Orättvist bostadsbidrag utreds
Ett par separerar. De två barnen ska bo varannan vecka hos pappan, respektive mamman och båda skaffar lägenheter med plats för barnen. Men den ena får 1 325 kronor i bostadsbidrag, medan den andra bara får 375.
Skillnaden beror på var barnen är skrivna. Den förälder som bor där barnet är folkbokfört har rätt till så kallat särskilt bidrag. Den andra har bara rätt till så kallat umgängesbidrag, som är betydligt lägre, även om barnet bor där halva tiden.
– Det här upplevs som väldigt orättvist och bidrar till att skapa konflikter mellan föräldrarna. Det kan också påverka barnens möjlighet att umgås med båda föräldrarna, om den ena inte har råd att ha en bostad där barnet kan bo, säger Tarja Birkoff, ämnesråd på socialdepartementet.
Hon är sekreterare i en statlig offentlig utredning som undersöker hur olika samhällsstöd påverkar separerade föräldrars ekonomi och samarbete. Bostadsbidraget lyfts alltså fram som en form av stöd som kan bidra till bråk och orättvisor.
– Reglerna är inte anpassade till hur barnen faktiskt bor i dag. På bara 10-15 år har det förändrats och blivit mycket vanligare att barnen bor växelvis hos båda föräldrarna, säger Tarja Birkoff.
Numera är delad vårdnad vanligt och troligen mer än var fjärde skilsmässobarn bor växelvis hos båda föräldrarna. Men bidragsreglerna har inte ändrats. Tvärt om kommer skillnaderna öka ytterligare nästa år, när det särskilda bidraget höjs utan att umgängesbidraget hänger med.
Den statliga utredningen arbetar nu med förslag på förändringar, till exempel om man kan att införa ytterligare nivåer i bostadsbidraget, enligt Tarja Birkoff.
I förra veckan fick utredningen också ett nytt uppdrag: att undersöka om separerade föräldrar ska få rätt till ekonomisk information i de samarbetssamtal som kommunerna ska erbjuda.
– I dag har de bara rätt till samarbetssamtal om hur de ska lösa umgänge, vårdnad och boende. Men även de ekonomiska frågorna kan vara snåriga och där skulle de kunna få mer information och stöd för samarbete, säger Tarja Birkoff.
Den så kallade Utredningen om ekonomi och föräldrasamarbete vid särlevnad ska redovisa sina resultat senast den 1 juni.
Annons
Fakta:
Så stora är skillnaderna
Har ni ett barn så kan den som har barnet folkbokfört hos sig få max 950 kronor i månaden i särskilt bidrag. Den andra föräldern får max 300 kronor i umgängesbidrag.
Med två barn blir summorna 1 325 respektive 375 kronor.
Med tre eller fler barn är maxbeloppet 1 750 respektive 450 kronor.
Dessutom finns en del som beror på bostadskostnaden.
Hushållet får tjäna högst 117 000 kronor per år för att ha rätt till maxbeloppen.
Källa: Försäkringskassan
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.