Annons

Östergötlands största värd höjer hyrorna

Linköping Högre hyror väntar för de flesta av Stångåstadens hyresgäster 1 mars. Bolaget och Hyresgästföreningen har kommit överens om en hyreshöjning på 1,32 procent.
Foto: Jenny Knutsson
1 mars väntar högre hyror för de flesta av Stångåstadens hyresgäster.

Stångåstaden är Östergötlands största hyresvärd och äger 26 procent av alla bostäder i Linköpings kommun. Hyreshöjningen berör cirka 14 000 av hyresgästerna, då bland annat dotterbolaget Studentbostäders hyror förhandlas separat.

Från början hade Stångåstaden begärt att få höja från 1 januari. Men förhandlingen drog ut på tiden och parterna har träffats ett antal gånger innan man till slut nådde en överenskommelse.

Läs ocksåSå blir din hyra 2018 i Östergötland

1,32 procent från första mars innebär en höjning med 1,1 procent utslaget över hela året. En genomsnittslägenhet som i dag kostar 6 500 kronor i månaden får en höjning på 85 kronor. Samtidigt är hyresnivån i Linköping redan högre än på de flesta andra håll i länet.

– Från vår sida så vill vi att hyrorna ska vara så låga som möjligt utan att det blir försämrad service och underhåll för hyresgästerna. Många hushåll har bara en inkomst och alla höjningar kan vara kännbara, säger Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson.

Han tycker att nivån ändå hamnade på en rimlig nivå.

Läs ocksåHögsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i FalkenbergNicklas Lidholm, Per Arbin

– Det som skiljer Stångåstaden från många andra hyresvärdar var att de inte höjde alls 2017, konstaterar Benny Andersson.

Redan då bolaget meddelade detta förvarnade man också om att det fanns planer på en hyreshöjning 2018.

Annons

– Jag tycker att vi hamnade på en rimlig nivå med tanke på de kostnadsökningar som har varit, säger Benny Andersson.

Läs ocksåSlarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkasTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

För relativt nybyggda lägenheter vid Folkets park, Majelden och Harvestad höjs hyrorna hälften så mycket, det vill säga 0,66 procent. Hyresgäster i bolagets allra nyaste lägenheter, i Vallastaden, kvarteren Alnen och Västanfläkten, samt några lägenheter i Linghem, slipper höjning helt. Detta eftersom hyresnivåerna där redan bedöms ligga högt.

– Där är det presumtionshyror som på sikt ska fasas ihop med den vanliga hyresnivån så det är ett sätt att röra sig i den riktningen, säger Benny Andersson.

Enligt Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist är det ökade kostnader inom flera områden som ligger bakom höjningen. Framför allt har byggkostnaderna gått upp.

– Det berör inte bara nybyggnation utan även ombyggnation och reparationer, säger han.

Men även skötsel och underhåll har blivit dyrare för bolaget.

– Vi har gjort en ny upphandling och även om vi fortfarande har bra avtal så blev kostnaderna högre än med de gamla avtalen, säger Fredrik Törnqvist.

Annons

Dessutom har bland annat elnätsavgiften höjts.

Ni avstod från hyreshöjning 2017. Innebär det att höjningen i år blir större än den blivit annars för att kompensera det?

– Kompensera och kompensera. Men vi har tittat på kostnadsökningarna för hela perioden.

Efter flera konfliktfyllda förhandlingsomgångar för några år sedan förändrade parterna sina förhandlingsrutiner. Vare sig Benny Andersson eller Fredrik Törnqvist vill berätta vilket yrkande Stångåstaden gick in i förhandlingen med.

– Vi har kommit överens med motparten om att inte berätta det och det har hjälpt oss att få ett bättre förhandlingsklimat. Det är vi rädda om och vill behålla, säger Fredrik Törnqvist.

Läs också Mellanhanden Svea Apartments tvingas återbetala ockerhyra – drabbad hyresgäst: "Jag hoppas de går under" Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2025 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.