Östersundshem vill höja hyrorna
I ett pressmeddelande idag skriver Östersundshem att man vill höja hyrorna med 2,09 procent och att förhandlingarna startar i november.
Anledningen till höjningen är dels högre taxor för vatten och renhållning, dels ett stort underhållsbehov.
Enligt årets Nils Holgersson-rapport så höjdes avgifterna för el, värme, avfall och vatten med 10 procent i Östersund mellan 2015 och 2016.
Men trots det så har Östersund fortfarande de lägsta taxorna i Jämtland. Och Västernorrland. Och i mer än 210 andra kommuner i landet.
Enligt motparten i hyresförhandlingen, Hasse Dahl på Hyresgästföreningen region Norrland, är taxehöjningarna försumbara.
– De har inte ökat markant, och dem ökar marginellt 2017, det handlar om ungefär 0,25 procent på en snitthyra i Östersundshem. Och det är det andra allmännyttor jag förhandlar med förhåller sig till också, säger Dahl.
Men, skriver Östersundshem, det är inte bara dessa taxor som kommer att öka, utan även ramavtal för hantverkare och yttre skötsel.
Det andra argumentet för hyreshöjningen är att Östersundshem behöver en massa pengar till underhåll. Sådant som fått stå tillbaka för de senaste årens ”blygsamma hyreshöjningar”, som man uttrycker det.
– Det är viktigt att människor har råd att bo, men det är också viktigt att vi kan ta hand om våra fastigheter och därmed hyresgästernas hem på ett hållbart sätt. Därför behövs den här höjningen. Vi ska förbättra fastigheternas underhåll, något som är mycket efterfrågat bland våra hyresgäster, säger Östersundshems vd Daniel Kindberg i pressmeddelandet.
De senaste NKI-undersökningarna som bostadsbolaget gjort visar mycket riktigt att det är just frågor som berör lägenhetens skick och fastighetsskötseln som hyresgästerna är minst nöjda med. Bara 59 procent av de tillfrågade var nöjda, enligt NKI från 2013.
– Att dem ska lägga mycket pengar på underhåll är ju jättebra, men att underhållet har fått stått tillbaka till förmån för låga hyror är ju något som man alltid säger. Och faktum är att om man inte nu har gjort det som krävs från ägaren och bolaget så ska ju naturligtvis inte hyresgästerna ta hela den puckeln utan det är lika mycket ett ägaransvar. Ett bra underhåll av lägenheten ingår i hyran som hyresgästen betalar varje månad, säger Hasse Dahl.
I år sålde Östersundshem en tredjedel av sina lägenheter, 1 698 stycken, till Rikshem.
Pengarna som affären gav – 1,1 miljard– skulle gå till bygge av nya bostäder och underhåll.
”Motivet för att sälja är främst att klara långsiktig finansiering av en fortsatt hög byggtakt, men även att bekosta ett ökat underhållsbehov i kvarvarande bestånd.” skrev Östersundshem i ett PM i början av året där man berättade om fastighetsaffären.
Genom försäljningen skulle man också ”stärka ekonomin långsiktigt”.
Men en miljard tycks ändå inte täcka underhållskostnaderna för det närmaste året.
– Vi planerar att spendera minst 30 miljoner på underhåll nästa år – det rör åtgärder som länge har fått stå tillbaka till förmån för låga hyror. Som hyresvärd måste vi nu ta vårt ansvar och agera, skriver Daniel Kindberg i pressutskicket.
Hasse Dahl tycker att Östersundshem borde klara av det utan att för den skull behöva höja hyrorna.
– Vi har ju ett gynnsamt ränteläge nu också och jag förutsätter att Östersundshem har en bra låneportfölj som gör att deras snittränta har sjunkit 2016 och även kommer att göra det 2017, som de flesta bolag fått tillgodoräkna sig som jag förhandlar.
Läs Daniel Kindbergs svar på Hem & Hyras artikel här.
2012 +2,19% (från 1 april)
2013 +2,2% (från 1 februari)
2014 +1,5% (yrkade på 2,0%)
2015 +0,9% (yrkade på 1,5%)
2016 +0,55% (yrkade på 0,8%)
2017 + 0,7% (yrkade på 2,09%)