Annons

Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Östersund När Östersundshem rustar upp ett helt kvarter åker både gammalt och helt nytt ut. Hyresgästerna vägrar godkänna renoveringen som chockhöjer hyrorna. Men hyresnämnden backar upp värdens planer.
Foto: PRIVAT
Jennifer Hildingsdotter, till höger, bor i en fyrarummare med ny spiskåpa och målat originalkök. Nu ska allt rivas ut. Jennifer och grannen Linn Berglin, till vänster, bor i kvarteret Hjorten med totalt 192 lägenheter som ska totalrenoveras. Hyrorna kommer därefter trappas upp under en flerårsperiod.

Det var inget vräkningsbesked som damp ner på hallgolvet den 18 augusti 2021.

Men många upplevde det så. Och hade för deras del lika gärna kunnat vara det.

Läs ocksåChockbeskedet: Familjebostäder vill höja hyran 90 procent för pensionärer

Det var den dagen som Östersundshem meddelade samtliga boende i kvarteret Hjorten om sina renoveringsplaner.

Listan över vad som avses bytas ut, förändras, läggas till eller helt tas bort sammanfattades på två A4 i 39 punkter.

Om man istället beskrivit vad som inte kommer att påverkas innanför fasadväggarna vid renoveringen hade det rymts i en kort mening: Parkettgolv som anses vara i tillräckligt bra skick.

Läs ocksåTusentals originalfönster slängs – hyresgästen Inga: "Kvaliteten på de nya är sämre"Fönsterbyte i Sala backe, fönsterkupa, hyresgästen Inga Bäckström tittar ut genom det öppna fönstret.

Huset från 1948 ska bli uppdaterat, enhetligt och standardiserat.

Vilket är rena galenskaperna, enligt många boende.

– Flera lägenheter är nyrenoverade sedan bara ett par år tillbaka. Många andra har fått nya ytskikt och nymålade kök med bevarad funkisstil, säger hyresgästen Linn Berglin som bor i en trea på 78 kvadrat tillsammans med sin dotter som hon har på halvtid.

Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.
Flera lägenheter är i gott skick, de har nyligen renoverats eller målats om.

Hennes kök har modern standard med diskmaskin och fläktkåpa. Skåpen är rejäla och funktionella av hög kvalitet.

– Det är vansinnigt att inte ta tillvara på det som går att behålla. Inte bara av ekonomiska utan även av miljömässiga och estetiska skäl.

Varför river ni ut allt Kenneth Karlsson, vd för Östersundshem?

– När både liggande och stående stammar, ventilation och el behöver bytas ut går det inte att behålla de nuvarande köken eftersom åtgärderna gör för stor åverkan på dem. Det är också svårt att anpassa över- och underskåp till dagens krav på arbetshöjd. Därför är det tekniskt nödvändigt och ekonomiskt motiverat att samtidigt renovera lägenheterna och de gemensamma utrymmena. Dessutom är det ur förvaltningssynpunkt praktiskt att allt är nytt och enhetligt, förklarar Kenneth Karlsson.

Vad gör ni med nya kåpor, vitvaror och spisar?

– De komponenter som anses vara återbrukbara kommer inte att återanvändas utan kommer i första hand säljas med hjälp av en auktionsbyrå.

 

Kenneth Karlsson, vd för Östersundshem.
Hyresgästerna vägrade skriva under

Östersundshems utskick i augusti innehöll också en viktig bilaga: en begäran om godkännande av renoveringspaketet. Pappret skulle signeras och skickas tillbaka.

Enligt lag måste värden nämligen få grönt ljus av alla hyresgäster innan man kan köra igång.

Annons

Hyresgästerna fick nu cirka fem veckor på sig att meddela sitt svar.

Tre reagerade med att säga upp kontraktet direkt. Drygt 100 hyresgäster gav sitt medgivande. Men 48 av de boende vägrade.

De har istället stridit sedan dag ett för att få påverka utformningen av sitt hem.

Ingen av dem säger sig vara emot ett stambyte och ett nödvändigt underhåll. Det är själva renoveringen som de anser vara överdriven, i syfte att kunna plocka ut så mycket som möjligt i hyra.

Bilderna visar hur lägenheterna kommer att se ut efter renoveringen.
Upp till 58 procents hyreshöjning

I informationen som skickades ut till hyresgästerna i augusti 2021 nämndes för övrigt ingenting om några hyreshöjningar.

Det var inte förrän åtta månader senare, i april 2022, som hyresgästerna fick en indikation på hur stor höjningen kommer att bli.

Då hade fyra visningslägenheter iordningställts och hyrorna för dessa förhandlats:

  • 1 rum och kök (45 kvm) med en tidigare hyra på 4 080 kronor höjdes till 5 715 kronor = + 40 procent
  • 2 rum och kök (56 kvm) med en tidigare hyra på 4 402 kronor höjdes till 6 944 kronor = + 58 procent
  • 3 rum och kök (78 kvm) med en tidigare hyra på 5 657 kronor höjdes till 8 826 kronor = + 56 procent

För de hyresgäster som bor i lägenheter med funkisstandard kommer alltså renoveringen innebära en kraftig höjning av hyran.

– Klart det är frågan om en renovräkning. Punkt.

Semy Karlsson låter upprörd i telefon. Han bor i en fyrarummare med en hyra på 6 942 kronor i dagsläget. Han anser att skicket i sin lägenhet är okej, förutom att det behövs en uppfräschning i badrum och kök. Han har själv bekostat nya handtag och golvlister i mässing.

Semy Karlsson flyttade från Märsta utanför Stockholm till Östersund 2009.

– Eftersom jag har funkisstandard i min lägenhet så är jag rädd för att min hyra kommer att höjas med kanske mer än fyra tusen. Hur ska jag kunna bo kvar då? Man kanske måste käka också och barnen behöver få ha sina aktiviteter. Jag kommer inte ha råd så enkelt är det. Men just nu känner jag mig helt blockerad. Jag behöver samla mig för att kunna tänka ut vad jag ska ta mig till.

Semy Karlsson var en av dem som inte ville acceptera Östersundshems renoveringsplan.

Men efter 315 dagars vägran var det Hyresnämnden som till slut avgjorde saken i ett beslut som meddelades i onsdags.

Nämnden ger Östersundshem klartecken att genomföra alla åtgärder, med endast ett undantag. Hyresgästerna i treorna får behålla sin lilla extra toalett som man annars planerade att ta bort. Hyresnämnden anser att den extra toaletten är av stor betydelse för hyresgästerna och att det skulle innebära en standardsänkning att ta bort den.

– Jag fattar inte hur systemet funkar. Det här var en strid mellan David och Goliat, men man vinner aldrig en sån kamp. Man kan inte ens fatta hur det kan vara lagligt att göra så här, säger Semy.

Den 29 juni 2022 meddelade Hyresnämnden sitt beslut som blev spiken i kistan.

Grannen Jennifer Hildingsdotter, som är småbarnsförälder, är också fundersam över framtiden.

Annons

– Vi försöker bo kvar under upptrappningen av hyran så får vi se sen, säger hon.

Linn Berglin tror att hon har råd att bo kvar, men är inte säker på om hon vill.

– Jag vet faktiskt inte. Jag tänker att jag avvaktar i alla fall och känner efter. Även om man klarar av en högre hyra så betyder det ju att man inte har lika mycket över till annat som man hellre lägger pengarna på, säger hon.

Linn tror också att det här kan få större konsekvenser, både i och utanför huset.

– Det är såna här renoveringar med kraftigt höjda hyror som ökar segregationen i samhället och som gör att det kommer att bli mer trångbott. Ska arbetarungar och ensamståendes ungar kunna ha egna rum i framtiden? Allmännyttan har ett särskilt samhällsuppdrag som de borde ta på större allvar.

Ingen idé att överklaga

Hyresgästföreningen som företrätt många av de protesterande hyresgästerna har lagt ner mycket tid och arbete i processen. Men kommer inte att överklaga Hyresnämndens beslut.

– Tyvärr finns det inte mer att göra då en överklagan är utsiktslös, säger Niclas Sundell, chef för juristenheten i Hyresgästföreningens region Norrland.

Niclas Sundell, jurist

Däremot kommer Hyresgästföreningen och Östersundshem förhandla om alla enskilda hyror efter sommaren.

Vägledande är de redan förhandlade hyrorna för visningslägenheterna.

– Om man utgår från dem så hamnar hyreshöjningarna i övriga lägenheter på mellan 14 och 53 procent. Det finns en del tidigare renoverade lägenheter som har en högre hyra redan, därav spridningen på hyreshöjningen, säger Östersundshems vd Kenneth Karlsson.

”Vi gör ingen lyxrenovering”

Hyresgästen kommer också att kunna göra vissa personliga val i samband med renoveringen. Exempelvis så väljer de själva om de vill koppla på värmen för golv och handdukstorken som, oavsett, kommer att installeras i badrummet. Då blir hyran högre plus att hyresgästen även betalar driftskostnaden.

Östersundshem funderar dessutom på att installera individuell vattenmätning för lägenheterna. Den enskilda förbrukningen betalas separat utöver hyran.

– Beslut om det är inte taget. Det beror på om det är tekniskt och ekonomiskt genomförbart samt att det ska förhandlas, säger Kenneth Karlsson.

Med tanke på de kraftigt höjda hyrorna, som kanske kommer att tvinga bort hyresgäster som inte har råd att bo kvar, så skulle vissa kalla det här för en ”renovräkning”. Vad säger du om det?

– Jag har hört uttrycket, men vill inte tycka till om det. Vi behöver renovera helt enkelt och vi gör ingen lyxrenovering. Det är en uppdatering från 1948 till 2022 års standard.

Kvarteret Hjorten i Östersund består av Genvägen, Samuel Permans gata och Biblioteksgatan.

Fakta: Åtgärder i kvarteret Hjorten som ses som underhåll (påverkar inte hyran)
  • Byte av vattenledningar och avloppsrör
  • Nya avloppsstammar, tappvattenledningar och värmesystem
  • Nya element
  • Om möjligt slipa och lacka om befintligt parkettgolv i vardagsrum
  • Nya plastmattor
  • Tak och väggar målas
  • Brevinkast i lägenhetsdörren ersätts med postboxar längst ner i trapphus
  • Tidningshållare monteras intill lägenhetsdörr
  • Ommålning av väggar i trapphus och källare
  • Golv i källare slipas och lackas där det behövs
Fakta: Åtgärder i kvarteret Hjorten som påverkar bruksvärdet (och hyran)

Kök

  • Nya köksskåp inklusive överskåp med möjlighet till inbyggd mikrovågsugn.
  • Ny köksbänk med arbetshöjden 90 cm
  • Ny belysning
  • Ny kyl och frys
  • Förberedelse för installation av diskmaskin

Badrum

  • Kakel och klinker
  • Golvvärme (tillval)
  • Nya toalettstol och handfat
  • Handdukstork (eluppvärmning som tillval)
  • Nytt badrumsskåp
  • Förberedelse för tvättmaskin

Lägenheten i övrigt

  • Nya eldragningar och uttag, vilket innebär att garderoben rivs
  • Nytt ventilationssystem
  • Klinker innanför ytterdörren (tillval)

Allmänna utrymmen

  • Byte av entrédörrar
  • Översyn av belysning
  • Borttagande av vindsförråd som flyttas ner till källare
  • Bättre avfallshantering
  • Gårdar och utemiljö ses över och kompletteras med sittplatser, lekplatser och odlingslådor
  • Översyn av utebelysningen
Läs också Värden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.