Annons

Östermalmslägenhet och miljoner i potten när HD prövar misstänkt bulvanuthyrning

Stockholm Mycket står på spel när Högsta domstolen ska avgöra ett ärende som rör misstänkt bulvanuthyrning. Förlorar hyresgästen blir han av med sin Östermalmslägenhet och får betala saftiga advokatkostnader. Men vinner han kan marknaden för uthyrning av hotellägenheter förändras rejält – till hyresgästernas fördel.
Foto: Christoffer Röstlund Jonsson
Hyresgästens lägenhet ligger på Sibyllegatan 63, Östermalm.

De senaste åren har mängden företag som agerar mellanhänder åt hyresvärdar för att hyra ut hyresrätter till ockerhyra ökat stort. Något som Hem & Hyra har rapporterat om i flera artiklar. Men nu ska Högsta domstolen pröva ett mål som kan skaka om marknaden för hyresrätter som hyrs ut som så kallade hotellägenheter.

Bakgrunden är att en hyresvärd hyrde ut en lägenhet på Östermalm till ett företag som i sin tur hyrde ut lägenheten i andrahand till en affärsman och före detta diplomat. Men det slutade med att hyresgästen tröttnade på att betala 23 000 kronor i månaden för en trea och efter ett tag tog strid för att få tillbaka en del av hyran.

Läs ocksåBakslag för hyresgäst i omtalad hyrestvist – får betala 1,4 miljonersibyllegatan

Hyresgästen hävdade också att det fanns ett bulvanförhållande mellan hyresvärden och företaget som han hyrde lägenheten av. Han menade att de var i maskopi med varandra och att syftet med hyresvärdens upplägg var att kunna ta ut en högre hyra än bruksvärdeshyran och runda hyreslagstiftningen så att affärsmannen inte skulle få besittningsskydd.

Hyresgästen hävdade med stöd av jordabalken att han hade samma rättigheter som en förstahandshyresgäst eftersom han menade att det rådde ett bulvanförhållande mellan värden och företaget han hyrde av.

Det intressanta med hela historien är att om domstolen slår fast att det råder ett bulvanförhållande mellan hyresvärden och företaget som hyr ut lägenheten till mannen så har hyresgästen samma rättigheter som en förstahandshyresgäst, det vill säga ett förstahandskontrakt med besittningsskydd.

Läs ocksåVräktes när han klagade på hyra - lade miljon på att stämma värden

Men när hyresgästen hävdade detta i tingsrätten och stämde hyresvärden förlorade han i både tingsrätten och senare i hovrätten och dömdes att betala motpartens rättegångskostnader på 470 000 kronor. Utöver det har han betalat en miljon kronor till sin egen advokat. Svea hovrätt slog fast att det inte fanns en intressegemenskap, ett så kallat bulvanförhållande, mellan värden och företaget som hyrde ut hans lägenhet till ockerhyra.

Annons
Unikt beslut

Men nu visar det sig mannen ändå kan få rätt mot sin hyresvärd. Högsta domstolen anser att det behövs ett prejudikat för hur domstolar ska bedöma liknande fall och har beslutat sig för att bevilja mannen prövningstillstånd. Ett ovanligt beslut med tanke på att cirka 100 av de runt 6 000 överklaganden som skickas in till HD varje år får prövningstillstånd.

Att Högsta domstolen tar upp ärendet ser hyresgästen som en seger i sig.
– Vinner jag så tror jag marknaden med mellanhänder försvinner eftersom jag då har rätt till besittningsskydd och får ett förstahandskontrakt. Men vinner värden så betyder det att hyresmarknaden är helt ur balans, att det finns ett fullt lagligt sätt att kringgå besittningsrätt och samtidigt att ta ut jättehöga hyror om man använder en mellanhand. Då tror jag det blir en stark opinion för att ändra lagstiftningen så att det inte går att göra så här, säger mannen som vill vara anonym.

Läs ocksåExplosionsartad ökning av hotellägenheter – Maria vräks när värden vill chockhöja hyranMaria Karlsson, lägenhetshotell, Senator, Jan Fredegård
Riskerar att förlora miljoner och lägenhet

Hittills har den juridiska striden kostat honom över 1,4 miljoner. Förlorar han i Högsta domstolen så kan det bli några hundra tusen till för att täcka sina egna och motpartens rättegångskostnader. Han skulle då troligen också bli av med lägenheten på 91 kvadratmeter på Sibyllegatan.

Vinner han så riskerar å andra sidan hyresvärden att få betala rättegångskostnaderna och hyresgästen får troligen behålla lägenheten.
– Ibland måste man ta ställning och jag är inte så fokuserad på pengarna, jag har råd att ta den här striden. Det är en oerhört principiellt viktig fråga. Om inte jag driver det här vem ska göra det då. Vad ska till exempel en pensionär som tvingas betala ockerhyra men inte har några pengar göra, säger han.

Hem & Hyra har sökt hyresvärden och dennes juridiska ombud utan resultat. Hyresvärden skriver i sitt yttrande till Högsta domstolen att det inte finns ett bulvanförhållande mellan honom och företaget som hyrt ut hans lägenhet. Han hävdar att upplägget kom till eftersom han ville hyra ut lägenheten till företag på korttidskontrakt för att lätt ha tillgång till den som evakueringslägenhet om han behövde den till någon hyresgäst vars lägenhet renoverades. Han hävdar också att det var hans förvaltningsbolag som hyrde ut lägenheten på Sibyllegatan till företaget som agerade mellanhand och att han inte hade så bra kännedom om företagets verksamhet.

Annons
Högsta domstolens beslut får stora konsekvenser

Enligt Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, som har följt frågan, kommer en dom från HD troligen få stora konsekvenser för marknaden där hyresrätter hyrs ut till höga hyror med hjälp av mellanhänder.

– Det ska bli intressant att få ett klargörande i frågan. Kommer HD fram fram till att det var fråga om ett bulvanförhållande kommer det troligen att det stävja marknaden för uthyrning av hyresrätter via mellanhänder i hotelliknande verksamhet, säger hon.

Det är ännu inte bestämt när Högsta domstolen ska avgöra ärendet.

Hyresrätter blir hotell
Läs också Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög” Värden är skyldig dem över en kvarts miljon för ockerhyra – nu har bolaget kursat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.