Annons

Oppositionspolitiker kritisk till föranmäld inspektion i föreningslokal

Lund Lunds kommun hyrde ut huset till en ideell förening. När det visade sig att en av föreningens medlemmar själv folkbokfört sig i adressen gjorde kommunen en föranmäld inspektion och kom fram till att ingen bodde där.
På en grupp på Facebook uttrycker Philip Sandberg (L) förvåning över hur Lunds kommun hanterat frågan kring föreningen Lovaras lokaler.
Foto: Anders Högmark (kollage)
På en grupp på Facebook uttrycker Philip Sandberg (L) förvåning över hur Lunds kommun hanterat frågan kring föreningen Lovaras lokaler.

Det är den romska föreningen Lovara som sedan 2007 hyr ett hus. Som Hem & Hyra tidigare har kunnat berätta ändrade den medlem som skrev på kontraktet från föreningens sida kort efter detta sin egen folkbokföringsadress till lokalens adress.

Enligt bygglovet och den detaljplan som finns för området får lokalen inte användas som bostad, och medlemmen själv har sagt att det var ett misstag att ändra folkbokföringsadressen och att han inte bor i huset.

Läs ocksåMan folkbokförd i föreningslokal i över 10 år

Representanter från stadsbyggnads- och miljöförvaltningarna har nu genomfört en inspektion på plats, precis som de tidigare utlovat.
Vi hade skickat ut en skrivelse om att vi hade tagit emot en anmälan och att vi skulle komma ut för tillsynsbesök, säger Justina Bacinska, handläggare på stadsbyggnadskontoret.
Så de visste att ni skulle komma?
– Precis.
Det ärende som gällde misstanken om olovligt boende kommer nu att läggas ner, eftersom kommunen har kommit fram till att ingen bor på den aktuella adressen.
Även miljöförvaltningen deltog i inspektionen, för att titta efter sådant som skulle kunna påverka hälsan negativt hos de som vistas i lokalen. Något sådant hittade handläggaren Elin Holgersson inte.
Kan ni säga någonting om huruvida någon har bott där tidigare?
– Jag såg inga tecken på att det skulle ha bott någon där heller men jag vet inte riktigt hur man ska kunna se sånt heller, säger Elin Holgersson.

Annons

Oppositionsrådet Philip Sandberg (L) har tidigare uttryckt tveksamhet kring hur kommunen agerat efter uppgiften om att en person varit folkbokförd på adressen. ”Reagerade också över (…) att det ska göras en annonserad inspektion, det borde ju ske oannonserat”, skriver han i en kommentar på Facebook.
– Det är skrämmande att man inte har mer koll och gör kontroller i större omfattning, när man betalar ut bidrag i den här storleken, säger han till Hem & hyra.

Föreningshuset är sedan tidigare föremål för en annan tvist. Kontraktet har sagts upp av tekniska förvaltningen, som menar att föreningen låtit huset förfalla trots att denna enligt kontraktet skulle ansvara för yttre och inre underhåll.

Annons
Läs ocksåÅkare riskerar vite för boende i bilverkstad
Philip Sandberg (L), oppositionsråd i Lund.
Philip Sandberg (L), oppositionsråd i Lund.

Men den politiska majoriteten i tekniska nämnden beslutade trots detta att föreningen skulle få köpa huset för 700 000 kronor. Eftersom två representanter från Liberalerna valt att överklaga har köpet inte kunnat genomföras.
– Det kan inte vara rimligt att den hyresgäst som misskött sig i tio års tid och medverkar till att sänka värdet på ett hus som alla lundabor äger gemensamt plötsligt ska få köpa huset till nån slags vrakpris, säger Philip Sandberg (L).

Läs också Akut uthyrningsförbud och omfattande kritik mot svartlistad hyresvärd JO kritiserar hyresnämnden - hyresgäst vräktes när mejl skickades till fel person Hyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.