Annons

Osäkert hur mycket som får vara kvar av Evas och Carolines grönskande uteplatser – kräver möte med Rikshem

Uppsala Rikshem fick rätt att ta bort hela Eva Byegårds och Caroline Petterssons uteplatser, men uppger att en del av växtligheten ska lämnas kvar – utan garantier för hur länge. På tisdagen lämnade grannarna i Gränby över en namninsamling till Rikshem med krav på att uteplatserna får vara kvar.
Foto: Petra Marandi Roos
Carolina Miranda, ordförande i den lokala hyresgästföreningen i Gränby lämnar namninsamlingen till stöd för att uteplatserna ska vara kvar till Kristian Rolfsen Sandsborg, fastighetschef på Rikshem i Uppsala. Från vänster: Jonas Landahl, Eva Byegård, Caroline Pettersson, Carolina Miranda och (med ryggen till) Kristian Rolfsen Sandsborg.

Eva Byegård har knutit ihop namnlistorna med en röd rosett. Drygt 190 personer har skrivit på till försvar för uteplatserna. Nu har Eva och Caroline strålat samman med Carolina Miranda och Jonas Landahl från styrelsen i den lokala hyresgästföreningen. Tillsammans ska de lämna över namninsamlingen till Rikshem.

Den första som kommer ut för att ta emot den lilla delegationen på Rikshems kontor i Gränby är Catalina Sandru. Hon är gruppchef för förvaltning och den som var med när frågan prövades i hyresnämnden. Men hon försvinner snabbt för att hämta sin chef, Kristian Rolfsen Sandsborg, som är fastighetschef och får avbryta ett möte han sitter i.

Läs ocksåÖvikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan"
Närbild på en hand i handske som håller i en namninsamling ihopknuten med ett rött band. Man ser texten på namninsamlingen men inte underskrifterna. Eva Byegård och Caroline Pettersson i Gränby i Uppsala riskerar att bli av med stora delar av sina uteplatser.
Grannarna i Gränby har samlat ihop över 190 namnunderskrifter för att uteplatserna ska få vara kvar.

Eva Byegård har haft sin uteplats i över 30 år och Caroline Pettersson sin i sex år. Bakgrunden till namninsamlingen är att Rikshem i mars fick rätt av hyresnämnden att ta bort uteplatserna för att anlägga de uppställningsplatser för brandstegar som räddningstjänsten har ställt krav på. Enligt hyresnämnden behövde Rikshem över huvud taget inte tillstånd för att ta bort uteplatserna. Samtidigt påpekade hyresnämnden i sitt beslut att det inte krävdes av brandskyddsskäl att hela uteplatserna togs bort. Det räckte att anlägga en hårdgjord yta och ta upp en tillräckligt stor öppning i staketet.

Överklagade beslutet

Eva och Caroline överklagade hyresnämndens beslut. Men hyresnämndens beslut var tekniskt sett ett avslag på Rikshems ansökan om att få ta bort uteplatserna – med motiveringen att bolaget inte hade behövt ansöka om det. Genom en juridisk kullerbytta innebar det faktum att Rikshem fått ett avslagsbeslut att det enligt hovrätten inte hade ”gått Eva Byegård eller Caroline Pettersson emot”. Hovrätten avvisade därför överklagan och prövade aldrig sakfrågan. Rikshem gavs därmed fria händer.

Eva Byegårds uteplats, som går runt hörnet på ett laxrosa trevåningshus med vita detaljer, svart platt tak och balkonger. Rikshem vände sig till hyresnämnden för att få ta bort Eva Byegårds och Caroline Petterssons uteplatser i Gränby i Uppsala.
Eva Byegårds uteplats går runt hörnet på huset. En stor del skulle kunna vara kvar även med en hård yta för brandstegar framför balkongen. Men Rikshem har meddelat att de ska ta ner staketet. De garanterar inte att blomplanteringarna får vara kvar på sikt.

Enligt Rikshem handlar det totalt om sju uteplatser de vill ta bort för att göra uppställningsplatser för brandstegar. Fem av de berörda hushållen gav sitt godkännande.

– Jag tycker att det är olyckligt att Rikshem gått på hyresgästerna en och en. Många vet inte att de kan säga ifrån eller vågar inte göra det, säger Carolina Miranda, som är ordförande i den lokala hyresgästföreningen.

Medlemmarna i styrelsen håller inte med Rikshem om att de bara är sju uteplatser det gäller.

Annons

– Rikshem räknar bara de som har staket eller annan avgränsning, men vi betraktar det som att alla på nedre botten har uteplats. Då handlar det om 23 uteplatser som berörs, säger Eva Byegård, som själv är ledamot i styrelsen.

Läs ocksåMammaträffar ska öka kunskapen om det svenska samhället: "Vi vill minska gapet"Två kvinnor och ett barn. Kvinnan i förgrunden sitter till höger med sitt lilla barn i famnen. Hon håller om barnet, tittar ner på honom och ler. Pojken har mörkt lockigt kort hår och bär ett ljusblått trikåset med dinosaurier på. Ålder 1-2 år. Mamman har en lindblomsgrön huvudduk och en olivgrön långärmad tröja. Till vänster i bild, bakom barnet, sitter en lite äldre kvinna med svart bakåtstruket hår, förmodligen i hästsvans eller fläta på ryggen. Hon har tröja i en stark grön färg och rosa mjukisbyxor. Hon har händerna mellan knäna.

Lång väntan på besked

Efter att hovrätten meddelade sitt beslut i början av juli har det för Eva och Caroline varit en lång, orolig väntan på Rikshems besked om vad de tänker göra med deras uteplatser. I slutet av september fick de varsitt meddelande från hyresvärden.

Till Eva skrev Rikshem att de skulle lämna kvar de blommor hon planterat längs med staketet, förutom där ingången till uppställningsplatsen för brandstegar kommer att vara. Caroline fick veta att rabatten hon har längs med häcken mot grannen ska få vara kvar. Samtidigt skrev Rikshem till båda att de inte kan ”lämna några garantier för hur länge dom får vara kvar eller om något råkar klippas ner när gräset klipps”. Den firma Rikshem anlitar kommer att ta hand om gräset och häckarna. Eva och Caroline kommer att ha ansvar för de växter de planterat.

Exakt vilka växter som får vara kvar tänker Rikshem markera ”några dagar innan vi påbörjar arbetet”.

Läs ocksåRikshem tog bort staketet runt Evas uteplats – orolig för att blommorna inte ska klara snöröjningen

Rikshem vill inte ha ”speciallösningar”

Rikshems kommunikationschef Jennie Wolmestad skriver till Hem & Hyra att uppställningsplatserna kommer att vara ”så enhetliga som möjligt då vi inte kan ha speciallösningar som riskerar att fallera av olika anledningar. Det innebär att uppsatta uteplatser, staket och buskar kan behöva tas bort. För de uteplatser som varit i hyresnämnden innebär det att staket kommer monteras ned, men att de blommor och buskar/häck som är möjliga att lämna kvar blir kvar”.

Har försökt få till möte

Enligt de fyra grannarna har de en längre tid försökt boka in ett möte med Kristian Rolfsen Sandsborg för att diskutera situationen, men han har hänvisat till Catalina Sandru. Nu har de ett samrådsmöte inbokat med henne strax innan Rikshem planerar att påbörja arbetet med att bort stora delar av uteplatserna.

När de lämnar över namninsamlingen till Kristian Rolfsen Sandsborg säger han på nytt att Catalina Sandru ”äger frågan”.

Annons

– Har hon mandat att fatta beslut om uteplatserna då? Vi har ställt frågor om varför uteplatserna måste rivas i samrådsmöten med Catalina och vi är inte nöjda med svaren, säger Carolina Miranda.

Närbild på gräsmatta (nysådd?) runt hörnet av ett hus, med hjulspår i.
Eva Byegård är rädd att hennes planteringar kommer att bli sönderkörda om det inte finns något staket. Inte minst på våren när en del blommor precis är på väg upp och svårare att se.

Sönderkörd gräsmatta

Eva Byegård visar Kristian Rolfsen Sandsborg ett foto på hur det kan se ut i hörnen av gräsmattor där det inte finns staket. Gräsmattan är sönderkörd. Och det finns risk att entreprenörernas bilar kör över alla spirande vårblommor när de är svåra att se.

– Jag tycker att vi öppnat upp för att boka ett möte. Men om ni inte tycker att det räcker får vi boka in ett särskilt möte i frågan, säger han, innan han tar med sig namninsamlingen och återvänder till sitt möte.

Samtidigt upplever hyresgästerna i Gränby att framtiden för alla uteplatser i området känns osäker. I maj 2022 hotade Rikshem vissa hyresgäster med att få hyresavtalet uppsagt om de inte tog bort partytält och ogräs. Rikshem krävde också att några hyresgäster skulle visa att de hade bygglov för sina staket. Bolaget backade till viss del efter protester och idag har flera hyresgäster både staket och partytält. Men enligt Jonas Landahl är det idag svårt att få tillstånd för att sätta upp ett nytt staket.

– Jag har frågat i tre år om att få sätta upp ett staket runt min uteplats. Det enda beskedet jag har fått är att jag ska avvakta, säger han.

Läs också Hyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning Ovanlig hyresdom – barnbarn får ta över sin farmors 1700–talslägenhet på Södermalm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.