnens pappa – döms i tingsrätten

Nyheter Mannen satt häktad och hade fått en hyresavi. Av oro för att deras gemensamma barn skulle bli vräkta valde hans tidigare sambo att öppna posten. Det skulle hon inte ha gjort.
Foto: Hem & Hyra/Rikard Ljungqvist

Reglerna kring brytande av andras posthemlighet är stränga. Så stränga att många svenskar regelbundet begår lagbrott – ofta utan att veta om det.

I en färsk dom från Örebro tingsrätt gör sig lagstiftningen påmind. En kvinna och en man hade barn tillsammans men nyligen gjort slut. Medan mannen satt häktad hade kvinnan fått tillåtelse att bo i mannens hyreslägenhet för att på ett smidigt sätt kunna umgås med barnen.

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.

När det damp ner en lönespecifikation, en hyresavi och ett brev från Försäkringskassan – samtliga i mannens namn – tog hennes oro och nyfikenhet över. Trots att hon inte fått tillåtelse och trots att hon fick ”en dålig magkänsla” valde kvinnan att öppna försändelserna.

Till sitt försvar säger kvinnan att hon var orolig för att barnen kunde bli vräkta om hyran inte betalades. Hon hörde även av sig till socialtjänsten för att kontrollera om det fanns någon uppgörelse angående hyran, men fick inget betryggande svar.

I domen uppger kvinnan att hon inte förstod att hon begick en brottslig handling. Likväl hade hon i en mejlkonversation med mannens bror berättat att hon visste att man inte fick lov att bryta en annan persons post.

Läs ocksåEn sen hyra och stopp i avloppet – därför får hyresgästen ändå bo kvarStopp i avlopp och sen hyra

I domstol väger kvinnans försvar lätt.

”Att man inte känner till innehållet i en straffbestämmelse kan i ett fall som detta inte fria från ansvar”, skriver tingsrätten.

Det spelar alltså ingen roll om man kan reglerna eller inte – bryter man någon annans post begår man ett brott. Kvinnan döms därför till 2 000 kronor i böter samt 800 kronor till Brottsofferfonden för så kallat intrång i förvar.

Läs ocksåSvartuthyrning avslöjad efter kidnappning – hyresgäst sägs uppEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

Straffet får dock anses vara förhållandevis milt. När ett liknande brott anses vara särskilt allvarligt står till och med fängelse på straffskalan.

Lennart Björkman, chef för den juridiska enheten i Hyresgästföreningen region Bäsk, berättar att det praktiskt taget inte finns några normala situationer där man har rätt att gå runt reglerna och bryta en annan persons post.

– Det krävs i princip alltid någon form av fullmakt till detta. Och det gäller faktiskt även om man är gifta. Det ska krävas en extrem situation för att ha den rätten – mer extrem än att personen som fått posten sitter häktad.

Kort sagt måste det finnas en uttryckt vilja från den berörda parten att få sin post öppnad – och den som har fått uppdraget ska godkänna detta. Eller ännu kortare: man bör skriva en fullmakt.

– För att undvika eventuella missförstånd bör man även vara noga med att precisera att fullmakten ska omfatta just postöppning, säger Lennart Björkman.

Reglerna kring post- och telehemligheter är så pass hårda att de i vissa fall orsakar praktiska problem för fastighetsägare, berättar Lennart Björkman. Om en värd exempelvis vill säga upp ett par som bor tillsammans gör denne bäst i att skicka två separata brev. Annars kan den av hyresgästerna som inte fått ett brev adresserat till sig med laga rätt tills vidare bo kvar.

– Jag har faktiskt varit med om ett sådant fall, där man inte kunnat bevisa att båda tagit del av uppsägningen.

Fakta: När får jag lov att läsa någon annans post?

  • Enligt reglerna för post- och telehemligheter är det olagligt att bryta en annan människas post utan dennes uttryckliga godkännande. Brottet kan i allvarliga fall leda till fängelse.
  • Det spelar ingen roll om du har ett förhållande med eller till och med är gift med personen som brevet är ställt till.
  • Det är även förbjudet att olovligen öppna post ställd till omyndiga, exempelvis sina barn. Undantag gäller om barnet inte kan öppna eller läsa brevet själv.
  • I undantagsfall kan man slippa straff om gärningen utförs vid fara för liv, hälsa och egendom eller vid ett av rättsordningen skyddat intresse.
  • Reglerna gäller vid brytning av försändelser. Att läsa ett öppnat brev som ligger framme på en exponerad, allmänt tillgänglig plats är inte ett brott.
  • Om du vill att någon ska ta hand om din post när du är bortrest, skriv alltid en fullmakt där ni klargör att personen har lov att bryta dina försändelser.

Källor: Brottsbalken, 4 och 24 kap samt Hyresgästföreningen

Läs också Fusket i bostadskön – här är de vanligaste bluffarna Hemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.