Annons

Östersundshem tar hjälp för att höja bruksvärdet

Östersund Östersundshem vill förhandla om bruksvärdet på bolagets lägenheter. Till sin hjälp tar de Fastighetsägarna Östersund, de privata hyresvärdarnas branschorganisation.

Innan Östersundshem går in i de årliga hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen vill bolaget höja bruksvärdet på sina lägenheter.

Med bruksvärdet avses det praktiska värde en lägenhet har ur hyresgästens perspektiv. Till exempel spelar lägenhetens storlek, standard, planlösning och ljudisolering in i bruksvärdesbedömningen, men också faktorer som ligger utanför lägenheten som tvättstugor, hissar och parkeringar.

Enligt Östersundshem ligger hyresnivåerna i Östersund för lågt i dag, vilket gör att underhållet halkar efter.

– Vi ser skevheter i vårt bestånd jämfört med övriga fastighetsägare i kommunen. Därför vill vi se över våra lägenheters bruksvärde, säger Bengt Rådman, Östersundshems vd.

I ett pressmeddelande skriver bolaget att ”Statistik från Fastighetsägarna visar att Östersundshems snitthyra är betydligt lägre, cirka 160 kronor per kvadratmeter, än övriga fastighetsägares snitthyror i Östersunds kommun.”

Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen i Östersund, ställer sig frågande till den siffran.

– Det strider mot lagstiftningen att jobba med snitthyror när man jobbar med hyressättning. Hur har fastighetsägarna kommit fram till de här siffrorna? Har de tagit hänsyn till standard, storlek på lägenheterna och liknande? Det gör mig jättebekymrad att en vd säger de här sakerna, säger han.

I bruksvärdesförhandlingarna kommer bolaget att använda sig av ett antal pilotfall: fastigheten Eldaren 2 och 3 på Frösön, en totalrenoverad lägenhet i kvarteret Häradsskrivaren samt det höghus i Valhall som är under byggnation. Enligt Bengt Rådman handlar det om att hitta en ”hanterbar och typisk enhet där det finns gott om jämförelsematerial”. Östersundshem kommer också att ta hjälp av Fastighetsägarna Mittnord, de privata fastighetsägarnas branschorganisation, i förhandlingarna om bruksvärdet.

– Av någon outgrundlig anledning tar de hjälp av vad i mina ögon är en konkurrent. Det har upprört många hyresgäster och mig som förhandlare. Att den socialdemokratiskt styrda kommun som äger bolaget tar hjälp av Fastighetsägarna för att få till en hyreshöjning är för mig helt vansinnigt, säger Hasse Dahl.

Enligt Bengt Rådman handlar det om att dra nytta av organisationens erfarenhet.

– För oss är det här ett rätt nytt område där vi saknar rätt kunskap och kompetens. Vi är vana vid att budgetförhandla utifrån våra självkostnader, det här är någonting annat. De har erfarenhet och kunskap i den här typen av förhandlingar, säger Bengt Rådman.

Hasse Dahl tycker att uttalandet är märkligt.

– Det han säger till sina kunder, medarbetare och sin personal är att ”vi har inte tillräckligt mycket kompetens för att sätta rättvisa hyror”, säger han och fortsätter.

– Fastighetsägarna har förhandlat på egna meriter sedan lagändringen 2011 medan allmännyttan förhandlat sedan 1957. Bengt har varit vd i åtta år. Han och hans medarbetare borde ha mer kunskap om Östersunds hyresnivåer och lägenheternas beskaffenhet.

Östersundshem har ännu inte inkommit med något yrkande om hyreshöjningar. Det är inte heller klart vilket datum förhandlingarna börjar. Men bolaget kommer att föreslå en successiv hyreshöjning över flera år.

 – Nivån beror på utfallet i den värdering vi kommer att göra. Vi är angelägna om att hitta en lösning som fungerar för enskilda hyresgäster. Det blir inga chockhöjningar, säger Bengt Rådman.

Hasse Dahl på Hyresgästföreningen ser bruksvärderingen som ett avsteg från arbetet med att få till stånd en systematisk hyressättning i Östersund.

– Östersundshem har avsiktligt avstannat jobbet med att hitta en gemensam syn på hyrorna. Det vore bättre att lägga tid på att få till en sytematik i det hela. Vi kommer inte i närheten av rättvisa hyror på det här sättet, säger han.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.