Annons

Mörkertalet i kommunerna – här kan slumvärdarna härja fritt

Nyheter I Sverige växer nu en grupp hyresvärdar fram som tjänar pengar på andras misär. I Hem & Hyras och SVT Nyheters granskning uppger 85 kommuner att de har problem med oseriösa hyresvärdar. Men svaren avslöjar också att en mängd kommuner helt saknar koll på att slumvärdar verkar i deras orter.
Bilder från olika slumhus i Sverige.
Foto: Nicke Messo

Slumvärdarnas paradis

I Karlshamn fick hyresgästen Luna Larsson skulden när hon slog larm om mögel. Hyresvärden tillhör en av de hyresvärdar i landet som kommunen pekar ut som oseriös. Han har inte följt kommunens föreläggande trots hot om vite på 25 000 kronor.

Läs ocksåHär finns landets slumvärdar - Lunas hyresvärd kör lyxbil, hon bodde med mögelHyresgästen Luna Larsson utanför hyresvärdens poolvilla i Karlshamn.
Luna Larsson bodde hos en av de hyresvärdar som Karlshamns kommun betraktar som oseriös.
I ett halvår bodde Luna Larsson i den mögeldrabbade lägenheten innan hon och hennes man kunde flytta ut.

I Hem & Hyras och SVT Nyheters granskning uppger 85 kommuner att de har haft problem med oseriösa hyresvärdar under det senaste året. Det handlar om över 100 hyresvärdar. Men vi kan också visa att det finns ett mörkertal.

Hem & Hyra hittar det kommunen missar

Flera kommuner svarar nej på frågan om de har haft problem med oseriösa hyresvärdar, som inte sköter sitt uppdrag genom att exempelvis strunta i ålägganden och regler trots brister i boendemiljön. Dit hör Åstorp, Luleå och Enköping. Men i alla tre kommuner har Hem & Hyra under året rapporterat från misskötta hyresfastigheter:

En man som tittar rakt fram. Ett vattenglas som fylls på.
Hyresgästen Mohamad Raed Homsi, var utan vatten i 25 dagar efter att värden stängt av det.

Åstorp: Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar

Hyresvärden i Skåne låg på Hem & Hyras lista över landets värsta hyresvärdar år 2023 och tidningen skrev senast i våras när vattnet stängdes av i 25 dagar.

 

Huset kommer att omges av tvångsförvaltning.
Huset på Furumovägen i Luleå hamnar i ny regi, efter en tvångsförvaltning. Den tidigare hyresgästen Lars välkomnar beslutet.

Luleå: Beslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt huset

I mars 2024 tvångsförvaltades huset efter att kommunen stängt av vattnet på grund av obetalda fakturor. Hem & Hyra skrev om huset redan för ett år sedan.

Jacop Lindholm bor i Fjärdhundra.
Jacop Lindholm bor med sin familj hos AB-hem i Fjärdhundra och berättar om en mängd brister i deras och grannarnas lägenheter. Lekplatsen har inte säkerhetsbesiktigats och skulle behöva en uppfräschning.

Enköping: Här tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel

I Fjärdhundra i Enköpings kommun var hyresgäster utan värme i vintras och de har klagat på svartmögel och ruttna fasader. Hem & Hyra skrev i februari i år.

På frågan varför kommunerna har svarat nej på om de har problem med oseriösa hyresvärdar är svaren lite olika. I Åstorp har de inte har några ärenden i aktuell fastighet. Luleå kommun säger att ”det säkerligen finns objekt som inte ligger på vårt bord som behöver åtgärder” men att det i det aktuella fallet är Hyresgästföreningen som har ansökt om tvångsförvaltningen. I Enköping visar de sig efter en kontroll ha haft ärenden i huset under år 2023 men att dessa är avslutade.

Annons

Kommunen: ”Vi kan inte göra något”

Men inte nog med det. I Hällefors kommun där hyresgästerna Simon Sang-Wahlstedt och Nathan Jonsson varit utan el och värme i snart tre månader känner man inte ens till sitt tillsynsansvar. När de anmäler det till kommunen får de först svaret att kommunen inte kan göra något eftersom det handlar om en privat hyresvärd.

– Vi kan inte göra något, det är inte våran fastighet. Vi har massor med fastigheter som står och förfaller i kommunen, säger Peter Wiker, utvecklingsstrateg i Hällefors kommun.

Läs ocksåLarmet: Över 100 oseriösa hyresvärdar - 85 kommuner drabbadeLuna Larsson är bara en av många drabbade hyresgäster som har bott hos en oseriös hyresvärd.

Men Hällefors kommun har fel. När hyresvärdarna brister och miljön i bostäderna kan påverka hyresgästernas hälsa negativt är det just till kommunen man ska vända sig. Det är kommunen som via förelägganden kan tvinga värden att åtgärda bristerna.

– Det var ni som hade rätt. Kommunen har tillsynsansvar. Och det var ju bra, det vore bra om man kom tillrätta med de här husen, säger Peter Wiker, senare till SVT.

Läs ocksåTvångsförvaltning av slumvärds bostäder efter år av vanvård – hyresgäster lättade över beslutet

Inget krav men önskemål om förebyggande tillsyn

Som lagen är utformad är det kommunerna som har tillsynsansvar, men samtidigt är det upp till varje kommun hur man lägger upp arbetet. När det gäller Hällefors kommun, där Simon Sang-Wahlstedt och Nathan Jonsson bor och ”det finns massor med fastigheter som står och förfaller”, svarar till exempel miljöförbundet att någon uppsökande bostadstillsyn inte finns med i deras planer för de kommande tre åren.

Totalt svarar 74 kommuner Hem & Hyra och SVT Nyheter att det behövs fler verktyg för att hantera problemen med oseriösa hyresvärdar. Dit hör bland annat mer resurser, skärpt lagstiftning och snabbare processer.

 

Annons

Men vår granskning visar också att det finns kommuner som inte bedriver någon uppsökande verksamhet och därför inte vet om det finns hyreshus med hälsofaror. Ett tjugotal kommuner svarar själva att de inte har någon uppsökande verksamhet.

  • Överkalix förklarar att de är en liten kommun med mycket begränsade möjlighet att kontrollera eller hantera frågorna. ”Finns i nuläget inga resurser för uppsökande verksamhet”
  • Lilla Edets miljöinspektör svarar: ”Jag jobbar som ensam inspektör på hälsoskydd, det medför att tillsyn på flerfamiljsbostäder inte kan prioriteras pga resursbrist”
  • Leksand har inte bedrivit någon tillsyn i flerbostadshus under perioden och inte heller Ovanåker, på grund av resursbrist.
  • Kalix agerar enbart på klagomål och det samma gäller Västervik och Kumla.
Karin Ljung Björklund, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
Karin Ljung Björklund, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Samtidigt vill Folkhälsomyndigheten att kommuner ska arbeta uppsökande och har därför tagit fram en vägledning till kommunerna som handlar just om hur man kan jobba förebyggande.

– Tillsynen sker idag traditionellt utifrån klagomål men man vill gärna inte ens komma till det stadiet att det behöver klagas. Om man har en förebyggande bostadstillsyn ska man förhoppningsvis inte ens behöva hamna i det läget, säger Karin Ljung Björklund, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

 

Fakta: Så gjorde vi granskningen

Hem & Hyra och SVT Nyheter har under ett antal månader kartlagt utbredningen av oseriösa hyresvärdar i Sverige. Metoder som använts är bland annat enkäter, fältundersökningar och omfattande myndighetsresearch. Resultatet presenteras i en serie inslag och reportage på SVT och Hemhyra.se.

I en enkät har landets alla kommuner fått svara på om de har haft några oseriösa hyresvärdar i kommunen under det senaste året. Dit hör hyresvärdar som inte sköter sitt uppdrag, struntar i ålägganden och regler trots brister i boendemiljön. Frågorna har varit riktade till förvaltningen som ansvarar för tillsyn av bostäder.

Av landets 290 kommuner har 261 svarat. Av dessa har 85 kommuner, var tredje, haft problem med oseriösa hyresvärdar det senaste året. Bland dessa har vi begärt ut förelägganden, klagomål och bilder för att se vilka brister kommunen uppmärksammat.

Utifrån kommunernas svar har vi sammanställt en lista med antal hyresvärdar och kartlagt ett urval av dem. 91 hyresvärdar har vi fått namn på och när vi lägger ihop det med antalet kommuner som svarat att de haft problem, men inte uppgett med vilka, ser vi att det rör sig om ytterligare minst 55 hyresvärdar.

Reportrar från både SVT Nyheter och Hem & Hyra har åkt ut och träffat drabbade hyresgäster, pratat med hyresvärdar och miljöinspektörer.

Vi har även ställt frågor om vilka verktyg som kommunerna saknar i kampen mot oseriösa hyresvärdar och sett att ett 70-tal av de som svarat vill ha större möjligheter att stoppa hyresvärdar som inte sköter sig.

Läs också Klaga på hyresvärden? Gör så här om du får problem i bostaden! Oppositionen rasar efter avslöjande om slumvärdarna: ”Orimligt att vem som helst kan bli hyresvärd”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.