Oro när kommunala Eidar säljer deras hem: ”Vad kommer hända med hyran?”
Två år har gått sedan 27-åriga Manuela Memedovic, tillsammans med sin man och deras tre barn, flyttade in i trerumslägenheten kvarteret Citronfjärilen på Lextorp i Trollhättan.
– Vi trivs bra här. Lägenheten är större än den vi hade tidigare och den här ligger i markplan, vilket är praktiskt när man har småbarn. Dessutom är området lugnt, bilfritt och med många barnfamiljer, säger Manuela och blickar ut över gårdens lekplats.
Än så länge är det kommunala Eidar som är hyresvärd. Men nu har bolaget meddelat att man vill sälja sina 116 lägenheter i området till fastighetsbolaget Västerstaden. Bakgrunden är att Trollhättans politiska ledning gett Eidar i uppdrag att sälja fastigheter motsvarande en halv miljard kronor. Tidigare har man bland annat sålt fastigheterna Lantsågen, Pilen och Fridhem.
– Jag tycker att det fungerat bra med Eidar som hyresvärd och hade gärna haft dem kvar, säger Manuela Memedovic och tillägger att det florerar en hel del rykten bland grannarna om vad som kommer att hända nu.
– En del säger att hela området kommer att förvandlas till bostadsrätter. Det hoppas jag inte, för vi vill fortsätta hyra, säger hon.
En annan oro handlar om hyran. I dag betalar familjen cirka 9 000 kronor i månaden för trean på 73 kvadratmeter.
– Det känns rimligt med tanke på att den inte direkt är nyrenoverad. Men det är klart att man undrar vad som kommer att hända med hyran när en privatvärd som man inte vet något om tar över, säger Manuela Memedovic.
Eidar har informerat hyresgästerna om försäljningen via e-post samt bjudit in till möte. När Hem & Hyra går runt i området och frågar hur de boende ser på försäljningen är det dock flera som inte känner till vad som väntar.
Ett föräldrapar, som behöver sin tonårsdotters hjälp att tolka, skakar oförstående på sina huvuden när försäljningen förs på tal. En kvinna i 25-årsåldern säger att hon visserligen läst mejlet från Eidar men att hon, på grund av jobb, inte hade möjlighet att gå på informationsmötet och att hon inte förstått vad försäljningen kommer att innebära.
– Det är klart att man blir orolig och undrar hur det här kommer att påverka oss, säger hon.
Hätsk politisk debatt
Tanken var att försäljningen skulle klubbas på kommunfullmäktiges januarimöte. Men där blev det stopp. Efter en hätsk debatt mellan kommunens vänsteropposition och högermajoritet såg oppositionen till att ärendet skickades på återremiss.
Fullmäktiges vice ordförande Tony Giorgiou (S) förde fram flera argument för att affären med Västerstaden inte borde gå igenom:
– Vi anser att anbudet på 63 miljoner kronor är för lågt, att köparen Västerstaden är oseriös och att en försäljning av lägenheterna i det här socioekonomiskt utsatta området riskerar tryggheten för de boende.
Eidars moderata styrelseordförande Jennie Bergius Eriksson menade att försäljningen är nödvändig för att stärka bostadsbolagets finanser. Från talarstolen påpekade hon att kvarteret Citronfjärilen är extra komplicerat att förvalta eftersom det ingår i en samfällighet samt att ”…fastigheten står inför stora förvaltningsmässiga utmaningar”.
– Eidar har värre saker att ta tag i än det särskilda engagemang och den tid som nu krävs för att göra den resan för de här lägenheterna, sade Jennie Bergius Eriksson, som menade att köparen Västerstaden är bättre lämpad för det jobbet.
– Att kalla Västerstaden för ett oseriöst bolag tycker jag är snudd på förtal. Det här är ett bolag som är väl känt, som kan visa på fina finanser och ett långsiktigt ägande. Så vi har ingenting att tveka på där, fortsatte Jennie Bergius Eriksson (M)
Västerstaden på jumboplats i nöjdhetsmätning
Vänsterpartisten Petra Larsson höll inte med. Hon menade att samfällighetsupplägget gör det extra viktigt med en stabil allmännyttig ägare och att områdets stora underhållsbehov talar för att hyresgästerna riskerar att komma i kläm med Västerstaden som hyresvärd.
– Jag är orolig för att man säljer till ett bolag som definitivt inte kommer att underhålla de här fastigheterna. Att det blir människorna som bor där som drabbas, sade Petra Larsson (V).
Västerstaden är ett Göteborgsbaserat bolag med cirka 3 200 lägenheter i bland annat Göteborg, Trollhättan och Uddevalla. Bolaget har fått omfattande kritik av både hyresgäster och Hyresgästföreningen. Kritiken handlar om att Västerstaden, vid upprepade tillfällen, genomfört ensidiga hyreshöjningar utan att först förhandla med Hyresgästföreningen samt om brister i underhåll, service och kommunikation. När hyresgäster i Västra Sverige år 2019 fick sätta betyg på hur nöjda de var med sina värdar hamnade Västerstaden på en jumboplats. På Bangatan i Göteborg är hyresgäster hos Västerstaden just nu oroliga och upprörda över att deras värd chockstartat renovering och total ombyggnad av huset. Något som de befarar kommer leda till att många av dem får svårt att bo kvar.
Tjänstemännen på Trollhättans kommun ska nu utreda frågan om Citronfjärilens försäljning ytterligare. Nästa gång den kan hamna på kommunfullmäktiges dagordning är den 24 februari.
- I oktober 2022 gav Eidars styrelse den dåvarande vd:n Urban Blom i uppdrag att ta fram underlag och förslag på fastighetsförsäljningar motsvarande en halv miljard kronor.
- Syftet med försäljningarna var att stärka Eidars finanser, hålla nere räntekostnaderna samt möjliggöra nya byggprojekt, särskilt i området Vårvik.
Hittills har följande tre försäljningar skett:
- Fastigheten Lantsågen på Hjortmossen samt några mindre centrumfastigheter, totalt 254 lägenheter och 517 kvm lokalyta. Köpare är fastighetsbolaget Willhem och prislappen 242 miljoner kronor.
- Fastigheten Pilen med 22 lägenheter och 2 700 kvadratmeter lokalyta. Köpare blir Mattsons Fastigheter i Uddevalla tillsammans med Bohusarken Fastighets AB. Köpeskillingen ligger på 77 miljoner kronor.
- Kvarteret Fridhem med 174 hyreslägenheter varav 30 ingår i ett trygghetsboende. Köpare är Vimpelkullen Fastigheter AB/Rubanken Fastigheter AB.
I början av januari 2025 röstade Trollhättans kommunstyrelse för att Eidar ska sälja 116 hyresrätter i kvarteret Citronfjärilen i stadsdelen Lextorp. Köpare är fastighetsbolaget Västerstaden och köpesumman 63 miljoner kronor. Frågan ska slutgiltigt avgöras i kommunfullmäktige. Men när den togs upp där, måndagen den 27 januari, blev det återremiss.
Nästa gång frågan tas upp i fullmäktige blir troligen den 24 februari.
Om försäljningen av området Citronfjärilen går igenom kommer Eidar att ha sålt 566 lägenheter på två år.