Annons

Oppositionen rasar efter avslöjande om slumvärdarna: ”Orimligt att vem som helst kan bli hyresvärd”

Nyheter Förbannad! Det är den spontana reaktionen när Jennie Nilsson, bostadspolitisk talesperson för S, kommenterar Hem & Hyras och SVT Nyheters granskning av landets oseriösa värdar.
Slumvärdarnas paradis och Jennie Nilsson (S), bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Hem & Hyra och SVT Nyheter har avslöjat omfattningen med slumvärdar i landet. 85 kommuner uppger att de har problem. Hyresgäster kan tvingas bo i hälsofarliga bostäder i flera år när värdarna inte följer regler och krav.

– Jag blir förbannad. Det är förfärligt att det ser ut så på svensk bostadsmarknad år 2024, säger Jennie Nilsson (S), bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Granskningen visar att det handlar om över 100 hyresvärdar som struntar i förelägganden och där hyresgästerna bor med fukt, mögel, ohyra och avstängd el. Samtidigt finns det inget som stoppar oseriösa hyresvärdar från att köpa fastigheter. Förvärvslagen, som skulle hindra slumvärdarna, skrotades för fjorton år sedan av den då borgerliga regeringen. Sedan dess har det varit fritt fram.

– Men det är uppenbart att det inte fungerar och att det behövs kontroll för att säkerställa ordning och reda på fastighetsmarknaden, säger Jennie Nilsson.

Jennie Nilsson (S), bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.
Jennie Nilsson (S), bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Läs även: Ny lag skulle kunna stoppa slumvärdarna – men justitieministern tvekar

Annons

Nytt förslag ligger på vänt

Samtidigt ligger det ett nytt lagförslag för beredning på Justitiedepartementet. Förslaget till efter en utredning som den då socialdemokratiska regeringen tillsatte, bland annat efter granskningar i Hem & Hyra. Men trots att utredningen varit klar i snart ett år har inget hänt. I förslaget från utredaren ingår en ny förvärvslag och att den borde gälla från den 1 januari 2025. Men så lär det inte bli. Beredningen pågår fortfarande och om det ens blir förslag lär det dröja, uppger en handläggare på Justitiedepartementet. Jennie Nilsson är kritisk.

– Det är hög tid att regeringen agerar på den färdiga produkt som gäller. Det är orimligt att vem som helst kan bli hyresvärd och det är därför vi tillsatte utredningen från början, på grund av avsaknad av en förvärvslagstiftning. Misskötseln på det här området drabbar utsatta människor väldigt hårt, säger hon.

I remissvaren till utredningen framkommer att sju av de nio kommuner som varit remissinstanser välkomnar en ny lag. I Hem & Hyras och SVT Nyheters granskning visar det sig dessutom att ett sjuttiotal av kommunerna efterlyser fler verktyg för att komma år slumvärdarna.

Läs ocksåNy lag skulle kunna stoppa slumvärdarna – men justitieministern tvekar

 

Annons

”En ganska giftig cocktail”

– Givet er rapportering så får man fundera på om verktygen är tillräckligt hårda och verkningsfulla eller om de behöver skärpas. En del i att ha en fungerande kontroll är givetvis att man har en fungerande tillsyn. Där har kommunerna ett ansvar. Man behöver bevisligen även höja kompetensnivån hos de kommunala tjänstemännen också, säger Jennie Nilsson.

Hon ser ytterligare en förklaring till problemen med oseriösa hyresvärdar som överger sina hyresgäster, och det är bostadsbristen.

– Nu handlar det om hyresgäster som är utlämnade till dåliga hyresvärdar, och det är de ju delvis för att det är brist på bostäder. Kombinationen av att vi saknar ett fungerande kontrollsystem för att säkra att vi inte har oseriösa hyresvärdar och en avsaknad av politik för att de ska byggas bostäder ger den här ganska gifta cocktailen. Det är hög tid att regeringen agerar, säger Jennie Nilsson.

Fakta: Så gjorde vi granskningen

Hem & Hyra och SVT Nyheter har under ett antal månader kartlagt utbredningen av oseriösa hyresvärdar i Sverige. Metoder som använts är bland annat enkäter, fältundersökningar och omfattande myndighetsresearch. Resultatet presenteras i en serie inslag och reportage på SVT och Hemhyra.se.

I en enkät har landets alla kommuner fått svara på om de har haft några oseriösa hyresvärdar i kommunen under det senaste året. Dit hör hyresvärdar som inte sköter sitt uppdrag, struntar i ålägganden och regler trots brister i boendemiljön. Frågorna har varit riktade till förvaltningen som ansvarar för tillsyn av bostäder.

Av landets 290 kommuner har 261 svarat. Av dessa har 85 kommuner, var tredje, haft problem med oseriösa hyresvärdar det senaste året. Bland dessa har vi begärt ut förelägganden, klagomål och bilder för att se vilka brister kommunen uppmärksammat.

Utifrån kommunernas svar har vi sammanställt en lista med antal hyresvärdar och kartlagt ett urval av dem. 91 hyresvärdar har vi fått namn på och när vi lägger ihop det med antalet kommuner som svarat att de haft problem, men inte uppgett med vilka, ser vi att det rör sig om ytterligare minst 55 hyresvärdar.

Reportrar från både SVT Nyheter och Hem & Hyra har åkt ut och träffat drabbade hyresgäster, pratat med hyresvärdar och miljöinspektörer.

Vi har även ställt frågor om vilka verktyg som kommunerna saknar i kampen mot oseriösa hyresvärdar och sett att ett 70-tal av de som svarat vill ha större möjligheter att stoppa hyresvärdar som inte sköter sig.

 

Läs också Här bor de i rena slummen - så ska skandalvärden stoppas: "Ingenting fungerar" Erna, 38, slog larm för sex år sedan - har fortfarande mögel hemma: "Jag skäms" Mörkertalet i kommunerna - här kan slumvärdarna härja fritt Här finns landets slumvärdar - Lunas hyresvärd kör lyxbil, hon bodde med mögel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.